Zadovoljna.si
Fartlek praviloma poteka v naravi po razgibanem terenu, ki mu lahko prilagodimo tudi svoj tempo.

Mesec dobrega počutja

Trening, ki ponuja svobodo in sprostitev

Špela Zupan
04. 03. 2021 07.53
0

Kaj je fartlek in kakšne učinke lahko z njim dosežemo? Kako naj se fatleka loti začetnica in kako izkušenejša tekačica? Odgovarja vrhunski tekač Mitja Krevs.

Beseda fartlek izvira iz Švedske in pomeni trening, pri katerem se ponavljajo različnimi intervali teka na kratke ali dolge razdalje. Preprosto povedano gre za izmenjavo lahkotnega teka in sprinta za naprednejše tekače, lahko pa tudi med hojo in tekom za začetnike. Posebnost tovrstne metode vadbe je to, da se med treningom ne ustavimo in da vmes nikoli popolnoma ne počivamo – vse do konca treninga.

Mitja Krevs
Mitja Krevs FOTO: osebni arhiv

K fartleku se največkrat zatečejo tekači, ki želijo izboljšati vzdržljivost in hitrost. "Z intenzivnim fartlekom namreč kombiniramo anaerobno in aerobno vadbo, predvsem pa nam omogoča veliko svobode pri hitrosti teka, dolžini intervalov in izbiri terena. Primeren je za občasne tekače, pa tudi za bolj natrenirane, ki si želijo izboljšati svojo vzdržljivost," je razložil vrhunski tekač Mitja Krevs. "Fartlek je torej oblika tekaškega treninga, ki ga opravimo s spreminjanjem hitrosti teka v naravi. Sestavljen je iz odsekov hitrega teka, med katerimi je vedno počasnejši tek, ki predstavlja aktivni odmor," je dodal.

Fartlek praviloma poteka v naravi po razgibanem terenu, ki mu lahko prilagodimo tudi svoj tempo. "Lahko gre za makadamske gozdne poti ali tudi asfaltne površine, ki so lahko razgibane. Tudi spreminjanje tempa teka lahko prilagajamo terenu, saj nam fartlek omogoča veliko svobode," je pojasnil.

Pri njem namreč združujemo hiter tek ali sprint z lahkotnim tekom ali džogingom, pri začetnicah lahko tudi s hitro hojo. Priporočljiv tempo lahkotnega teka ali hoje je pogovorni, kar pomeni, da se med njim lahko pogovarjate in da niste preveč zadihani. 

Fartlek je primeren tako za občasne kot tudi za bolj natrenirane tekače, ki si želijo izboljšati vzdržljivost in hitrost, na začetku pa predstavlja precejšen izziv. "Za začetnice bo fartlek morda nekoliko težja oblika vadbe, a vendarle si ga lahko prilagodijo s krajšimi hitrimi teki in z daljšimi počasnimi deli," svetuje Mitja Krevs.

Bolje pripravljene tekačice lahko medtem v fartlek vključijo daljše hitre teke, vmesni aktivni odmor pa je lahko nekoliko krajši. "Poleg spreminjanja spremenljivke časa in hitrosti pa lahko podaljšujejo tudi razdaljo, ki je odvisna od pripravljenosti in ciljev, ki jih imamo," je poudaril.

Fartlek praviloma poteka v naravi po razgibanem terenu, ki mu lahko prilagodimo tudi svoj tempo.
Fartlek praviloma poteka v naravi po razgibanem terenu, ki mu lahko prilagodimo tudi svoj tempo. FOTO: Dreamstime

 

Primer treninga fartleka po predlogu vrhunskega tekača Mitje Krevsa

– Začetnica: izmenično minuta hitrega teka in tri minute počasnega teka; skupna dolžina tri do štiri kilometre.
– Srednje pripravljena tekačica: izmenično dve minuti hitrega teka in tri minute počasnega teka; skupna dolžina približno šest kilometrov.
– Izkušena tekačica: izmenično tri minute hitrega teka in dve minuti počasnega teka; skupna dolžina 10 kilometrov.

Dodatni primeri fartleka za izkušene tekačice:

– 1-2-3-2-1 minut hitrega teka, vmes vedno dve do tri minute počasnega teka
– 1-2-1-2 minut hitrega teka, vmes dve minuti počasnega teka
– 4-2-4-2 minut hitrega teka, vmes dve minuti počasnega teka

Fartlek je odlična vadba, saj se vmes ne ustavljate, temveč zgolj aktivno počivate, zato je večji skupni izkoristek treninga. Ponuja svobodo, ki je morda tekačem vse bolj primanjkuje, saj so v modernem svetu precej obremenjeni s pametnimi urami, časom, hitrostjo in dolžino pretečene poti. Tek z različnimi intervali, v naravi, v klanec, dolino in po ravnini je lahko tudi zabavnejši in bolj sproščujoč. Obenem je lahko izjemno intenziven ali pa tudi ne – odvisno od vaših ciljev, pripravljenosti, trenutnega počutja.

Za fartlek je značilno, da poteka v naravi.
Za fartlek je značilno, da poteka v naravi.FOTO: Dreamstime

Hitrost in intenzivnost lahko spreminjate poljubno, denimo v gozdu hitro tečete mimo 20 dreves in nato počasneje mimo 40 dreves ter ponavljate ali vmes prilagajate. Tempo lahko uskladite z ritmom glasbe, ki jo morda vmes poslušate.

Tecite seveda skladno z zasledovanim ciljem, pri čemer pa vam bo fartlek ponujal tudi dodatno sprostitev in svobodo, ki je morda običajni tekaški trening ne. Tovrstna vadba namreč ne narekuje točno določenega tempa ali časovnice, temveč ponuja odličen način za ohranitev motivacije in užitka med tekom. Za večino rekreativnih tekačev pa je ravno to najpomembnejše, kajne?

Mailing

Zadovoljna fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375