Zadovoljna.si
Hujšanje

Zdravje

Si lahko pretežka, a zdrava?

L. E.
09. 03. 2020 08.54
0

Tehtnica kaže preveč kilogramov? Je vaš indeks telesne mase večji od 30? Vendar pa nimate povišanega holesterola ali tlaka. Nimate sladkorne bolezni. Počutite se dobro. Mar to pomeni, da ste lahko prekomerno težke, a zdrave? Kaj pa če za povrh redno telovadite, vendar tehtnica še vedno kaže preveliko številko? Redno gibanje je vsekakor zdrava in koristna navada. Toda ali lahko izniči negativen učinek prekomerne teže? Odgovor nemških in ameriških raziskovalcev je žal: ne. Odvečne kilograme bi se v vsakem primeru morali potruditi izgubiti. Toda prav tako opozarjajo, da bi morali tudi tisti z normalno težo paziti, da ne dobijo povišanega holesterola in tlaka ali sladkorne bolezni.

Prekomerna teža in še posebej indeks telesne mase nad 30 povzročata metabolične motnje, kot so sladkorna bolezen tipa dva, previsok krvni tlak in holesterol. To pa povečuje tveganje za bolezni srca in ožilja in še posebej za srčno in možgansko kap.

Toda obstajajo prekomerno težki ljudje, ljudje z indeksom telesne mase nad 30, ki ne razvijejo zgoraj omenjenih metaboličnih motenj in torej vsaj metabolično delujejo zdravi. Prav pri teh ljudeh se je nato pojavilo vprašanje, ali je mogoče biti pretežak, a zdrav. Še posebno ker obstajajo tudi prekomerno težki ljudje, ki se veliko gibajo. Tako so znanstveniki začeli raziskovati in zdaj dobivamo prve izsledke njihovih študij.

Zato zvečer izropamo hladilnik?!

Kaj so ugotovili Nemci in Američani?

Ne moremo biti hkrati pretežki in zdravi, je ugotovila študija, ki so jo skupaj opravili znanstveniki nemškega inštituta za človeško nutricistiko univerze Harvard in univerzitetnega kliničnega centra Tübingen. Čeprav se redno gibate in nimate težav s previsokim krvnim tlakom ali holesterolom, nimate pa niti sladkorne bolezni tipa dva, imate v primerjavi s tistimi, ki se lahko pohvalijo z normalno težo, so pa tudi metabolično zdravi, še vedno veliko večje tveganje za bolezni srca in ožilja ter tudi za srčno ali možgansko kap. Tudi če na prvi pogled torej delujete zdravi, ste zaradi preveč kilogramov še vedno v večji nevarnosti.

Oseba, ki ima preveč kilogramov, a se dovolj giba, ima vsekakor manjše tveganje za bolezen kot oseba s preveč kilogrami, ki se ne giba. Vendar pa ima v primerjavi z osebo, ki ima normalno težo in se giba, še vedno večje tveganje.
Oseba, ki ima preveč kilogramov, a se dovolj giba, ima vsekakor manjše tveganje za bolezen kot oseba s preveč kilogrami, ki se ne giba. Vendar pa ima v primerjavi z osebo, ki ima normalno težo in se giba, še vedno večje tveganje.FOTO: Profimedia
Odvečne kilograme se izplača izgubiti

Nemški in ameriški raziskovalci so v svoji študiji preučili podatke več kot 90 tisoč žensk, ki so bile stare med 35 in 55 let. Spremljali so jih 30 let, od leta 1980 do 2010. Tiste, ki so imele indeks telesne mase nad 30, vendar so bile po zgoraj omenjenih metaboličnih kriterijih zdrave, so imele še vedno za več kot 50 odstotkov večje tveganje za bolezen srca in ožilja kot tiste z normalno težo, ki so bile tudi metabolično zdrave. In sicer so imele večje tveganje, čeprav metaboličnih težav niso imele tudi več kot deset ali dvajset let. So se pa pri vseh prej ali slej pojavile. Kaj pa tiste, ki so bile metabolično zdrave in so se še dovolj gibale? Imele so nižje tveganje, a kljub temu veliko večjega kot metabolično zdrave ženske z normalno težo, ki so se dovolj gibale. Gibanje enostavno ne izniči povsem nevarnosti, ki jo predstavlja prekomerna teža. Seveda pa je tu treba dodati, da so imele prekomerno težke ženske, ki se niso dovolj gibale in so imele še metabolične motnje, še mnogo večje tveganje za bolezni srca in ožilja ter kap.

