Zadovoljna.si
Vadba

Šport

4 koristni nasveti za vse, ki želite biti fit

S.V.
12. 08. 2023 05.00
0

Ko začnemo razmišljati o tem, da si želimo biti fit, se sprašujemo, kolikokrat na teden je najbolj optimalno trenirati in kako prilagoditi prehrano, da bomo dosegli rezultate. Pogovarjali smo se z izkušenim osebnim trenerjem Danielom Jelovičem, ki nam je zaupal 4 koristne nasvete za vse, ki želite ohranjati fit postavo.

Osebni trener Daniel Jelovič nam je zaupal nekaj koristnih nasvetov, kolikokrat na teden telovaditi, kako prilagoditi prehrano in spremljati svoj napredek. Ne glede na starost in spol, za vsakega je dobro, da na tedenski ravni naredi nekaj zase, pa naj bo to sprehod, tek ali telovadba. Kot pravi Daniel, pa je "pri ženskah zelo pomembno, da se ukvarjajo s treningom za moč, bodisi z lastno težo ali utežmi, že zaradi samih kosti. Ker ste bolj nagnjene k boleznim glede tega."

Kolikorat na teden trenirati?

Daniel pravi, da je najbolj optimalno, če treniramo 3-krat na teden. "Enkrat na teden že malo preveč šokiraš telo, dvakrat pa se ravno navadiš," pravi Daniel. Najbolj optimalno je, da si 3-krat na teden vzamemo čas za fizično aktivnost. Za začetek ni dobro, da si zadamo previsoke cilje in da ne pretiravamo, saj na koncu ne zmoremo vsega in nam pade motivacija. 

Ogrevanje in raztezne vaje

Ogrevanje pred samo vadbo je pomembno, a kot pravi osebni trener, za specifičen trening ogrejemo specifične dele telesa. Doda, da je "pomembno tudi zaradi tega, da telo malo segrejemo in dvignemo telesno temperaturo". Poleg ogrevanja pa ne pozabimo na raztezanje pred samim treningom in po treningu. Kot nam pove, pred treningom izvedemo dinamično raztezanje, po samem treningu pa statično. Tudi raztezanje je odvisno od specifike treninga. "Če si vrhunski športnik, na primer šprinter, in se po treningu raztezaš statično, to ni najboljše za mišice. Glede na to, da smo tukaj splošna populacija in smo v večini zakrčeni, so raztezne vaje dodana vrednost," nam pojasni. 

Vsaj tolikokrat na teden bi morale telovaditi 45 minut na dan
Preberi še
Vsaj tolikokrat na teden bi morale telovaditi 45 minut na dan
"Trening naredi obliko, odkrijemo pa vse skupaj s prehrano," pravi osebni trener Daniel Jelovič.
"Trening naredi obliko, odkrijemo pa vse skupaj s prehrano," pravi osebni trener Daniel Jelovič.FOTO: Shutterstock

Kako prilagoditi prehrano?

Če želimo biti fit, preoblikovati svoje telo in izgubljati telesno težo, je poleg treningov treba prilagoditi tudi prehranjevalne navade. "Trening naredi obliko, odkrijemo pa vse skupaj s prehrano. V kuhinji se dogaja, kako čudežno pokažemo trebušne mišice," pove osebni trener. Uravnotežen obrok naj bo sestavljen iz beljakovin, ki so lahko rastlinskega ali živalskega izvora in raznolike zelenjave. "Pomembno pa je, da zraven dodate tudi maščobe in ogljikove hidrate, ki so gorivo za vaše telo."

Danes so zelo priljubljeni proteinski izdelki, ki so nam dostopni že v vsaki trgovini z živili. Daniela smo povprašali, kje je zdaj tisto pravo razmerje med uživanjem hrane in proteinskih izdelkov. Razloži nam, da je "prehranski dodatek le prehranski dodatek in tega se moramo držati. Če je nekdo na primer ves dan v službi in nima časa jesti, pa zagotovo pride prav kakšen proteinski napitek in zraven banana." In nadaljuje, da je "dodatek super, ko je to primerno. Če ne moreš dovolj beljakovin zaužiti s prehrano, so proteini v redu".

Osebni trener razkriva, kaj pomaga ženski, ki hujša
Preberi še
Osebni trener razkriva, kaj pomaga ženski, ki hujša
Kot nam pove, pred treningom izvedemo dinamično raztezanje, po samem treningu pa statično.
Kot nam pove, pred treningom izvedemo dinamično raztezanje, po samem treningu pa statično.FOTO: Adobe Stock

 Spremljanje napredka 

Napredek nam daje motivacijo za naprej, zato je dobro, da ga spremljamo. "Najbolj, kar priporočam, so slike prej/potem," pravi in pojasni, da zato, ker sami sebe ne vidimo, na fotografijah pa bomo opazili razlike. Drugi pokazatelj pa je garderoba. Daniel pravi, da največkrat od svojih strank sliši, da so jim znova prav kakšne hlače, ki so stale v omari. 

Pri številnih pa igra tehtnica še vedno veliko vlogo pri spremljanju napredka, predvsem ko je glavni cilj izgubljanje kilogramov. "Na težo gledamo takrat, ko ima oseba na primer 130 kg in je treba izgubiti kilograme, takrat  je tehtnica zagotovo pravi način spremljanja napredka. Nekdo, ki ima pa na primer 60 do 65 kg , če izgubi 2 do 3 kilograme, se ne bi preveč sekiral, saj druge vidne spremembe na telesu kažejo napredek". 

5 vaj za moč za odličen trening doma
Preberi še
5 vaj za moč za odličen trening doma

Pridružite se nam na najbolj pričakovanem tekaškem dogodku v Sloveniji - Ljubljanskem maratonu! 

Tek na 10 kilometrov je idealna priložnost za vse tekače, tako za začetnike kot tudi izkušene, da preizkusite svoje zmogljivosti in premagate osebne mejnike. 

Ne glede na vašo raven pripravljenosti, je ta razdalja dovolj zahtevna, da vas spodbudi k še boljšim dosežkom, a ne tako zahtevna, da je ne bi z malo priprav zmogli.

Ne zamudite torej priložnosti in se 22. 10. 2023 pomerite s tekači z vseh koncev sveta in občutite edinstveno energijo tega množičnega tekaškega dogodka. 

Prijave so odprte, zato si zagotovite svoje mesto na štartni črti. Ne odlašajte, temveč se prijavite še danes! Skupaj bomo ustvarili nepozaben dan teka, smeha in navdušenja.

Vidimo se na startu!

 

ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368