Zadovoljna.si
"Z estetskega vidika vam vaje z utežmi oblikujejo telo v še bolj ženstveno postavo."

Šport

Daniel Jelovič: Vaje z utežmi oblikujejo telo v še bolj ženstveno postavo

Jasmina Voler
22. 12. 2018 17.00
0

"Kar zadeva trening, se vse bojite treninga z utežmi, ker imate v glavi, da boste postale mišičaste, da ne rečem možače. Z estetskega vidika vam vaje z utežmi oblikujejo telo v še bolj ženstveno postavo," pojasnjuje osebni trener Daniel Jelovič in dodaja, da v svetu fitnesa obstaja kar nekaj mitov, ki niso resnični. V pogovoru nam je razkril recept za uspešno preoblikovanje telesa, v prihajajočih mesecih pa bo predstavil pravilne načine izvajanja vaj, ki jih lahko delate doma.

"Če mi pripeljete deset oseb in jim dam za nalogo izvedbo osnovnega giba – počep, upam dati roko v ogenj, da jo bo devet oseb naredilo narobe, če ne vseh deset," pravi osebni trener Daniel Jelovič.
"Če mi pripeljete deset oseb in jim dam za nalogo izvedbo osnovnega giba – počep, upam dati roko v ogenj, da jo bo devet oseb naredilo narobe, če ne vseh deset," pravi osebni trener Daniel Jelovič. FOTO: Dejan Broz Nikolič

Koliko časa se že ukvarjaš z osebnim trenerstvom in kaj te je navdihnilo, da si se odločil za to pot?

Težko rečem, koliko časa, saj prihajam iz športnega okolja. Preden sem začel kariero osebnega trenerstva, sem igral košarko. Že tam sem se srečal s pomenom fitnesa, različnimi individualno prilagojenimi programi in na splošno s pomembnostjo fizične priprave. Za tem sem treniral bližnje, kolege in tako dalje. Poleg tega je bila tu tudi fakulteta, ki je dodala neko izkušnjo. Preblisk oziroma navdih se je zgodil pred dobrimi 2, 3 leti v Ameriki, bolj natančno v Phoenixu, Arizoni. Udeležil sem se nekega zanimivega seminarja in spoznal osebo, ki je imela zelo znan šov v Ameriki "Extreme Weight Loss" by Chris Powell. Šlo je za ekstremno izgubljanje kilogramov v enem letu. Nisem ravno privrženec drastičnih sprememb v tako malem času, ampak gleda pa se. Nazaj k zgodbi. Ni me navdušilo drastično izgubljanje kilogramov, ampak predvsem to, da si za nekoga rešitev, nasvet, strokovnjak in posledično oseba, ki ima zmožnost ter sposobnost spreminjanja življenj. Malo klišejsko, ampak si ne morete predstavljati, kaj vse se lahko zgodi, ko se človek spravi h gibanju, spremeni življenjske navade, gre čez svoje strahove ter zmožnosti! Pred dobrima dvema letoma oziroma tremi sem se odločil, da bom zgradil hobi v posel in se začel profesionalno ukvarjati z osebnim trenerstvom. Od takrat sem del različnih zgodb, kjer na dnevni ravni skupaj spreminjamo življenja posameznikov.

Včasih je pri telovadbi najtežje dobiti motivacijo. Imaš kakšen dober nasvet, kako se 'dvigniti' s kavča?

Mislim, da je to podobno kot pri bolezni. Ko dejansko zboliš in vidiš probleme, se spraviš k zdravniku. Premalo je preventiv na vseh področjih zdravja. Vedno se poskušam postaviti v kožo osebe, ki se ne dvigne s kavča. Ali je to lenoba, sramežljivost ali ignoranca do svojega zdravja, na koncu se mi zdi, da pride samo do tega, kako radi smo ljudje v svojem balončku udobja. Ves dan lahko naštevam, zakaj bi se nekdo moral gibati in bolj zdravo jesti, pa nobenega ne bo prepričalo, ker jim je vseeno. Poleg tega se vsak zaveda teh prednosti in ve, zakaj je dobro. Mislim, da se ljudje bojimo novih stvari, bojimo se stopiti izven te cone udobja. Vsak mora najti svoj razlog, in predlagam, da čimprej, ker imamo samo eno telo in za tega je treba skrbeti.

