Zadovoljna.si
Ogrejemo se lahko z 10 minutnim tekom.

Šport

5 stvari, ki jih morate nujno narediti dan pred maratonom

N. Č., Zadovoljna.si
21. 10. 2023 05.00
0

V kolikor ste dolgo trenirali za polmaraton ali maraton, je običajno, da se počutite več kot malo zaskrbljeni, ko se bliža dan tekmovanja. V zadnjih urah, ki vodijo do začetka tekme, boste želeli storiti vse, kar je v vaši moči, da zagotovite, da trdega dela ne bo izničila nenadna nesreča v zadnjem trenutku. Za vas smo pripravili 5 nasvetov, ki jih je vredno upoštevati, v kolikor si želite na tekmovanju zagotoviti odličen rezultat.

Dan pred maratonom je ključen za pripravo telesa na uspešen tek brez poškodb. Da bi dosegli vrhunski rezultat in ohranili svoje zdravje, je pomembno upoštevati nekaj ključnih korakov.

Prvič, osredotočite se na hidracijo. Poskrbite, da boste ves dan redno pili vodo. To bo vašemu telesu pomagalo ostati hidrirano med tekmo. Izogibajte se alkoholu in kofeinu, saj lahko povzročita dehidracijo.

Poleg tega je pomembno, da se osredotočite na prehrano. Dan pred maratonom zaužijte obroke, bogate s kompleksnimi ogljikovimi hidrati, kot so testenine, rjavi riž, sadje in zelenjava. To bo zagotovilo, da boste imeli dovolj glikogena, goriva za mišice, med tekom.

Nikar ne pozabite, da morate ostati aktivni, a kljub vsemu se izogibajte napornim treningom. Raje se sprostite in poskrbite za dovolj spanca. Preverite svojo opremo in se prepričajte, da je vse pripravljeno za jutrišnji tek. Bolj podrobne nasvete o tem, kaj bi morali početi dan pred maratonom, si lahko preberete v nadaljevanju. 

5 ključnih napak, ki jih delamo pri teku
Preberi še
5 ključnih napak, ki jih delamo pri teku

Jejte pravo večerjo in zajtrk

Zadnjih nekaj dni pred maratonom naj bi od 85 % do 95 % vaših kalorij prihajalo iz ogljikovih hidratov. Čeprav nekateri tekači za zajtrk, kosilo in večerjo jedo samo riž, ni treba, da ste tudi sami tako strogi. 

Pazite tudi, da se izognete prenajedanju. Polnjenje z ogljikovimi hidrati ne pomeni preobremenitve. Izogibajte se težkim omakam, hrani z visoko vsebnostjo maščob, veliko vlaknin ali preveč beljakovin. Cilj je napolniti telo z veliko ogljikovimi hidrati, ki jih bo vaše telo pretvorilo v glikogen za gorivo. 

Kaj jesti pred in po treningu teka?
Preberi še
Kaj jesti pred in po treningu teka?

Zapomnite si, izbira prave hrane lahko naredi veliko razliko.

Napolnite se z ogljikovimi hidrati!
Napolnite se z ogljikovimi hidrati!FOTO: Adobe Stock

Hidracija

Dan pred tekmo popijte veliko vode. Če ste pravilno hidrirani, mora biti vaš urin svetlo rumen. Količina tekočine, ki jo morate spiti na dan pred maratonom, se razlikuje glede na več dejavnikov: telesna teža, stopnja telesne aktivnosti in vremenske razmere. 

Kljub temu strokovnjaki običajno priporočajo, da se dan pred maratonom osredotočite na dobro hidracijo. Splošne smernice vključujejo pitje vode ves dan in uravnoteženje elektrolitov v telesu z uživanjem pijač, kot je športni napitek. Ne čakajte, da bi se počutili žejne, ampak pijte redno, da se izognete dehidraciji, hidracija je namreč ključnega pomena za vašo pripravljenost na maraton in za preprečevanje morebitnih težav s poškodbami ali izčrpanostjo med tekom.

6 stvari, ki se zgodijo, če spijete vodo na prazen želodec
Preberi še
6 stvari, ki se zgodijo, če spijete vodo na prazen želodec

Vendar pazite, prekomerna hidracija je lahko za vas prav tako slaba kot dehidracija. Izogibajte se kofeinu in alkoholu, ki lahko vodita v dehidracijo in motita vaš spanec.

Pazite na zadostno hidracijo.
Pazite na zadostno hidracijo.FOTO: Shutterstock

Zmanjšajte anksioznost

Vaš instinkt pred dnevom tekme bi morda naredil še zadnji trening "za vsak slučaj", vendar to morda ni najboljša strategija. Za vas bi bilo morda bolj koristno uživati v zelo počasnem, 20-minutnem teku, da razgibate noge in umirite živce. Če tečete, izkoristite čas, da se spomnite, da ste trdo trenirali in da ste dobro pripravljeni.

Če ste pravilno trenirali, s počitkom dan pred maratonom ali polmaratonom ne boste izgubili kondicije. Morda je celo odličen izgovor, da se razvajate z masažo ali spa tretmajem. Toda vadba dan pred tekmo je osebna odločitev in odločiti se morate, kaj vam najbolj ustreza.

Kako se spopasti z anksioznostjo?
Preberi še
Kako se spopasti z anksioznostjo?

Poskrbite za svoje telo

Ključnega pomena je, da je vašim stopalom med tekom udobno. Stopala vključujejo tudi nohte in prste na nogah, zato preverite, ali so nohti na nogah morda predolgi, in jih odstrižite. Če bodo vaši nohti kratki, boste s tem preprečili, da bi 'udarjali' v sprednji del čevlja, kar bi lahko povzročilo ne le bolečino v stopalu, ampak tudi črn noht na nogi.

Razmislite tudi o vroči kopeli ali namakanju v vroči kadi, a ne ostanite notri predolgo, saj lahko postanete dehidrirani.

Razvajajte se v kopeli.
Razvajajte se v kopeli.FOTO: iStockphoto

Pripravite si stvari, ki jih potrebujete

Najboljši način za premagovanje tesnobe pred tekmo je ta, da večer prej pripravite vse stvari, ki jih boste potrebovali na dan tekme. Tako na dan tekme ne boste tako zelo obremenjeni.

Kaj potrebujete?
Tekaška oprema, kapa, čevlji in nogavice.
Dodatki, kot so plasti, če je hladno, in par starih čevljev, če boste tekli v dežju.
Pametna ura (prepričajte se, da je popolnoma napolnjena).
Popolnoma napolnjene ušesne slušalke, ki jih lahko uporabite za poslušanje motivacijske glasbe (če so dovoljene).
Prevoz do začetnega prizorišča.

S temi pripravljalnimi koraki boste lahko tekli s samozavestjo in uživali v vašem maratonskem doživetju, hkrati pa izboljšali svoje možnosti za doseganje svojih ciljev na zdrav način. Spomnite se, da je dan pred maratonom priložnost za končno pripravo telesa in duha!

Mailing

Zadovoljna fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Brez skrbi, pripravljene ste, zmorete!
Brez skrbi, pripravljene ste, zmorete!FOTO: Adobe Stock
Kako v hladnih mesecih vzdrževati tekaško kondicijo?
Preberi še
Kako v hladnih mesecih vzdrževati tekaško kondicijo?
Kaj se zgodi, če 30 dni hodimo po eno uro na dan?
Preberi še
Kaj se zgodi, če 30 dni hodimo po eno uro na dan?

Vir: verywellfit.com

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375