Zadovoljna.si
Ženska teče

Šport

To je najbolj priljubljena telesna aktivnost ta hip

Ma.K.
27. 05. 2022 09.51
0

Telesna aktivnost je temelj zdravega duha v zdravem telesu. Še posebej to velja za tek, najbolj priljubljeno obliko rekreacije vseh generacij, za katero potrebujemo le ustrezno opremo in veliko mero dobre volje. S slednjo imamo lahko predvsem na začetku nekaj težav in v takih trenutkih se je dobro opomniti, zakaj je pomembno, da del svojega prostega časa namenimo gibanju.

Z razlogom pravijo, da so najtežji začetki, in pri tem ni izjemna niti najbolj priljubljena oblika telesne aktivnosti – tek. Da lahko začnemo, moramo v gibanje najprej prepričati lasten um, v nadaljevanju pa pomaga, če imamo ob sebi ljudi in skupnost, ki je na podobni poti in s katero se lahko na poti do zadanega cilja medsebojno podpiramo. 

Ustrezne priprave so ključ do uspeha

Pred vsakim tekom se je potrebno ustrezno ogreti  z razgibalnimi vajami, teči pa začeti počasi. