Zadovoljna.si
10.000 korakov

Šport

Ali boste z 10.000 koraki na dan shujšale?

Špela Zupan
01. 08. 2023 05.00
5

Kaj vse se spremeni na telesu, počutju in zdravju, če naredimo 10.000 korakov na dan? Na kakšen način lahko s "čarobno številko" tudi shujšamo? Odgovarja osebna trenerka Vesna Laban!

Po svetu in tudi pri nas je vse bolj priljubljen trend 10.000 korakov na dan. Vedno več nas spremlja število korakov na mobilnih telefonih, aplikacijah, pametnih urah. Ob dosegi 100-odstotnega cilja smo veseli, zadovoljni in ponosni nase. Tudi jaz.

5 razlogov, zakaj bi morale danes na sprehod
Preberi še
5 razlogov, zakaj bi morale danes na sprehod

"Čarobna" številka 10.000 se je prvič pojavila že leta 1964 v marketinški kampanji pred olimpijskimi igrami v Tokiu, ko je neko podjetje začelo prodajati števec korakov z imenom Manpo-kei v osnovnih nastavitvah nastavljen na 10.000. Pedometer se je odlično prodajal in številka se je obdržala vse do danes. A uvedli so jo oglaševalci in je v resnici precej borno podkrepljena z resnimi znanstvenimi raziskavami.

Ena od raziskav pa je denimo le dokazala pozitivne učinke korakov. Maja lani so harvardski raziskovalci preverjali učinke hoje pri več kot 16.000 ženskah v 70. letih. Osredotočili so se na število korakov, ki so jih naredile, ter njihovo splošno zdravstveno stanje in življenjsko dobo. Preiskovanke so nosile napravo, ki je štela njihove korake. Čez štiri leta in tri mesece so znova preverili njihovo zdravstveno stanje in ugotovili, da jih je 504 umrlo, je poročal BBC. Verjetno vas zanima, koliko korakov dnevno so naredile, kajne? No, preživele v povprečju 5500 korakov. Med živimi je bilo več žensk, ki so dnevno opravile več kot 4000 korakov, medtem ko so umrle za časa življenja delale po okoli 2700 korakov. Razlika v številu korakov v bistvu niti ni bila tako zelo velika, je pa pri določenih posameznicah morda lahko pomenila tudi razliko med življenjem in smrtjo.

Vadba, ki bi jo morali izvajati vsak dan. To so razlogi, zakaj!
Preberi še
Vadba, ki bi jo morali izvajati vsak dan. To so razlogi, zakaj!

Vseeno se mnogi sprašujemo, ali je res tako priporočljivo narediti ravno 10.000 korakov dnevno in kakšni so učinki. "To je pač še eden v vrsti instant trendov sodobnega človeštva. Zaradi hitrega načina življenja in naše vse večje nagnjenosti k takojšnjemu zadovoljevanju potreb in želja se vse take in drugačne vsaj navidezno hitre rešitve zelo hitro "primejo"," pravi osebna trenerka Vesna Laban. Po njenih besedah je 10.000 korakov dnevno dober začetek poti k bolj zdravemu življenju, boljšemu počutju in vzdrževanju osnovne telesne kondicije. "10.000 korakov pomeni dobre pol ure zmerno hitre hoje na dan, kar je – kot so pokazale nekatere raziskave – dovolj za boljše psihično počutje, znižanje krvnega pritiska, zmanjšanje tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni, izboljšanje spanca," je razložila. 

Vesna Laban: "Najbolje je, da vsak dan prehodite zastavljeno število korakov, dvakrat do trikrat tedensko pa naredite še dodaten trening za moč in raztezne vaje."
Vesna Laban: "Najbolje je, da vsak dan prehodite zastavljeno število korakov, dvakrat do trikrat tedensko pa naredite še dodaten trening za moč in raztezne vaje."FOTO: osebni arhiv

Vsaka zdrava ženska bi načeloma lahko prehodila 10.000 korakov na dan. Vendar vedno poslušajte svoje telo in vadbo prilagajajte svojim zmožnostim. Začnite z manj, če okrevate po poškodbi ali ste začetnice; morda bo za vas prvi teden dovolj 3000 ali 4000 korakov na dan in nato vsak teden med 500 in 1000 koraki več. Sicer pa Vesna Laban svetuje ritem hoje, da smo na koncu zadihane in prepotene. Dodatne korake lahko vključite v trenutno vadbo, kar vam bo vzelo približno dodatnih pet minut hoje, ali pa si jih razporedite čez dan, ko denimo parkirate avtomobil dlje od vhoda v stavb ali namesto dvigala izberete stopnice.