Kaj pa, če imate normalno težo?

Tudi če tehtate normalno, lahko zaradi nezdravega življenjskega sloga razvijete metabolične motnje, kot so previsok holesterol in tlak ter sladkorna bolezen tipa dva. Znanstveniki pravijo, da imate v tem primeru prav tako povečano tveganje za bolezni srca in ožilja ter kap. Tudi pri normalni teži bi se morale torej truditi, da ostanete metabolično zdrave. To je nekaj, k čemur bi si morali čisto vsi ljudje prizadevati vse življenje. Ne glede na težo je treba ostati metabolično zdrav. To dosežemo z rednim gibanjem in zdravo prehrano, ki mora biti uravnotežena in raznolika. Pomagalo bo tudi, če znamo uravnavati stres.

Vse, kar morate vedeti o dobri samopodobi

Tudi če imate normalno težo, je vaše tveganje večje, če imate povišan holesterol, tlak ali sladkor. Čisto vsi bi se morali vse življenje truditi, da ostanemo metabolično zdravi.
Tudi če imate normalno težo, je vaše tveganje večje, če imate povišan holesterol, tlak ali sladkor. Čisto vsi bi se morali vse življenje truditi, da ostanemo metabolično zdravi.FOTO: Profimedia
Je indeks telesne mase zanesljiv?

Indeks telesne mase vsekakor ne pokaže celotne slike, je pa nekako najenostavnejši način, s katerim lahko posameznik približno oceni, ali je njegova teža primerna. A po drugi strani bo nekdo, ki je bolj mišičast, tudi več tehtal. Mišice pa so vsekakor nekaj pozitivnega tudi pri vzdrževanju metaboličnega zdravja in zdrave teže, saj porabljajo krvni sladkor. Če nimamo dovolj mišic, zato pa imamo več maščobnega tkiva, bo prav to tkivo prevzelo krvni sladkor in ga pretvorilo v še več maščobnega tkiva. Tako tisti, ki poskušajo izgubiti odvečno težo, kot tisti, ki s tem nimajo težav, bi morali poskrbeti, da imajo mišice. Dober nasvet za hujšanje je tudi, da delate poleg kardiovadbe še vaje za moč. Pri oceni teže pa je dobro pogledati še obseg pasu. Maščoba, ki se nalaga v trebušni votlini, je namreč metabolično najbolj nevarna.

Kako se privaditi gibanju?

Za začetek je koristno začeti s pet ali deset minut sprehoda na dan. Lahko se tudi večkrat na dan sprehodite po pet ali deset minut. Ni treba vsega gibanja v dnevu stlačiti v eno samo uro. Če se boste večkrat gibale po malo, boste to lažje vzdržale in se boste te nove navade dlje držale. Vztrajajte in počasi se bo telo okrepilo. Tudi ne poskušajte takoj teči. Najprej hodite, pa morda malo stecite in spet hodite in stecite. Niti ne bi bilo zdravo takoj začeti s preveč gibanja, saj vaše telo tega ni vajeno. Počasi ga morate krepiti in sčasoma boste presenečene, kaj boste tako dosegle.

Pomembno je ne le, da imamo normalno težo, ampak tudi, da imamo mišice. Zato bi vsi morali delati vaje za moč.
Pomembno je ne le, da imamo normalno težo, ampak tudi, da imamo mišice. Zato bi vsi morali delati vaje za moč.FOTO: Profimedia

Kaj pa druge težave?

Prekomerna teža škodi ne le metabolizmu in prek njega srcu in ožilju. Povzroča težave s sklepi in dihali, lahko povzroči apnejo, težave z dihanjem, zaradi katerih ni mogoče dobro spati. Prekomerna teža je tudi dejavnik tveganja za raka.

To je resnica o testeninah

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478