Zadovoljna.si
Hoja na stezi

Blaž Slaviček

Kaj je vadba 12-3-30 in ali res deluje?

Jasmina Voler
05. 08. 2023 05.00
0

Če ste aktivne na družbenih omrežjih, kot je TikTok, potem ste v zadnjem času zagotovo že naletele na trend vadbe, imenovan 12-3-30. Gre za hojo na tekalni stezi z naklonom, ki je po izkušnjah številnih uporabnikov družbenega omrežja zelo učinkovita za izgubo odvečnih kilogramov in preoblikovanje telesa. Ali to drži, smo povprašali osebnega trenerja in prehranskega svetovalca Blaža Slavička.

Nov dan, novi trendi. Tako je, odkar so naša življenja zavzela družbena omrežja, in čeprav je kar nekaj trendov, ki so se izkazali za škodljive ali celo nevarne, pa je vedno več tudi takšnih, ki na nas in naša življenja delujejo pozitivno. Eden takšnih je tudi trend hoje na tekalni stezi, ki so ga poimenovali 12-3-30. Kaj te številke pomenijo? Naklon se nastavi na 12, hitrost na tri milje na uro oz. v našem primeru 4,8 km/h, 30 je pa čas trajanja. Kaj o tem meni osebni trener Blaž Slaviček in ali je ta vadba primerna tudi za začetnike?

Kako primerno je to za nekoga, ki je začetnik? S kakšnim naklonom je najbolje začeti?

Trideset minut hoje v hrib je lahko za začetnika kar zalogaj, odvisno pa je tudi, kakšen je ritem hoje. V tem primeru je to pet  kilometrov na uro, kar je srednje hiter ritem. S tem ritmom bi začetnik lahko imel kar nekaj težav, glede na to, da mora hoditi v kar strm klanec. V tem primeru je najboljše začeti z naklonom, pri katerem lahko dokončamo 30 minut hoje s to hitrostjo. Začnite z naklonom ena in opravite 30 minut hoje. Če je ta prelahek, naslednji dan nastavite naklon dve itd. Če to naredite vsak dan, boste v roku 10 dneh našli svoj naklon.

Ali s hojo res lahko shujšamo?
Preberi še
Ali s hojo res lahko shujšamo?
Blaž Slaviček
Blaž SlavičekFOTO: osebni arhiv

Kako pomembna je drža med hojo na tekalni stezi?

Slaba drža nam običajno oteži dihanje, kar pomeni, da nam to lahko otežuje samo hojo na stezi. Torej ja, dobro bi bilo, da se med hojo držimo pravilno, a je resničnost malo drugačna.  Dan ima 24 ur in od tega več kot osem ur sedimo, vozimo in jemo ter vse to običajno opravljamo v ne ravno najboljši drži. Torej teh 30 minut hoje z lepo držo res ne bi imelo nekega vpliva na to. Seveda, poskusite imeti čim lepšo držo ne glede na to, kaj počnete. Ampak če je vaš cilj hoditi teh 30 minut, potem naj bo to vaš fokus. Dobro je vedeti, da kadar hodite v klanec na tekalni stezi, se ni dobro držati za ročaje, ker je to enako, kot če bi hodili po ravnem.

To vadbo naj bi delali vsak dan. Bi bila vseeno boljša kombinacija s kakšno drugo vadbo, na primer s težo?

Vadba z utežmi bo zame osebno vedno najboljša izbira. Ne vidim pa nobenega razloga, zakaj ne bi to vadbo nekako združili skupaj z utežmi. Na primer, en dan vadba z utežmi in drugi dan hoja v klanec. Na začetku bodo malce trpele noge, vendar se bodo hitro privadile na hojo v klanec. 

Razne steze za hojo so sicer postale velik hit. Veliko jih to udejanja med delom od doma. Torej walking pad in miza, ki se dvigne, nato med delom za računalnikom hodijo zraven. Kakšno je tvoje mnenje o tem trendu?