Trenirajte 3- do 4-krat na teden.
Trenirajte 3- do 4-krat na teden.FOTO: Aljoša Kravanja

Tudi tebi kdaj zmanjka motivacije?

Seveda mi. Sem normalna oseba in kot vsem drugim tudi meni kdaj zmanjka motivacije. Kot vsem drugim mi paše sem ter tja sladoled, čokolada, kakšna pica ter pijača s kolegi. Ampak se zavedam, kakšne so posledice, če predolgo ne treniram oziroma se ne gibam in uživam v različni hrani. Zato je bolje, da si ustvarite rutino, v kateri uživate. Ali je to šport, fitnes, sprehod ... Karkoli že, samo da se gibate in lahko sem ter tja uživate v kosu tortice. Američani temu rečejo "cost-benefit ration", torej, kakšna je cena za to uživanje. Pomanjkanje motivacije pa nastane v večini zaradi nejasnega cilja. Preden se vzpostavi jasen cilj, je potreben razlog, zakaj se lotimo raznih transformacij. Najdite to in vse bo lažje.

Na spletu je veliko videoprikazov vaj, nekateri so samooklicani trenerji, ki z napačnimi prikazi vaj naredijo več škode kot koristi. Kako ločiti zrno od plevela?

Vse izhaja z vidika avtoritete. Če ima nekdo 10 ali 100 tisoč sledilcev na družbenem omrežju, to še ne pomeni, da je zaupanja vredna oseba. Največ takih najdemo na Instagramu. Moj nasvet je, da če nekdo na družbenem omrežju večinoma časa objavlja na pol gole slike ter slike svoje okrogle zadnjice, hkrati prodaja neke čaje ali brezvezne dodatke, se vprašajte dvakrat, zakaj to počne. Tega je ogromno, saj tudi sami vedo, kdo so. Te osebe niso prišle do take postave, ker bi izvajale neke cirkuške vaje in pile čaj. Obstajajo pa tudi drugi primerki, ampak prikaz različnih zanimivih vaj z nepravilno tehniko, ki vodi v poškodbe na dolgi rok, je danes bolj marketinški trend. Verjamem, da je to tudi dobronamerna vsebina, ker tudi ta "trener/-ka" ni nujno, da pozna pravilno izvedbo in zakaj bi se lahko ta vaja izvajala. Jaz pravim "Stick to the basics". Osnove so le osnove, in ko osvojite te, se lahko poigravate z različnimi izvedbami. Zaradi mene tudi na glavi.

"Z estetskega vidika vam vaje z utežmi oblikujejo telo v še bolj ženstveno postavo."
"Z estetskega vidika vam vaje z utežmi oblikujejo telo v še bolj ženstveno postavo." FOTO: Profimedia

Domneva, da so osebni trenerji torej le neki 'modni trend', ne drži. Kdo bi ga moral po tvojem mnenju nujno imeti vsaj na začetku?

Mislim, da si samo ne upamo vprašati za pomoč, ker smo preveč ponosni ali sramežljivi. Če mi pripeljete deset oseb in jim dam za nalogo izvedbo osnovnega giba – počep, upam dati roko v ogenj, da jo bo devet oseb naredilo narobe, če ne vseh deset. Torej je moj odgovor 'da', zagotovo bi moral vsak, ki resno razmišlja o spremembi življenjskega stila, najti pomoč pri trenerju, ki je vreden zaupanja. Tudi samo za en trening je bolje kot nič. Tudi jaz imam in sem imel trenerje ter mentorje na različnih področjih. Fitnes, gibanje, košarka, posel, marketing ali kaj drugega. Zakaj bi se opekel, če pa drugi vedo, kaj je treba in kaj ne.

