Si ves čas utrujena? Povrni svojemu telesu svežino!

S.B.
08.11.2019, 13:17
Si že kdaj razmišljala o tem, da bi glede na svojo starost morala biti na vrhuncu svojih psihofizičnih zmogljivosti, pa si ugotovila, da imaš ravno toliko energije, da se spraviš nazaj na kavč? Se vseskozi počutiš utrujeno in zaspano? Tvoji lasje so nejevoljni, koža pa suha? Kaj misliš, kje tiči razlog? Prav imaš, v življenjskem slogu oziroma bolj natančno v hrani, ki se znajde na tvojem krožniku.

Hiter tempo življenja, ki nam ga narekuje današnja družba, nas mnogokrat pripelje do tega, da pozabimo nase.  S tem pozabimo na svoje zdravje, videz. Prednost dajemo drugim rečem in ljudem, vseskozi se nam mudi. Želimo si postati superženske, ki zmorejo vse. Hitimo po opravkih, hitimo doma, hitimo na fakulteto, po otroke v vrtec, v službo, v družbo. Za trenutek se le ustavi in pomisli – kdaj si nazadnje poskrbela zase? Kdaj si si nazadnje vzela čas in namesto instant pogrete hrane v kuhinji ustvarila jed iz popolnoma svežih sestavin? Si danes že pojedla jabolko?

Tvoje telo je tvoj tempelj. Imaš le enega. Ravno tako kot poskrbiš za sveža dnevna oblačila, je treba poskrbeti tudi za dnevno svežo hrano. Ta bo namreč osvežila tvoje telo, nahranila lase in kožo ter ti vrnila sijaj, ki si ga nekje vmes morda pozabila negovati.

Poskrbi, da bo tvoja prehrana raznolika, predvsem pa bogata s svežim sadjem in zelenjavo.
Poskrbi, da bo tvoja prehrana raznolika, predvsem pa bogata s svežim sadjem in zelenjavo.FOTO: Arhiv ponudnika

Kaj pravzaprav svežina je?

Sveže pomeni, da je sadež ali zelenjava neposredno obrana in zaužita takoj ali kar se da hitro. Hrana ima namreč takrat največ hranil. Zato je izjemnega pomena, da poskrbiš za uživanje sezonskih in svežih živil, predvsem zelenjave in sadja, saj na ta način telesu daš največ vitaminov, mineralov in ostalih snovi, ki jih potrebuje za zdravje. Med živila, ki vsebujejo največ hranil in s katerimi boš poskrbela ne le za svežino, pač pa tudi za krepitev imunskega sistema in vitalnost, sodijo predvsem jabolka, zelena solata in zelje, bučke in buče, zelje, borovnice, pa seveda tudi jajca, perutninsko meso ter ribe. Ne pozabi niti na polnovredne ogljikove hidrate ter stročnice, pri pripravi jedi pa poskrbi za uravnoteženost. Ne pravijo torej kar tako, da lepota prihaja od znotraj. Ne le, da se navzven odraža naša lepa osebnost, ampak je pomembno, s čim telo nahranimo od znotraj, saj bomo tako zasijale tudi navzven.

V HOFERju se še kako zavedajo pomena uživanja sveže in lokalno pridelane hrane, zato skrbijo, da sveže sadje in zelenjavo v trgovine vsak dan dostavijo sveže.
V HOFERju se še kako zavedajo pomena uživanja sveže in lokalno pridelane hrane, zato skrbijo, da sveže sadje in zelenjavo v trgovine vsak dan dostavijo sveže.FOTO: Arhiv ponudnika

Napotki za nakup sveže hrane

Če nimaš domačega vrta, nakupuj tam, kjer je svežina doma. V HOFERju se še kako zavedajo pomena uživanja sveže in lokalno pridelane hrane, zato skrbijo, da sveže sadje in zelenjavo v trgovine vsak dan dostavijo sveže. Pri tem dajejo prednost ponudbi iz neposredne bližine, torej izdelkom slovenskih pridelovalcev, s čimer pozitivno vplivajo tudi na okolje. Ker so poti do trgovine tako krajše, se s tem zmanjša tudi ogljični odtis. Sveža lokalna hrana je torej sezonsko dostopnejša, tvoje telo pa, kot rečeno, v določenem letnem času potrebuje ravno tiste snovi, vitamine in minerale, ki jih vsebujeta ravno sezonsko sadje in zelenjava. V ponudbi imajo ves čas tudi svež kruh, pecivo in druge pekovske dobrote, saj po njihovi peki v trgovini zadiši večkrat dnevno. V HOFERju prispevajo tudi k odpravi globalnega problema – prevelikih količin zavržene hrane – saj zalogo skrbno in odgovorno naročajo ter hrane ne skladiščijo, temveč  na policah ponujajo vsak dan svežo ponudbo.

Da bi tvoja zelenjava in sadje ostala kar se da sveža tudi po nakupu, ti priporočamo, ju čim prej odneseš domov in ustrezno shraniš. Smiselno je, da sveža živila čim prej porabiš. Pridelki so namreč najbolj okusni in hranljivi prav sveži.

Z izbiro lokalne, sezonske hrane torej ne oskrbuješ zgolj svoje telo in skrbiš za fizično zmogljivost, temveč si ekološko varčna ter na ta način prispevaš k samooskrbi. Torej, si utrujena? Zaspana? So tvoji lasje nejevoljni in koža suha? Potem je skrajni čas, da izbereš hrano, ki si jo tvoje telo zasluži – svežo, kakovostno in zdravo.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Sponzorirana vsebina