Zadovoljna.si
Odlične ideje za obroke pred in po telovadbi

Šport in zdravje

Ta zdrav in okusen obrok je hit pomladi

Ma.K.
24. 05. 2022 09.15
0

Mleko je eno izmed tistih živil, ki je v prehrani Slovencev prisotno že od nekdaj. Uživati ga je priporočljivo kot del pestre in uravnotežene prehrane, saj je dober vir kalcija in vitamina D, pri izbiri pa velja prisegati na kakovostno mleko in mlečne izdelke iz slovenskih kmetij. Na ta način ne bo potrebe, da bi si belili glavo s številnimi miti, ki krožijo o tem skoraj popolnem živilu za naš organizem.

Mleko in mlečni izdelki so pomemben del uravnotežene prehrane za vse starostne skupine ljudi. Tako ne čudi, da velja ta bela tekočina za živilo, ki bi moralo redno najti pot na naše krožnike. Pri tem so seveda izvzeti tisti, ki se mleku in mlečnim izdelkom izogibajo iz zdravstvenih razlogov, žal pa je veliko tudi takih, ki jih od uživanja te vrste živil odvrnejo številni miti, ki krožijo med ljudmi. 

Tako ne drži, da je trajnemu mleku umetno podaljšan rok trajanja, prav tako ne drži, da mlekarne tik pred rokom uporabe mleko spremenijo v mleko v prahu. Trajno mleko namreč ne pomeni, da mu je proizvajalec podaljšal rok, ampak, da je pri obdelavi mleka uporabil drugačen postopek, ki pa ne vpliva na njegovo kakovost. Mleko v prahu pa je, tako kot vsi drugi mlečni izdelki, narejeno iz svežega mleka. Postopka se mlekarne namreč ponavadi lotevajo takrat, ko ga imajo več, kot ga lahko predelajo in prodajo, saj ga je le na takšen način mogoče ohraniti.

Za spodbujanje uživanja lokalnega mleka in mlečnih izdelkov slovenski pridelovalci in predelovalci mleka v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvajajo promocijsko kampanjo s sloganom »Najboljše imamo doma«. Kampanja pod okriljem nacionalnega projekta »Naša super hrana« je namenjena osveščanju, da imamo v Sloveniji kakovostno ponudbo mleka in mlečnih izdelkov. Potrošniki na trgovskih policah najdejo izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki je jamstvo za višjo kakovost, slovensko pridelavo in predelavo ter dodatno neodvisno kontrolo. 
Znak »izbrana kakovost – Slovenija« označuje izdelke višje kakovosti.
Znak »izbrana kakovost – Slovenija« označuje izdelke višje kakovosti. FOTO: Arhiv naročnika

Kako vedeti, da uživate kakovostno mleko in mlečne izdelke?

Mit, da bi se mleku morali izogibati, ker vsebuje ostanke antibiotikov, rastnih hormonov in pesticidov, ki so jih uživale krave, niti slučajno ne drži. Mleko je namreč eno izmed najbolj nadzorovanih živil, kar pomeni, da bi strokovne službe kakšne koli nepravilnosti takoj zaznale in bi mleko nemudoma izločile iz postopka predelave. Bi se pa lahko na mleku odrazila onesnaženost okolja, a se tudi tej nevarnosti lahko učinkovito izognete tako, da kupujete slovensko mleko, ki se večinoma prideluje na manjših do srednje velikih družinskih kmetijah. 

Mlečni in mesni proizvodi, ki so pridelani in predelani v Sloveniji v veliki meri namreč nosijo zaščitni znak »Izbrana kakovost – Slovenija«, ki je jamstvo za višjo kakovost, slovensko pridelavo in predelavo ter dodatno neodvisno kontrolo. Hkrati je to tudi nacionalni znak odličnosti, ki dokazuje, da so bile za pridelavo in predelavo izpolnjene vse dodatne predpisane zahteve, določene v specifikaciji sheme. Zagotavlja vam tudi 100‑odstotni slovenski izvor mleka in predelavo v slovenskih mlečnopredelovalnih obratih. To pomeni, da so izdelani iz najbolj svežega mleka, saj od prevzema v zbiralnici do sprejema v mlekarno ne mine več kot 15 ur. 

Odlična mlečna osvežitev v vročih poletnih dneh

Ob izjemni kakovosti mleko in mlečni izdelki z oznako »Izbrana kakovost – Slovenija« slovijo tudi po odličnem okusu, zato se iz njih splača pripraviti okusne prigrizke, s katerimi se lahko prijetno osvežite v vročih poletnih dneh. Iz kakovostnega slovenskega mleka lahko denimo pripravite odličen jogurt ali skuto. Za okusen domač jogurt denimo potrebujete le 1,5 litra čim bolj neobdelanega kravjega mleka ter 1 lonček navadnega jogurta iz trgovine – priporočamo, da izberete jogurt z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«. Mleko segrejete skoraj do vretja, nato pa počakate, da se ohladi na približno 45 stopinj Celzija. Nato vanj vmešate en lonček navadnega jogurta in po želji še na majhne koščke narezano zrelo sadje ter vsebino dobro premešate. Mešanico pretočite v kozarčke za vlaganje, jih pokrijete in ovijete v toplo brisačo ter pustite na pultu približno en dan. Nato jogurt prestavite v hladilnik in ga zaužijte v približno 5 dneh.

Domačemu jogurtu dodamo malo sezonskega sadja in že imamo pripravljen okusen prigrizek za vroče poletne dni.
Domačemu jogurtu dodamo malo sezonskega sadja in že imamo pripravljen okusen prigrizek za vroče poletne dni. FOTO: Adobe Stock

Tudi domača skuta vas bo navdušila s polnim okusom, dodatna prednost pa je, da v njej ne bo nobenih dodatkov, ojačevalcev okusa ali sladkorjev, ki se sicer pogosto znajdejo v kupljenih izdelkih. Za pripravo potrebujete le 2 litra čim bolj svežega in nepredelanega mleka ter 0,5 decilitra jabolčnega kisa. Mleko začnete kuhati ter tik, preden zavre, vanj počasi vlijete jabolčni kis. Čim prej ugasnete ogenj (pred vretjem) ter mešate. Mleko se začne počasi sprijemati v grudice, na vrhu pa ostane mlečna voda. Vse skupaj pustite počivati približno 4 ure na sobni temperaturi, nato dobro precedite s cedilom ali gazo in skuto pretlačite. Pred postrežbo lahko skuti za še bolj osvežilen okus dodate sveže sadje.

Verjetno se strinjamo, da ga ni poletja brez okusnega, kremastega sladoleda. In glede na to, da je v toplih mesecih na voljo veliko svežega, lokalnega sadja, ga lahko letos pripravite kar sami. Najpogosteje se za pripravo domačega mlečnega sladoleda uporabljata jogurt iz domačega mleka in/ali sladka smetana. Osnovni recept brez dodatnega segrevanja je preprosta mešanica pretlačenega sadja, mlečnih izdelkov, sladila in žličke limoninega soka. V pol kilograma pretlačenih lokalnih jagod na primer umešamo en jogurt, dve ali tri žlice sladila (kakšen dober slovenski med ali drugo) in žlico limoninega soka. Maso zamrznemo za pet ur ali več in domači sladoled je pripravljen za postrežbo.

Sponzorirana objava

ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375