Zadovoljna.si
Trebušne mišice

Šport

Vadba, s katero boste porabile več kalorij kot v pol ure teka

N. Č.
05. 07. 2023 05.00
0

V kolikor želite učvrstiti svoje celotno telo, izboljšati kardiovaskularno kondicijo in porabiti veliko število kalorij, se vam ni treba po več ur potiti v telovadnici ali pa porabiti celega bogastva za ustrezno domačo vadbeno opremo. Potrebujete le eno stvar, to je skakalna vrv oz. kolebnica.

Skakalna vrv ima dokazano številne prednosti in je odličen dodatek tudi k drugim vadbam. 

Kurjenje kalorij 

Obstajajo študije, ki kažejo, da je 10 minut skakanja z vrvjo enako učinkovitih kot 30 minut teka v smislu izboljšanja srčno-žilnega sistema in porabe kalorij. Pri skakanju s kolebnico porabimo približno 330 kalorij, pri teku pa 270 kalorij. 

Poleg tega za izvedbo vaje ne potrebujete veliko prostora in časa. Izvajate jo lahko kjer koli in kadar koli vam ustreza, dodate pa lahko celo motivacijsko glasbo. Slabo vreme zunaj ni več izgovor!

Vadba, s katero lahko pokurite kar 1000 kalorij na trening
Preberi še
Vadba, s katero lahko pokurite kar 1000 kalorij na trening

Deluje na več mišičnih skupin 

Vadba s kolebnico oblikuje vaše roke, noge, hrbet, trebušne mišice, zadnjico in ramena. Ko jo enkrat osvojite, je tehnika skakanja s kolebnico zelo preprosta, ne glede na starost, obliko telesa ali trenutno stopnjo pripravljenosti.

Vadba s kolebnico deluje na več mišičnih skupin.
Vadba s kolebnico deluje na več mišičnih skupin. FOTO: Adobe Stock

Izboljša koordinacijo 

Vadba s skakalno vrvjo enakomerno vpliva na določene mišične skupine, hkrati pa izboljša tudi koordinacijo, ravnotežje in reflekse.

Vadite lahko sami ali v skupini

Ta vadba je učinkovita, zabavna in prijetna hkrati, zato jo lahko brez problema izvajate tudi v skupini in na ta način motivirate drug drugega. 

Kaj morate vedeti, preden začnete s vadbo skakalne vrvi? 

Prvi korak je izbira primerne vrvi. Če imate možnost, jo kupite v športni trgovini, kjer vam lahko svetujejo glede dolžine, ročajev in materiala vrvi, ki vam ustreza. Za varnost sklepov morate za vadbo izbrati udobne čevlje za trening. 

Za vadbo je pomembna tudi primerna izbira vrvi.
Za vadbo je pomembna tudi primerna izbira vrvi. FOTO: Adobe Stock

Pravilno izvajanje vadbe

Med vadbo držite glavo naravnost in glejte naprej. Nikar ne glej navzdol. Trup naj bo vzravnan, kolena pa rahlo pokrčena. Komolce držite ob telesu pod pravim kotom. Ročaje primite s prsti in ne z dlanmi. 

Pomembno: Za vrtenje vrvi se uporabljajo zapestja, ne roke. Uporabite sprednji del stopal, da skočite na tla. Vaše pete se ne smejo dotikati tal, ko pristanete. Ni vam treba skočiti zelo visoko v zrak, dovolj je že, če skočite od tri do štiri centimetre od tal. 

Ko osvojite osnovni skok, lahko preizkusite druge tehnike skakanja z vrvjo: dvojni skok, skok na eno nogo, križni skok itd.

Mailing

Zadovoljna fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Za vrtenje vrvi se uporabljajo zapestja in ne roke.
Za vrtenje vrvi se uporabljajo zapestja in ne roke.FOTO: Adobe Stock
Osebni trener priporoča 5 top vaj za bolj izklesan trebuh
Preberi še
Osebni trener priporoča 5 top vaj za bolj izklesan trebuh

Vir: miss7zdrava.24sata.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375