Bomo z 10.000 koraki dnevno tudi shujšale?

Vedno se morate najprej morate odločiti, kaj želite doseči in koliko kilogramov bi rade izgubile. Za dolgotrajno izgubo odvečne telesne teže brez "jojo" učinka je priporočljivo počasi hujšati - ni priporočljivo izgubiti več kot pol kilograma tedensko. Z izpolnitvijo dnevnega cilja 10.000 korakov dnevno pa naredimo med 30- do 45-minutno vadbo in tedensko pokurimo od 2000 do 3500 dodatnih kalorij (od 84.000 do 14.700 kilodžulov).

Vadba, ki je najboljša za kurjenje maščob
Preberi še
Vadba, ki je najboljša za kurjenje maščob

Ampak, ali bomo tako tudi shujšali? "Z 10.000 prehojenimi koraki na dan smo poskrbeli tudi za porabo energije oziroma določenega števila kalorij, kar pa še ni dovolj za uspešno hujšanje. Dodati je treba še trening z utežmi dva do trikrat tedensko in pameten prehranski načrt, ki bo zadovoljil potrebe telesa po makro- in mikrohranilih, hkrati pa ustvaril primeren kalorični primanjkljaj," je poudaril Vesna Laban. "Če si tovrsten oprijemljiv cilj nastavimo na pametni telefon ali uro, je lahko še dodatna motivacija, da na primer parkiramo avto ulico stran od nakupovalnega središča ali gremo v peto nadstropje peš namesto z dvigalom. In ko to postane navada, se seveda pozna na telesu, počutju in zdravju," je pojasnila.

 Kako se lotiti hujšanja po 40. letu?
Preberi še
Kako se lotiti hujšanja po 40. letu?

Hojo priporoča vsakomur, "saj je zares univerzalen in najbolj osnoven način gibanja. Še posebej hoja po mehkejši podlagi (trava, zemlja, pesek) je priporočljiva tudi za ženske, ki imajo težave s prekomerno težo, ker je takšna oblika gibanja prijazna sklepom, ki so že tako preobremenjeni zaradi teže." Hoja je po njenih navedbah posebej primerna tudi za vse začetnike med športnimi navdušenci in za vse, ki okrevajo po poškodbah ali operacijah. "Za naštete bo cilj 10.000 korakov na dan morda preveč ambiciozen, zato opozarjam, da je treba cilje zastavljati realno, glede na trenutne zmožnosti in sposobnosti, potem pa jih sproti prilagajati. Le tako bo cilj tudi realno dosegljiv in človek sredi poti ne bo obupal," je poudarila.

Hoja je zdrava, naravna in univerzalna.
Hoja je zdrava, naravna in univerzalna.FOTO: Dreamstime

Koliko korakov pa ste danes vi naredili?

Tudi jaz skušam dnevno narediti vsaj 10.000 korakov. Vztrajam že več kot pol leta in moje počutje je občutno boljše. Hodim v naravo, gozd, največkrat v klanec, ki mu nato seveda sledi dolina, pa tudi po ravnini. V zadnjem času se za še boljši učinek močno trudim držati še bolj pospešen korak. Na tehtnici se žal ne pozna veliko, verjetno, ker (še) nisem hkrati spremenila prehrane in vnosa kalorij. Se pa veliko boljše počutim in sem bolj umirjena. Opažam tudi spremembe na obliki telesa in imam čedalje več kondicije. Hoja mi zagotovo koristi in z njo bom nadaljevala. Danes popoldne nameravam znova na "naš" hrib. Pa vi? Koliko korakov ste danes naredili?

Pridružite se nam na najbolj pričakovanem tekaškem dogodku v Sloveniji - Ljubljanskem maratonu! 

Tek na 10 kilometrov je idealna priložnost za vse tekače, tako za začetnike kot tudi izkušene, da preizkusite svoje zmogljivosti in premagate osebne mejnike. 

Ne glede na vašo raven pripravljenosti, je ta razdalja dovolj zahtevna, da vas spodbudi k še boljšim dosežkom, a ne tako zahtevna, da je ne bi z malo priprav zmogli.

Ne zamudite torej priložnosti in se 22. 10. 2023 pomerite s tekači z vseh koncev sveta in občutite edinstveno energijo tega množičnega tekaškega dogodka. 

Prijave so odprte, zato si zagotovite svoje mesto na štartni črti. Ne odlašajte, temveč se prijavite še danes! Skupaj bomo ustvarili nepozaben dan teka, smeha in navdušenja.

Vidimo se na startu!

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375