Zadovoljna.si
Hoja pomaga pri nadzoru telesne teže in pri kurjenju maščob.

Šport in zdravje

Kaj se zgodi, če 30 dni hodimo po eno uro na dan?

N. Č., Zadovoljna.si
14. 10. 2023 05.00
0

Hoja je nekaj, kar vsi počnemo vsak dan, a pogosto se ne zavedamo, kako močno lahko ta vpliva na naše duševno zdravje in fizično počutje. Več o pozitivnih učinkih 60-minutne hoje na dan si lahko preberete v nadaljevanju, število koristi, ki jih ta prinaša s seboj, pa vas bo prav gotovo presenetilo ...

Hoja je vsakodnevna aktivnost, ki lahko postane izjemno koristna za naše zdravje, veliko bolj, kot se zdi na prvi pogled. Večkrat smo že slišali, da hoja prinaša vrsto izjemnih koristi, ki lahko pomembno vplivajo na naše splošno zdravje in počutje, a vse preveč pogosto se zgodi, da te koristi podcenjujemo. 

Redna hoja ne krepi le našega srca, ampak pozitivno vpliva tudi na naš srčno-žilni sistem. Med hojo srce bije hitreje, kar izboljša krvni obtok po telesu, zniža krvni tlak in izboljša raven holesterola, poleg tega pa se med sprehajanjem sproščajo endorfini, naravni hormoni sreče, ki dvigajo naše razpoloženje in zmanjšujejo raven stresa. To lahko pomaga zmanjšati anksioznost, izboljšati spanec ter povečati občutek notranjega zadovoljstva. 

Redni sprehodi so torej odličen način, da se umirite, se znebite negativnih misli ter povečate občutek harmonije in dobrega počutja. Več o posameznih koristih hoje si lahko preberete v nadaljevanju. 

3 stvari, ki so ključnega pomena za dobro počutje
Preberi še
3 stvari, ki so ključnega pomena za dobro počutje

Nadzor telesne teže in kurjenje maščob

Če želite izgubiti nekaj kilogramov ali pa v kolikor želite ohraniti že obstoječo zdravo težo, je vsakodnevna enourna hoja z zmernim do zmerno hitrim tempom odlična izbira. Na ta način se porabi precejšnje število kalorij, kar pomaga uravnavati telesno težo, poleg tega pa redna hoja pospešuje metabolizem in spodbuja izgorevanje maščob.

Hoja pomaga pri nadzoru telesne teže in pri kurjenju maščob.
Hoja pomaga pri nadzoru telesne teže in pri kurjenju maščob.FOTO: Dreamstime

Izboljšana mišična moč in mišični tonus

Med hojo delujejo različne mišice v telesu, zato lahko sčasoma pride do izboljšanja mišične moči in tonusa. Čeprav hoja ni tako intenzivna kot vadba moči, hoja pomaga krepiti mišice nog, rok in zgornjega dela telesa.

Zdravje kosti in delovanje sklepov

Hoja obremenjuje kosti in sklepe, a ne preveč, zato je idealna za vse tiste s težavami na tem področju. Redna hoja izboljšuje gibljivost sklepov in zmanjšuje tveganje za pojav težav s sklepi v poznejših letih življenja. 

5 jogijskih poz za premagovanje tesnobe in stresa
Preberi še
5 jogijskih poz za premagovanje tesnobe in stresa

Dobro počutje

Kot smo že omenili, je hoja odlično orožje v boju proti stresu. Med hojo se namreč sproščajo endorfini, ki spodbujajo občutek ugodja in sprostitve ter zmanjšujejo raven kortizola, hormona, povezanega s stresom.

Hoja lahko tako bistveno izboljša vaše splošno razpoloženje, saj občutek dosežka po vsakem sprehodu poveča samozavest in občutek izpolnjenosti.

Hoja lahko izboljša vaše splošno razpoloženje, saj občutek dosežka po vsakem sprehodu poveča samozavest in občutek izpolnjenosti.
Hoja lahko izboljša vaše splošno razpoloženje, saj občutek dosežka po vsakem sprehodu poveča samozavest in občutek izpolnjenosti.FOTO: Dreamstime

Izboljšanje kognitivnih funkcij

Hoja koristi ne le telesu, ampak tudi možganom. Redna telesna aktivnost izboljšuje kognitivne funkcije, zmanjšuje stres in tesnobo ter prispeva k srečnejšemu in bolj izpolnjenemu življenju.

Zdaj, ko veste, kako hoja lahko spremeni vaše življenje, vam priporočamo, da se lotite 30-dnevnega izziva, za vas smo pripravili celo 30-dnevni načrt hoje za začetnike, ki vam bo pomagal na vaši poti do zdravja in boljšega počutja. Vaše telo in duša vam bosta hvaležna, saj boste dosegli izjemne koristi za zdravje in srečo.

30-dnevni načrt hoje za začetnike
Preberi še
30-dnevni načrt hoje za začetnike

Zapomnite si, vsak korak, ki ga naredite med hojo, je hkrati tudi korak proti izboljšanju vašega počutja.

Mailing

Zadovoljna fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Zapomnite si, vsak korak, ki ga naredite med hojo, je hkrati tudi korak proti izboljšanju vašega počutja.
Zapomnite si, vsak korak, ki ga naredite med hojo, je hkrati tudi korak proti izboljšanju vašega počutja.FOTO: Adobe Stock
Osebni trener trdi, da štetje kalorij ni pomembno
Preberi še
Osebni trener trdi, da štetje kalorij ni pomembno
Kako skrbeti za svoje telo glede na obliko telesa?
Preberi še
Kako skrbeti za svoje telo glede na obliko telesa?

Vir: net.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471