Zadovoljna.si
Dvigovanje uteži - 2

Blaž Slaviček

Je boljši kardio ali trening s težo? To pravi osebni trener

J.V.
03. 11. 2022 05.00
0

Kardio ali vaje s težo? Po besedah osebnega trenerja Blaža Slavička je boljša izbira trening s težo, ko gre za hujšanje. "Prednost kardia je ta, da bomo s to vadbo v eni uri porabili več kalorij kot s treningom s težo. Vendar dolgoročno to ne bo boljša izbira, in kadar se pogovarjamo o hujšanju in zdravem načinu življenja, moramo vedno gledati dolgoročno," pravi in dodaja, da je ena glavnih prednosti treninga s težo grajenje mišične mase.

Ko se lotimo izgube odvečnih kilogramov, je največja želja vsakega posameznika ta, da bomo pridobljeno postavo ohranili do konca svojega življenja. In zaradi tega je zelo pomembno, da vedno gledamo na dolgi rok, ko se pogovarjamo o hujšanju in zdravem načinu življenja. Poleg tega, da je zelo pomembno, da ustvarimo način prehranjevanja, ki od nas ne bo zahteval preveč odrekanja in se ga bomo lahko držali ves čas, ne le mesec ali dva, je pomembna tudi izbira vadbe. "Zame osebno in verjamem, da tudi za večino ostalih trenerjev, bo trening s težo vedno boljša izbira za hujšanje," pravi osebni trener Blaž Slaviček in dodaja, da medtem ko bomo s kardio vadbo v eni uri resda porabili več kalorij kot s treningom s težo, pa dolgoročno to ni najboljša izbira. 

Tabata – čudežna nekajminutna vadba z izjemnimi učinki
Preberi še
Tabata – čudežna nekajminutna vadba z izjemnimi učinki
Osebni trener Blaž Slaviček
Osebni trener Blaž SlavičekFOTO: osebni arhiv

"Ena od glavnih prednosti treninga s težo je grajenje mišične mase. Poleg tega pa bo ta oblika vadbe tudi bolj časovno praktična, glede na to, da so naši urniki hitro polni. S tem, ko gradimo mišično maso, se poveča naša poraba v mirovanju, med gibanjem in med treningom. Mišice so velik porabnik energije (kalorij), kar pomeni, da več ko jih imamo, več kalorij bomo porabili. Mišice prav tako potrebujejo od 24 do 72 ur (odvisno katere), da se obnovijo, in da se lahko obnovijo, spet potrebujejo energijo. To pomeni, da naše telo lahko porablja še več energije tudi do 72 ur po treningu. Res je, da to niso enormne količine kalorij, pa vseeno, tudi te štejejo."

Torej lahko treniramo trikrat tedensko po eno uro in spodbujamo čim več gibanja preko dneva ter pri tem gradimo mišično maso, krepimo kosti, izgubljamo odvečno maščobo, povečamo telesno moč, izboljšamo gibljivost sklepov ter oblikujemo postavo. "Ali pa izvajamo vsak dan eno uro kardia, pri tem izgubljamo maščobo ter po vsej verjetnosti tudi veliko mišične mase, kar je kontraproduktivno in tudi časovno bolj zahtevno." Problem nastane tudi pri samem pristopu k hujšanju s kardio vadbo v primerjavi s treningom s težo. "Pri kardiu je veliko možnosti, da bo kalorični vnos prenizek, kar dolgoročno ne bo zdržalo. Pri treningu s težo pa je ljudem nekako logično, da potrebujejo nekaj več energije za regeneracijo in tudi pred samim treningom, da lahko trening izvajajo kvalitetno."

Ali je (že) zdaj pravi čas za hujšanje pred poletjem?
Preberi še
Ali je (že) zdaj pravi čas za hujšanje pred poletjem?
Trening s težo naj bo tako vedno prioriteta.
Trening s težo naj bo tako vedno prioriteta.FOTO: Dreamstime

Trening s težo naj bo tako vedno prioriteta, dobro pa je vedeti tudi to, da ogrevanje s kardio vadbo, na primer na tekaču, za trening z utežmi ni najboljša izbira. Namesto tega Blaž priporoča izvajanje vaj za aktivacijo mišic, ki jih bomo trenirali, in gibljivost sklepov, ki jih bomo obremenili."Poleg tega pa, tudi če bi trening začeli s kardiem, še posebej, če je to tek, kolo ali hoja v hrib, bi se s tem utrudili in posledično slabše izvedli trening s težo. Na tak način tudi tvegamo nepotrebno poškodbo med izvajanjem vaj z dodatno težo. Torej, kardio naj se izvaja po končanem treningu." Sam svojim strankam redkokdaj v program vključi kardio. "Že to, da najdejo 2-3 ure na teden, da so fizično aktivne, je velik uspeh in ne vidim nikakršne potrebe po dodatnih urah vadbe. Zato jih veliko raje spodbujam, da se preko dneva čim več gibajo oz. gibanje umestijo v čas, ki ga preživljajo z družino, prijatelji in na delu. Na tak način lahko zagotovimo večjo porabo preko dneva. Če pa že govorimo o samem razmerju, pa bi lahko rekli, da bi bilo dobro trenirati s težo približno 60 min in po treningu narediti še vsaj 30 minut kardia."

Kako izgubiti maščobo in pridobiti mišično maso?
Preberi še
Kako izgubiti maščobo in pridobiti mišično maso?

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 324