Kakršen koli trend, ki spodbuja ljudi, da se gibajo več kot zdaj, je dober. Pri nas je večja težava v tem, da se premalo gibamo oz. preveč sedimo, kar avtomatično pomeni, da je poraba kalorij nizka. In če je to eden od načinov, da lahko zagotovimo več gibanja, ga podpiram. 

Ali boste z 10.000 koraki na dan shujšale?
Preberi še
Ali boste z 10.000 koraki na dan shujšale?

Hoja je sicer super izbira, da v vsakdan vnesemo več gibanja. Za tiste, ki bi na takšen način rade izgubile kakšen kilogram, je seveda pomembna tudi prehrana. Imaš kakšen prehranski nasvet, ki bi jim pri tem tudi pomagal?

Ne varčujte z beljakovinami in zelenjavo. Beljakovine so osnova vsakega kakovostnega jedilnika, saj nam pomagajo, da gradimo in zadržimo čim več mišične mase med procesom izgubljanja maščobe. Prav tako nam dajejo večji občutek sitosti, kar pomeni, da smo po obroku dlje časa siti. Ne poznam človeka, ki se je kadar koli prenajedel samo z beljakovinami. Če v vsak obrok dodate beljakovine, ste že na dobri poti. Zelenjava pa nam daje občutek polnosti po obroku in nam zagotovi potrebne vitamine, minerale in vlaknine.

Namesto da izločite določeno hrano, raje dodajte več kakovostne hrane. Bolj kot se boste osredotočali na kakovostno prehrano, manj časa in prostora boste imeli za sladke in slane prigrizke. To ne pomeni, da se morate odreči čokoladi, ampak da se enostavno bolj posvetite hrani, po kateri se boste počutili dobro, imeli več energije itd. Še vedno pa si boste občasno privoščili tudi kaj sladkega in to je povsem normalno ter priporočljivo. 

Hoja na stezi
Hoja na steziFOTO: Adobe Stock
Je boljši kardio ali trening s težo? To pravi osebni trener
Preberi še
Je boljši kardio ali trening s težo? To pravi osebni trener

Kadar jeste, odstranite distrakcije, kot so telefon, računalnik ali televizija. Izzivam vas, vzemite si 10 minut časa in se posvetite samo hrani, ki jo jeste. Jejte počasi in bodite pozorni na to, kdaj ste dejansko siti. Boste videli, da boste v večini primerov pustili nekaj hrane na krožniku. Če pa med uživanjem hrane svoje možgane zaposlimo  s telefonom, pa tega občutek sitosti običajno ne zaznamo, saj so naši možgani nekje drugje. In v tem primeru običajno pojemo vse, kar je na krožniku.

Pijte tudi več vode. Suha usta nam pogosto dajejo občutek lakote. Pogosto je kozarec vode dovolj, da se naša želja po hrani poteši. Ljudje, ki manj spijo, več jejo. Po več tisočih urah dela s strankami vam zagotavljam, da je to dejstvo. Enako velja za alkohol.

Pridružite se nam na najbolj pričakovanem tekaškem dogodku v Sloveniji - Ljubljanskem maratonu! 

Tek na 10 kilometrov je idealna priložnost za vse tekače, tako za začetnike kot tudi izkušene, da preizkusite svoje zmogljivosti in premagate osebne mejnike. 

Ne glede na vašo raven pripravljenosti, je ta razdalja dovolj zahtevna, da vas spodbudi k še boljšim dosežkom, a ne tako zahtevna, da je ne bi z malo priprav zmogli.

Ne zamudite torej priložnosti in se 22. 10. 2023 pomerite s tekači z vseh koncev sveta in občutite edinstveno energijo tega množičnega tekaškega dogodka. 

Prijave so odprte, zato si zagotovite svoje mesto na štartni črti. Ne odlašajte, temveč se prijavite še danes! Skupaj bomo ustvarili nepozaben dan teka, smeha in navdušenja.

Vidimo se na startu!

Mailing

Zadovoljna fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375