Zadovoljna.si
Hrustljavi kosmiči z oreščki in suhim sadjem

Šport in zdravje

Kako zdravo je v resnici suho sadje?

J.V.
30. 11. 2019 08.27
0

Prepričani smo, da je med vami veliko takšnih, ki svoj obrok, pa naj bo to zajtrk, malica ali večerja, pogosto popestrite s suhim sadjem. Tako lahko na hiter in preprost način izboljšamo okus ovsenih kosmičev, obenem pa smo prepričani, da smo si privoščili zdrav obrok. Pa je res tako?

Suho sadje vsebuje ogromno vlaknin, naravne sladkorje in cel kup mikrohranil, predvsem rudnin. Še posebej nam pride prav pozimi, ko svežega sadja v naravi ni veliko. In takrat ga navadno užijemo tudi največ. Obenem je tudi zelo praktično, saj ga lahko povsod vzamemo s sabo in tako poskrbimo, da imamo ves čas pri roki okusen prigrizek, obenem pa si z njim pogosto popestrimo obroke. Odlično se ujame z ovsenimi kosmiči in različnimi mlečnimi izdelki. In čeprav se na prvi pogled zdi super izbira, z njim ne gre pretiravati, pojasnjuje osebni trener Daniel Jelovič. In če se le da, posezite po svežem sadju.

Trener razkriva ključ do uspešne izgube kilogramov (in kako težo obdržati)
Preberi še
Trener razkriva ključ do uspešne izgube kilogramov (in kako težo obdržati)
Osebni trener Daniel Jelovič
Osebni trener Daniel Jelovič FOTO:

"Vzemimo za primer rozine in grozdje. 100 g rozin, kar je količina, ki se je nikakor niti malo ne najemo, ima kar 293 kalorij (1226 kJ), od tega 69 g sladkorja. Medtem ko ima 100 g grozdja, ki ga je veliko več in nam da tudi daljši občutek sitosti, le 72 kalorij (301 kJ), od tega le 17 gramov sladkorja," pove in doda, da sta podoben vzorec in razlika v količini sladkorja in kalorij tudi pri drugih vrstah suhega sadja, kot so na primer slive, banane, jabolka, ananas ...  "Zato, če le imate možnost, izberite sveže sadje, ter v primeru, če želite izgubiti odvečne kilograme, popazite tudi na to, kakšno količino boste zaužili," doda Daniel. Poleg tega je suho sadje pogosto konzervirano s kalijevim sorbatom, ki mnogim povzroča prebavne motnje. Suhe marelice imajo na primer veliko vitamina A in C, bogate so s kalijem, kalcijem in železom. Njihova slaba lastnost je ta, da zelo rade povzročajo napihnjenost in napenjajo. 

Past se torej tudi v tem primeru 'zdravih živil' skriva v količini sladkorja. Problem, s katerim se srečamo tudi, ko gre za pomaranče in pomarančni sok, ki vsebuje veliko sladkorja. "Velikokrat na podlagi tega, kar vidimo, sklepamo narobe. V glavi imamo neke točno določene vzorce in prepričanja, zaradi katerih smo slepi za vse ostalo," pojasnjuje Daniel.

S suhim sadjem ne gre pretiravati. Če imate možnost, si raje privoščite svežega.
S suhim sadjem ne gre pretiravati. Če imate možnost, si raje privoščite svežega.FOTO: Thinkstock
Ali sadje res redi? Odgovor vas bo presenetil!
Preberi še
Ali sadje res redi? Odgovor vas bo presenetil!

"Naj vam razložim na primeru ... Maja se je odločila, da bo malico preživela v parku. Ker zraven ni imela ničesar za kosilo, hotela pa je vase spraviti nekaj zdravega, si je kupila sok iz sveže stisnjenih pomaranč. Ponosna na to, da bo danes res zdravo ''jedla'', se je po telefonu še delala norca iz fanta na sosednji klopci, ki je naenkrat pojedel kar šest pomaranč. ''Kaki bedak je to, da gre sredi dneva v parku jest šest pomaranč. To se bo pa ja poredil. Veš, kaj je to šest pomaranč ...'' je v smehu razlagala. Vse, dokler je ni Luka slišal in ji pokazal drobnega tiska na steklenički, kjer je pisalo, koliko kalorij in sladkorja je ona popila v pol litra soka, ki je približno sok šestih pomaranč – odvisno od tega, kako sočne so. Kakšna je razlika med njunima obrokoma? Luka je s tem, ko je jedel pomaranče, poskrbel za to, da je zaužil še nekaj vlaknin. In pa dlje časa je bil sit. Kalorična vrednost obojnega je bila enaka. In pa, Luka je bil videti neverjetno smešno, ko je sredi parka lupil vse te pomaranče.
Naj vas občutek zdravega, ki temelji na vaših presumpcijah, ki so nastale zaradi marketinških trikov, ne zavede. Pozorno berite etikete in poučite se o hrani, ki jo jeste."

Najboljša vadba za ženske po 40. letu
Preberi še
Najboljša vadba za ženske po 40. letu

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413