Že nekaj časa so v trendu predvsem različne vaje za zadnjico, kot jo ima Kim Kardashian, s katerimi so obsedena številna dekleta. Kako priporočljive so v resnici te vaje?

Predvsem so zanimive za pogled. Problem nastane, ko punce delajo določene vaje narobe. Največkrat vidim skrivljeno hrbtenico v ledvenem delu, ki na dolgi rok pripelje do hujših poškodb. Torej, prvi problem je tehnika, kot drugo ne vemo, katero mišico uporabljamo, ker ni samo ena ritna mišica (gluteus maximis). Bistveno je, da zadnjico zadenemo z vseh strani. Poleg tega se morajo punce zavedati, da je potrebno veliko dela in predvsem dela v fitnescentru. Punce, ki imajo zavidajočo postavo, so se izklesale v fitnesu s težkimi utežmi. Seveda so nekatere genetsko blagoslovljene, ampak tudi te spadajo v prejšnji stavek. In ne, niso 'nabite možače'. Moje najljubše vaje za lepšo zadnjico so 'hip thrust' (most), različni odmiki in iztegi z elastiko ali trenažerjem, variacije 'deadlifta' in počepa. Kot sem omenil že prej, treba je zadeti zadnjico z več strani. Če bi pa lahko izbral samo eno vajo, je to zagotovo obtežen (palica) 'hip thrust' z elastiko okoli kolen.

Na spletu so zelo priljubljeni tudi videoposnetki z naslovi '10 minut na dan za raven trebuh'. Kolikokrat in po koliko časa pa bi morali dejansko vaditi?

Še boljša sta dva kozarca vina na dan bo pospešilo vaš sistem kurjenja maščobe in eno uro vroče kopeli je enako kot 30 minut intenzivnega treninga. Lahko je to napisal nekdo, ki mu je bilo dolgčas in ne ve osnov energijskih procesov v telesu. Drug razlog je marketing. Dobro se sliši, 10 minut na dan. Minimalno delo za nadpovprečni rezultat. Raven trebuh pride od manjšega vnosa kalorij neprocesirane hrane in primernega treninga 3- do 4-krat na teden. Predlagam, da začnete trening, ki traja približno 45 minut do ene ure in v katerem izvajate vaje za vse telo. Torej 'full body' trening, ki zahteva uporabo mišic celotnega telesa. Poleg tega je bistvenega pomena dvig vsakodnevnih aktivnosti. Torej sprehod, hoja po stopnicah in ne na traku za lenuhe, kuhanje doma, kjer se morate premikati, da nekaj naredite in ne sedite v restavraciji, da vas postrežejo ...

Seveda pa nikoli ne bomo odtrenirali slabe diete oziroma slabih prehranskih navad.
Seveda pa nikoli ne bomo odtrenirali slabe diete oziroma slabih prehranskih navad.FOTO: iStock

Katere so najpogostejše napake, ki jih ženske delamo, kadar želimo izklesati svoje telo in se znebiti odvečnih kilogramov?

Preveč kardia in premalo uteži. Kar zadeva trening, se vse bojite treninga z utežmi, ker imate v glavi, da boste postale mišičaste, da ne rečem možače. Z estetskega vidika vam vaje z utežmi oblikujejo telo v še bolj ženstveno postavo. S fiziološkega vidika boste močnejše, dvignila se bo kondicija, lepo oblikovane mišice vam bodo tudi pozneje v življenju pripomogle k bolj kakovostnemu gibanju in življenju ter zdravju. Poleg tega porabite več energije (kalorij), če imate večji odstotek mišic v telesu.

Torej je to le mit.

Iskreno ne vidim toliko ženskih primerkov Herkulesa, prej se skoraj spotaknem ob pogledu na žensko, ki je za sabo premetala kar nekaj uteži. To je moje skromno moško mnenje. Če me vprašate za strokovno mnenje: seveda je to le mit. Ko bi bilo vse skupaj tako preprosto. Že moški imamo problem pri pridobivanju mišične mase, pa imamo v telesu veliko več testosterona, ki je eden glavnih dejavnikov za mišično rast.

