Zadovoljna.si
Ženska teče 2

Šport

5 ključnih napak, ki jih delamo pri teku

S.P.
25. 09. 2023 05.00
0

Številni rekreativni tekači, predvsem tisti, ki so se s tekom šele pred kratkim pobliže spoznali, v želji po čim hitrejšem napredku ali pa preprosto zaradi pomanjkanja znanja naredijo nemalo napak. Posledično ne napredujejo po pričakovanjih, bistveno zmanjšajo ugodje med samim tekom, za piko na i pa tvegajo tudi kakšno nepotrebno poškodbo. V nadaljevanju preverite, katerim napakam se je priporočljivo izogniti za maksimalen užitek med tekom in lažje doseganje tekaških ciljev.

O tem, katere so najpogostejše napake rekreativnih tekačev in kako k teku pristopiti pravilno, smo se pogovarjali z osebnim trenerjem Maticem Kolencem, ki je na razne maratone pripravil že kar tekaj posameznikov. 

1. Nepravilna tehnika teka

Ena najpogostejših napak je zagotovo ta, da tekači ne pazijo na pravilno tehniko teka. Ta vključuje tako slabo držo telesa, prekomerno upogibanje v pasu, nepravilno postavitev stopala, premajhne korake ter prevelik napor z rokami. Nepravilna tehnika je največkrat glavni krivec za zmanjšano učinkovitost treninga teka ter za morebitne poškodbe. Katere so najpogostejše tekaške poškodbe, preverite TUKAJ! Kakšna pa je pravilna tehnika teka, si lahko ogledate v spodnjem videu.

2. Preveč intenzivni treningi

Mnogi rekreativni tekači se pogosto preveč zaženejo, sploh če nekaj časa niso bili tako aktivni. Prevelika intenzivnost treningov pa lahko privede do preobremenitve mišic, povečanega tveganja za poškodbe in tudi izgorelosti. Preveč intenzivni treningi lahko zmanjšajo užitek in motivacijo za tek.

Zato je pomembno, da treninge prilagajate svojim zmožnostim in telesni pripravljenosti ter intenzivnost in razdaljo povečujete postopoma. Poslušajte torej svoje telo in nikar ne pozabite na počitek oziroma regeneracijo. 

Top nasveti za vse začetnice v teku
Preberi še
Top nasveti za vse začetnice v teku

3. Izpuščanje ogrevanja in raztezanja

Ogrevanje pred samim tekom in izvajanje razteznih vaj po koncu sta izjemno pomembna dela tekaškega treninga, ki pa ju mnogi rekreativni tekači pogosto zanemarjajo. Če se neogreti podamo na daljši tek ali izvajamo intenziven intervalni trening, je možnost za poškodbe velika. Izpuščanje raztezanja in ohlajanja po teku pa lahko povzroči neprijetno mišično togost.

Nepravilno ogrevanje lahko poveča tveganje za poškodbe, medtem ko nepravilno ohlajanje lahko povzroči neprijetno mišično togost.

Pred začetkom teka si torej vzemite nekaj minut za ogrevanje, ki naj vključuje dinamične vaje tekaške abecede. Po končanem teku pa si vzemite čas za ohlajanje, ki vključuje lahko tekanje ali hojo ter raztezanje mišic.

V spodnjih videih si lahko ogledate nekaj ogrevalnih ter razteznih vaj, ki jih priporoča Matic. 

4. Neustrezna izbira tekaške obutve

Tekaški copati so ključni del opreme tekača. Čeprav je danes ponudba tekaških superg res pestra, marsikdo teče v neprimerni obutvi, saj se odloča zgolj na podlagi videza in/ali znamke. "Ustrezni obutvi je treba nameniti posebno pozornost. Za tekače začetnike je ključno predvsem to, da obutev ne tišči, da ne pride do nepotrebnih žuljev, ter da je ustrezno oblazinjena, kar je v pomoč tudi pri sami tehniki teka in hkrati zagotavlja zadostno blaženje ter podporo stopalom," pojasni Matic.

5. Enolični treningi

Pogosto se zgodi, da rekreativni tekači ostanejo v coni udobja in izvajajo enolične treninge, kar lahko vodi v stagnacijo in zmanjšanje motivacije. Pomanjkanje raznolikosti v treningu lahko omeji napredek in prepreči razvoj drugih tekaških sposobnosti.

V svoj tedenski trening zato vključite različne vrste teka, kot so intervalni treningi, teki na različnih površinah, vzdržljivostni treningi, tek v hrib in hiter tek. Prav tako lahko tekaške treninge kombinirate z drugimi oblikami vadbe, denimo s kolesarjenjem, hojo, vajami za moč ...

Če povzamemo, je pomembno, da se zavedate svojih napak in jih pravočasno popravite. Z osredotočanjem na pravilno tehniko teka, razumno intenziteto treninga, ustreznim ogrevanjem in ohlajanjem, pravilno izbiro tekaške obutve ter raznolikostjo samih treningov lahko hitreje izboljšate tekaško formo, preprečite poškodbe, uresničite cilje ter konec koncev uživate. 

Kaj jesti pred in po treningu teka?
Preberi še
Kaj jesti pred in po treningu teka?

Pridružite se nam na najbolj pričakovanem tekaškem dogodku v Sloveniji – Ljubljanskem maratonu! 

Tek na 10 kilometrov je idealna priložnost za vse tekače, tako za začetnike kot tudi izkušene, da preizkusite svoje zmogljivosti in premagate osebne mejnike. S prijavo na Ljubljanski maraton ne boste deležni le izjemne tekaške izkušnje v pozitivnem vzdušju in odlični družbi, ampak vas čaka še kup drugih ugodnosti.  

Vsak tekoč bo med drugim prejel štartno številko z vgrajenim čipom ter trpežen in uporaben športni nahrbtnik. Kot običajno ga boste prevzeli skupaj s startno številko na sejmu Tečem (pozor: ta bo letos v Areni Stožice!) še pred dogodkom. Dan pred nedeljskimi teki pa je tradicionalno namenjen tudi druženju na tako imenovani Testeninki. Že ime pove, da na dogodku vsak tekač dobi porcijo testenin. 

Tudi na dan maratona vas čakajo številna presenečenja, množična spodbuda in seveda okrepčila, vsak, ki bo pretekel 42 kilometrov, pa bo v cilju dobil tudi majico. 

Ne zamudite torej priložnosti in se 22. 10. 2023 pomerite s tekači z vseh koncev sveta in občutite edinstveno energijo tega množičnega tekaškega dogodka. 

Prijave so odprte, zato si zagotovite svoje mesto na štartni črti. 

S prijavo na Ljubljanski maraton prejmete tudi uporaben športni nahrbtnik.
S prijavo na Ljubljanski maraton prejmete tudi uporaben športni nahrbtnik.FOTO:

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375