Zadovoljna.si
Vaja za telo

Šport

Top vaje za popolne začetnice

Špela Zupan
09. 12. 2020 08.08
0

Največ, kar lahko naredite za svoje zdravje, je, da končno začnete telovaditi. Učinke redne vadbe boste hitro opazile tako na telesu kot tudi na boljšem vsesplošnem počutju – imele boste več energije, boljše volje boste in trdneje boste spale. Hitreje boste shujšale in/ali lažje vzdrževale telesno težo, povečale ali ohranile mišično maso, zmanjšale tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni in še bi lahko naštevali. Pozitivnim učinkom vadbe namreč kar ni in ni videti konca. Vse smo enkrat začele na začetku in ni vrag, da ne bi uspelo tudi vam. Če razmišljate, da bi začele, pa ne veste, kako, koliko in kaj, preverite nasvete osebnega trenerja!

Popolni začetnici, ki ni nikoli prej telovadila, osebni trener Daniel Jelovič v prvi vrsti svetuje, naj se nauči pravilne izvedbe različnih vaj. "Predvsem glavnih vaj, kot so počep, izpadni korak, most, plank, skleca, različni potegi z elastiko ali podobnim pripomočkom," je naštel. Zaveda se, da ima vsaka drugačen cilj in motivacijo za trening. "A če izhajam iz svojih strank imam eno formulo za skorajda vse, in sicer, da naj najdejo nekaj, v čemer uživajo. Preprosto," je poudaril. Torej, če vam ni do teka, potem izberite drugo vadbo. "Če nekaj delamo z veseljem, se ne bomo silili in z muko vadili. Nasprotno, veselili se bomo naslednjega treninga, sprehoda, teka, katerega koli športa," je zatrdil.

Daniel Jelovič: Vaje z utežmi oblikujejo telo v še bolj ženstveno postavo
Preberi še
Daniel Jelovič: Vaje z utežmi oblikujejo telo v še bolj ženstveno postavo

Koliko minut vadbe dnevno je dovolj za začetek in kako bi morale stopnjevati vadbo za doseganje dobrih rezultatov? "Za stopnjevanje vadbe morate imeti nekaj občutka. Če zaenkrat še ne morete narediti počepa z dodatno utežjo ali s skokom, potem ga ne izvajajte, saj se lahko poškodujete, ali pa se vam vse skupaj zameri. V mislih imejte, da vam bo sčasoma uspelo, samo počasi in vztrajno je treba iti do cilja," je razložil. Na začetku priporoča okoli pol ure vadbe vsaj trikrat na teden. Za popolno začetnico svetuje vadbo tabata, za katero si lahko recimo izberete pet vaj. Vsako izvajate po 40 sekund in vmes počivate 20 sekund; čas pa lahko tudi poljubno prilagodite sposobnostim ter vajo na primer izvajate 20 sekund in počivate 10 sekund. "Če je prelahko, podaljšajte čas izvedbe vaje in skrajšajte počitek (ali obratno)," je razložil. Med primernimi vajami je naštel počepe, sklece na kolenih, "supermana", most in plank.

Daniel Jelovič
Daniel Jelovič FOTO: Dejan Broz Nikolič

Kako vztrajati in ostati motiviran?

Rezultati redne telovadbe in spremembe na telesu bodo vidni, a so odvisni od različnih dejavnikov, in sicer od števila, dolžine in intenzivnosti treningov, od prehrane, od prejšnjih izkušenj z vadbo in seveda od genetskih predispozicij. "Zagotovo pa se bo izboljšalo splošno počutje, spanec bo bolj kakovosten. Lažje boste uravnavale stres, bolj boste produktivne, hormoni bodo bolj uravnovešeni in še in še," je naštel Daniel Jelovič.

A morda je lažje zgolj začeti telovaditi in po nekaj dneh prenehati, kot pa trmasto vztrajati. Pri redni vadbi je namreč potrebne veliko samomotivacije in tudi discipline. V pomoč vam bo morda tedenski urnik vadb, ki se ga skušajte karseda strogo držati. Vseskozi imejte v mislih, da se vam lahko življenje z vadbo resnično spremeni na bolje. Na veliko bolje. "Tudi jaz ne izvajam vsakega treninga z veseljem in tudi jaz nisem vedno motiviran. Iskreno se mi večinoma časa ne da in imam pripravljenih kar nekaj izgovorov, zakaj mi ni treba telovaditi. Ampak sem discipliniran, zato se tudi držim urnika," je opisal.

Kot motivacijo imejte v mislih zdravje in boljše počutje. "Predvsem ženske ste izpostavljene hitrejšemu staranju in seveda po 50. letu nevarnostim osteoporoze. Po domače vaše kosti postanejo "krhke" in lahko pride do resnih težav," je opozoril. Seveda sta najpomembnejša dobro počutje in zdravje. "A če boste prej skrbele oziroma nekaj naredile za svoje telo, bo tudi pozneje veliko lažje vzdrževati obliko telesa. Kljub genetiki in recimo rojstvu otroka ni izgovor, da se ne spravite v prejšnjo oziroma še boljšo telesno kondicijo in obliko kot prej," je poudaril.

Torej, ni izgovorov – spravite se k vadbi. Začnite počasi in pametno, treninge prilagodite svojim sposobnostim in jih stopnjujte. Napredek bo viden vsak dan in zavedajte se, da si kondicijo, mišično maso ter vzdržljivost sproti nabirate. Vadba naj postane rutina, tako kot vsakodnevno prhanje, zajtrk, kosilo, večerja. Izjemnega pomena je tudi počitek. Če je vadba pretežka in prepogosta, tvegate poškodbe, kronično utrujenost, šibek imunski sistem. Zato telesu dopustite, da se obnovi in spočije, ter vadite vsak drugi ali tretji dan. Prisluhnite same sebi in upoštevajte svoje meje.

Z redno telovadbo boste zase naredile ogromno.
Z redno telovadbo boste zase naredile ogromno.FOTO: Dreamstime

Morda za resnično najboljši učinek spremenite tudi prehrano. Pojejte več beljakovin in zelenjave ter se na široko ogibajte predelani, ocvrti, hitri hrani in sladkarijam. Popijte dovolj tekočine, najbolje vode. Pred treningom se raztegnite in ogrejte ter se tudi po treningu raztegnite in nato počasi ohladite. Nujno za dolgoročne učinke izberite vadbo, v kateri boste uživale. S hitro hojo lahko dosežete enake, če ne celo boljše rezultate kot denimo s tekom. Odlični vadbi sta tudi ples in pilates, predvsem, če ju dopolnjujete z dvigovanjem uteži.

In ne čakajte na nov teden, nov mesec, novo leto. Začnite zdaj, takoj, ta trenutek. Kot pravi Daniel Jelovič – naj se vsaka vpraša: "Kaj, če bi redno telovadila naslednje tri mesece in ne bi začela šele denimo 1. januarja?". Rezultati bodo zagotovo vidni in po treh mesecih ne boste več zdržale brez miganja. Verjemite, govorim iz lastnih izkušenj. Pa srečno in vztrajajte! Vredno je.

Zato je dobro uživati proteinske šejke
Preberi še
Zato je dobro uživati proteinske šejke

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375