Še en priljubljen mit je zagotovo, da bomo imeli radiatorčke, če bomo delali trebušnjake. A verjetno ni tako enostavno.

Joj, ne. Da pridemo do vidnih trebušnih mišic, moramo imeti urejeno prehrano. Torej tudi če bi bilo to res, se radiatorčki ne bi videli, ker imamo vse to skrito spodaj. Da bi prišli do njih, bi bilo treba veliko treninga za vse telo, potem pa še veliko treninga za trebušne mišice, da zgradimo obliko radiatorčkov. In to niso samo trebušnjaki, temveč specifične vaje z utežmi oziroma trenažerji.

Marsikdo zmotno misli, da bo shujšal, če se bo ukvarjal s športom, pri tem pa ne ve, da ima ključno vlogo prehrana. Kako velik vpliv ima v resnici športna aktivnost?

Športna aktivnost ima velik vpliv. Pa ne samo šport in prehrana, temveč tudi spanec. Šport nam pomaga porabiti dodatne kalorije. Vadba z utežmi pripomore k telesni moči, izoblikuje mišice in tako naprej. Kar je zelo pomembno za bolj kakovostno življenje v prihodnosti. Seveda s tem lažje kurimo maščobo, ker mišice porabljajo več energije, ampak poleg tega smo bolj zdravi in sposobni za izvedbo vsakodnevnih aktivnosti. Seveda pa nikoli ne bomo odtrenirali slabe diete oziroma slabih prehranskih navad.

"Da bi imeli radiatorčke, bi bilo potrebno veliko treninga za celotno telo, potem pa še veliko treninga za trebušne mišice, da zgradimo obliko radiatorčkov."
"Da bi imeli radiatorčke, bi bilo potrebno veliko treninga za celotno telo, potem pa še veliko treninga za trebušne mišice, da zgradimo obliko radiatorčkov."FOTO: Thinkstock

Vadbo pa je treba verjetno prilagoditi vsakemu posamezniku?

Res je. Predvsem zaradi posameznikovih sposobnosti, kot so gibljivost, fiziologija telesa, genske predispozicije. Poleg tega so tukaj tudi posameznikovi cilji, ki jih je treba upoštevati in celoten program prilagoditi njegovemu življenjskemu stilu. Vsak je unikat in tako ga moramo tudi obravnavati.

Pomembna pa je tudi psihološka pripravljenost, na kar verjetno marsikdo pozabi.

Seveda. Tukaj se pokaže posameznikov karakter, želja in predvsem primarni vzrok, zakaj se odpravi na to pot. Moja naloga kot trenerja je, da te spravim čez svoje zmožnosti in te ob tem motiviram. Čeprav še nimam otrok, se mi zdi to precej podobna zadeva. Lahko te usmerim in na začetku tudi držim za roko. Ampak trud, delo in čas boš morala vložiti sam.

Kakšen nasvet bi dal vsem, ki trdijo, da nimajo časa za vadbo? To je namreč eden najpogostejših izgovorov.

To je kot vsaka druga zadeva, konec dneva se oblikujejo prioritete. Vse življenje si jih postavljamo. Če ti je pomembno, boste že našili čas.

Kakšen je recept za uspešno preoblikovanje telesa? Kateri so najpomembnejši dejavniki, ki bi se jih moral držati vsak?

Disciplina, trud, vztrajnost in čas. Nobenega ne crkljam in ne govorim, da bo to lahko in narejeno v dveh tednih. Trenirajte 3- do 4-krat na teden. To je trening z utežmi ali na začetku z lastno težo. Dvignite svojo dnevno aktivnost. Če potrebujete za to cilj, naredite 10 tisoč korakov vsak dan. Uredite si prehrano, uživajte neprocesirano hrano, postavite si kalorično omejitev. Uživajte beljakovine, maščobe in hidrate. Če nimate težav z glutenom in ogljikovimi hidrati, jih jejte. Uživajte! Proces je in traja. Spremenite življenjski slog in vse bo lažje. Za začetek pa si poiščite trenerja in boste videli, kako naprej.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375