Zadovoljna.si
Bridget Jones

Odnosi

Kako najlažje preboleti razhod?

L. E.
07. 03. 2020 19.00
0

Povsem normalno je, da se ob določenih okoliščinah počutimo žalostne. S tem ni nič narobe. A nihče si ne želi biti žalosten predolgo. To ni dobro niti za zdravje. Toda kako ga čim lažje in hitreje preboleti? S tem so se ukvarjali tudi ameriški raziskovalci z univerze Missouri-St. Louis. Zbrali so 24 ljudi, ki so bili stari od 20 do 37 let. Vsi so se ravno razšli s partnerjem, s katerim so bili okoli dve leti in pol. Nekateri so bili zapuščeni, drugi so se za zaključek odnosa odločili sami. Toda vsi so trdili, da so v nekdanjega partnerja še vedno zaljubljeni in da jim je zaradi razhoda izjemno težko. Raziskovalci so jim svetovali različne načine, kako prebroditi to obdobje. Poglejmo si, kaj so nato ugotovili.

Ženska z zlomljenim srcem
Ženska z zlomljenim srcem FOTO: Dreamstime

Obdobje prebolevanja partnerja sploh ni tako nedolžno, kot bi si kdo mislil. Raziskave so pokazale, da lahko pride do depresij in nespečnosti, oslabi lahko imunski sistem. Tako so se raziskovanja najboljšega načina prebolevanja lotili celo na univerzitetni ravni. In prišli do uporabnih zaključkov.

Raziskovalci so 24 udeležencev študije razdelili v štiri skupine. Vsaka je imela svojo stretegijo prebolevanja.

Prva strategija

Tem udeležencem je bilo naročeno, da o svojem partnerju negativno razmišljajo. Spomnijo naj se, kaj v odnosu ni bilo dobro, kaj jih je motilo, zapišejo naj si vse slabe navade nekdanjega partnerja, jih vsak dan znova preberejo in dopolnijo.

Druga strategija

V tej skupini so udeleženci poskušali sprejeti svoja čustva. Govoriti so si morali, da so ta povsem normalna, da so takšna, kot so, povsem ok, da se ne smejo zaradi njih obsojati.

Tretja strategija

Ta pa je bila, da se udeleženci zaposlijo z drugimi stvarmi, s tem, kar jih ne spominja na nekdanji odnos. Obstaja kakšen hobi, s katerim ste se vedno želele ukvarjati, a nikoli ni bilo časa? Sedaj je čas za takšen hobi.

Četrta skupina je bila kontrolna. Raziskovalci so udeležencem v tej skupini naročili, da naj, da bi preboleli nekdanjega partnerja, ne počnejo nič posebnega.

Preberite si še: 19 znakov, da ste odvisne od svojega partnerja

To je čas, da si uresničite vse želje, za katere prej ni bilo časa. Obisk sanjskega mesta, nov hobi, več časa za prijatelje ...
To je čas, da si uresničite vse želje, za katere prej ni bilo časa. Obisk sanjskega mesta, nov hobi, več časa za prijatelje ...FOTO: Profimedia

Kako so nato preverili, katera strategija je učinkovita?

Vsem udeležencem študije so pokazali fotografije nekdanjih partnerjev. To je v današnjem času družabnih omrežij kar realen prikaz tega, kar se lahko zgodi. Nenadoma lahko zagledamo njegovo fotografijo in postanemo slabe volje, saj spoznamo, da ga sploh nismo prebolele. To nas vedno znova lahko spomni nanj in še podaljša proces prebolevanja.

Ko so jim pokazali fotografije, pa so tudi merili aktivnost njihovih možganov. To jim je objektivno pokazalo, kako močna so bila še njihova čustva. Nato so udeleženci svoja opažanja še subjektivno izrazili v vprašalniku, na katerega so morali odgovoriti.

Rezultati so bili naslednji. Vse tri strategije prebolevanja so občutno zmanjšale čustvovanje, ki so ga imeli ljudje ob tem, ko so videli fotografijo svojega partnerja. Pri tistih, ki si niso pomagali s temi strategijami, je bilo čustvovanje občutno močnejše.

Toda med vsemi tremi strategijami so le tisti, ki so se trudili na nekdanjega partnerja pogledati v negativni luči, poročali, da dejansko čutijo, da so se njihova čustva do nekdanjega partnerja zmanjšala. A hkrati so raziskovalci ugotovili, da se oni sami počutijo slabše. Negativne misli so torej pomagale preboleti partnerja, vendar pa so se ljudje zaradi njih počutili slabše.

Ko so se zaposlili z drugimi stvarmi, so se po drugi strani počutili mnogo bolje. Niso pa imeli občutka, da je to zmanjšalo čustva do nekdanjega partnerja.

Tisti, ki so poskušali ostati pozitivni, prav tako niso poročali, da bi se njihova čustva zmanjšala, niso niti občutili neke razlike v svojem razpoloženju.  Vendar pa njihovi možgani kot pri prvi in drugi strategiji niso pokazali tako močnega čustvovanja, ko so zagledali fotografijo.

Preberite si še: Superženska? Ne, hvala!

Raziskovalci so ugotovili tudi, da je prebolevanje veliko lažje, če imamo v svojem okolju oporo in podporo.
Raziskovalci so ugotovili tudi, da je prebolevanje veliko lažje, če imamo v svojem okolju oporo in podporo.FOTO: Profimedia

Kaj je sploh ljubezen?

Avtorji študije pravijo, da je ljubezen do partnerja nekaj, česar se priučimo. In sicer se tako obnašamo in tako razmišljamo. Da bi partnerja preboleli, moramo torej spremeniti tako misli kot obnašanje. In to nekaj časa traja. Tako kot ne moremo, kar takoj prenehati kaditi, se moramo malo potruditi, da bi nekoga preboleli. Najbolje je uporabiti kar vse tri strategije, menijo raziskovalci. Napišite si seznam negativnih lastnosti vašega nekdanjega partnerja, da zmanjšate čustva, ki jih gojite do njega. A pričakujte, da se boste zaradi tega počutili slabše, zato se tudi zaposlite z nečim, kar vas veseli. Delajte to, kar vas bo razveselilo. Kupite si rože, oglejte si komedijo … Načrtno delajte na prebolevanju. In hkrati si govorite, da je povsem normalno to, kar čutite. Ne obsojajte se.

Tako kot sčasoma človek nima več potrebe po cigareti, bo tudi sčasoma prebolel partnerja. Vedite, da se to bo zgodilo. So pa raziskovalci tudi ugotovili, da je ljudem zelo pomagalo, če so našli podporo in oporo v svojem okolju.

Prav tako se je dobro zavedati, da vsak težji dogodek v našem življenju pomeni, da se kasneje počutimo močnejši. Imamo občutek, da več zmoremo, da nas ne more prevrniti že sapica … Tega ne moremo doseči s prepričevanjem. To dosežemo s tem, ko prebrodimo težke trenutke in se zavemo, da smo močnejši, kot smo mislili. Zavemo se, da zmoremo več, kot smo mislili. Marsikaj pa tudi vidimo drugače. Tako kot se po bolezni človek zave, da se za nekatere stvari res ne izplača zapravljati časa. Tako se lahko po tem, ko nas partner zapusti, zavemo, da smo lahko tudi sami, da ne potrebujemo nujno drugega. Zavemo se, da lahko nekdo drug samo dodatno izboljša naše življenje. Da pa ni nujen za naš občutek sreče in zadovoljstva.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493