Za tiste, ki bi se radi znebili odvečnih kilogramov in do poletja izklesali svoje telo, je prvo pravilo, ki se ga morate držati, zadostna količina zaužitih beljakovin. Te ustvarjajo občutek sitosti, med prebavljanjem porabijo več kalorij in na njih so vezani vsi življenjski procesi v telesu. Številne raziskave potrjujejo, da beljakovine prispevajo k povečanju in vzdrževanju mišične mase, obenem pa so ključne tudi za ohranjanje zdravih kosti. Izrednega pomena so tudi pri aktivnem življenjskem slogu športnikov in rekreativcev, zato jih je treba vključevati v našo vsakodnevno prehrano.
"Ko govorimo o tem, kako naj bi jedli, nikoli ne svetujem diete, pri kateri bi se morali pretirano odrekati neki hrani, vedno pa svetujem uravnotežene obroke, ki vsebujejo zadostno količino beljakovin. Pri tem seveda skoraj vedno naletim na vprašanje, kako vnesti v svoje telo dovolj beljakovin. Veste, to, da je njihov vir meso, da priporočam jajca in da tudi priprava super šejkov zadosti vaši dnevni potrebi. Obstaja pa še nekaj drugih virov beljakovin, za katere morda niste vedeli, da imajo tako visoko vsebnost teh in bi jih morali vključiti na svoj jedilnik," pojasnjuje osebni trener Daniel Jelovič.
Pražena soja
Četrt skodelice pražene soje ima kar 15 gramov beljakovin, vsebuje ogromno vlaknin in je bogata s kalijem.
Bučna semena
Bučna semena niso zdrava samo zato, ker vsebujejo veliko magnezija, mangan, triptofan, fosfor, baker, cink in železo, ampak tudi zato, ker so bogata z beljakovinami.
Grški jogurt
Mnogi imajo grški jogurt rajši kot navadnega, saj se jim zdi bolj okusen, obenem pa vsebuje tudi manj kalorij. Bogat je s probiotiki, ki imajo pozitiven učinek na prebavo in črevesno floro ter s tem olajšajo hujšanje. Grški jogurt lahko popestrite s svežim sadjem, kot so borovnice, ki so odličen antioksidant. Če vam težave povzroča prebava, je grški jogurt odlična izbira tudi zato, ker umiri prebavni sistem. Je bogat vir kalcija in beljakovin, vsebuje pa tudi manj sladkorja kot navaden jogurt, zato predstavlja zdravo izbiro za zajtrk, malico ali večerjo.
Oreščki
Indijski oreščki, orehi, arašidi, lešniki, mandlji, pistacije so bogat vir nenasičenih maščob. Indijski oreščki so na primer prava zakladnica hranil in beljakovin. Vsebujejo vitamine B1, B2, B6, C in E, prav tako pa tudi veliko cinka, natrija, bakra, fluora, joda, kalcija, železa, fosforja ter maščob, ki jim dajejo visoko energijsko vrednost. Indijske oreščke nutricionisti priporočajo vsem, ki se soočajo s psihičnim stresom, zlasti študentom, saj izboljšujejo koncentracijo, prav tako pa tudi tistim, ki večji del dneva presedijo za računalnikom. Oreščki so namreč znani po tem, da pospešujejo metabolizem in uravnavajo prebavo.
Stročnice
Stročnice so res hranljivo živilo. Različne vrste imajo nekoliko različne vsebnosti vitaminov, mineralov in antioksidantov, a prav vse so njihov dober vir. Večina se lahko pohvali z vitamini B-kompleksa, tudi folno kislino. Večina vrst stročnic vsebuje še cink, železo, magnezij in kalij. Z njimi boste vsekakor zaužili veliko koristnih hranil. So eden najboljših virov beljakovin, vsebujejo tudi vlaknine. Zato so tako nasitna hrana. Beljakovine poleg tega telo potrebuje za mišice in druga tkiva, so tudi gradnik hormonov.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV