Zadovoljna.si
Po vadbi

Šport

Kako v hladnih mesecih vzdrževati tekaško kondicijo?

Špela Zupan
18. 09. 2022 05.00
0

Jeseni in pozimi se nam včasih nič ne da, še posebej, če je zunaj deževno, sivo, mrzlo. Ob pogledu skozi okno nas rado premami, da bi se s skodelico vroče čokolade zavili v odejo in si na mehkem kavču še enkrat pogledali najljubši film, čeprav so morda minili že trije dnevi od zadnjega teka na svežem zraku. A vadba koristi in res bi bilo škoda zapraviti še en dan. Kako tudi v hladnih dneh vzdrževati tekaško kondicijo, svetuje vrhunski tekač Mitja Krevs.

Kako naj jeseni in pozimi, ko praviloma ni več tako lepo vreme in ko so temperature nižje, vzdržujemo tekaško kondicijo?

Jesen je v resnici poleg pomladi najprimernejši čas za tek. Temperature niso niti visoke niti prenizke, tudi zima ne bi smela biti ovira. Treba se je le prilagoditi zunanjim razmeram. Čeprav so zunaj nizke temperature, se bomo ob ustrezni opremi in nekajminutni aktivnosti kmalu segreli na "delovno" temperaturo. Nekateri v tem obdobju uporabljajo tudi fitnes naprave, kot sta denimo tekaška preproga in sobno kolo, vendar mislim, da je pozimi še toliko pomembnejše, da se odpravimo na svež zrak, saj že tako ali tako veliko časa preživimo v notranjih prostorih. Intenzivnost vadbe pa lahko nekoliko zmanjšamo in jo na drugi strani nekoliko podaljšamo, s čimer bomo pripravili dobro podlago za spomladanske treninge.

Pozimi je zelo pomembno ogrevanje, kar še posebej velja za intenzivnejše treninge. Zaradi nizkih temperatur mišice potrebujejo nekaj več časa, da se ogrejejo, zato je pomembno, da ogrevanje  nekoliko podaljšamo in naredimo nekaj več ogrevalnih vaj. Ko se temperature spustijo krepko pod ledišče, pa se raje odločite za lahkotnejšo obliko teka, saj so dihala takrat še bolj obremenjena. Mitja Krevs

Zakaj bi sploh tekli jeseni in pozimi? Katere prednosti ima tek ob nizkih temperaturah in kako vpliva na priprave na začetek prihodnje tekaške sezone?

Pozimi se splača vztrajati zaradi splošnega boljšega počutja, saj veliko časa preživimo v notranjih prostorih, in zaradi vzdrževanja svoje dobre pripravljenosti nasploh. Telo potrebuje aktivnost vse leto, saj ne more "skladiščiti" dobre pripravljenosti in ob prenehanju vadbe naša kondicija zelo hitro pade. Pozimi nam bo svež zrak koristil, hkrati pa bomo z gibanjem tudi okrepili svoj imunski sistem. Obenem vam bo telo spomladi zelo hvaležno, saj vam ne bo treba na novo začeti, ampak boste lahko svojo pripravljenost le še nadgradili.

Kako naj se oblečemo za tek v nizkih temperaturah? Kakšna naj bo obutev? Kako naj varno tečemo v snegu, morebitni zmrzali?

Mitja Krevs
Mitja Krevs FOTO: osebni arhiv

V športnih trgovinah lahko najdemo primerno opremo, ki je namenjena prav tekačem. Z njo se izognemo temu, da bi nam bilo v nekem trenutku vroče in bi nas takoj zatem zazeblo ter da bi se oblačila prepojila z znojem in da bi se nam posledično oprijemala telesa. Oblačila naj ne bodo bombažna, temveč zračna in lahka, ob hujšem mrazu imate lahko rokavice, kapo in tudi šal.

Za tek ste primerno oblečeni, če vas ob čakanju na začetek ogrevanja malo zebe, saj se boste v nadaljevanju hitro segreli. Če vam je na začetku dovolj toplo, boste med vadbo "zakuhali". Oblecite se v več plasteh in se po potrebi med vadbo slačite.

Glede obutve se pozimi nič ne spremeni, razen če se boste lotili teka v snegu oziroma po spolzkih površinah. Za te teke vam priporočam, da izberete tekaško obutev z bolj grobim profilom podplata, večkrat pa vam lahko pride prav tudi obutev z vodoodporno membrano. Svetujem vam predvsem, da se na snežni ali ledeni podlagi izogibate naglim gibom ali hitremu pospeševanju, saj se lahko hitro zgodi zdrs. Takrat si raje privoščite lahkoten tek in uživajte v zimski idili.

Za tek izberite primerno obutev.
Za tek izberite primerno obutev.FOTO: Profimedia

Katere vaje za vzdrževanje tekaške kondicije in moči priporočate za notranjo vadbo?

Zimski čas je zagotovo priložnost, da več časa namenimo tudi vajam za moč in stabilizacijo. Pozornost namenite tako trupu kot tudi nogam in rokam. Prva vaja bi lahko bila "plank" ali deska, pri kateri smo naslonjeni na komolce in držimo raven trup. Počepi so prav tako zelo dobro poznana in zelo učinkovita vaja. Če so vam navadni počepi prelahki, si lahko naložite nekaj dodatnega bremena. Precej preprosta, a zelo koristna vaja za tekače so vzponi na prste. Lahko jo naredite na robu stopnice in z njo boste krepili gležnje, mečne mišice in ahilovi tetivi.

Kaj pa, če si želimo jeseni in pozimi šele začeti teči? Kakšni naj bodo treningi na začetku in kolikokrat tedensko naj treniramo?

Če ste popoln začetnik, začnite s kombinacijo teka in hoje; kakšno bo razmerje, je odvisno predvsem od pripravljenosti posameznika. Tempo naj bo pogovorni: za začetek bo verjetno dovolj minuta do dve teka in vmes minuta do dve hoje, število ponovitev pa postopoma zvišujte. Na začetku bo dovolj, če boste opravili dve ali tri aktivnosti na teden, da se telo postopoma navadi na obremenitve.

Uživajte v teku in tempo prilagajajte svojih zmožnostim.
Uživajte v teku in tempo prilagajajte svojih zmožnostim. FOTO: Dreamstime

Kako bi za tek navdušili nekoga, ki sicer ni njegov ljubitelj?

Tek je eden najpreprostejših in najdostopnejših športov. Zanj potrebujemo zelo malo opreme in lotimo se ga lahko tako rekoč kjer koli. Če imate na dan samo 30 minut časa, lahko s tekom naredite že zelo veliko zase.

Tečete lahko sami, v družbi, v naravi, na cesti, zjutraj, zvečer, podnevi, ponoči ... Skratka, imate ogromno možnosti, med katerimi lahko izbirate. Če bi želel narediti seznam pozitivnih učinkov, bi bil ta zelo dolg, vsekakor pa tek pozitivno vpliva tako na fizično kot tudi na psihično počutje.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375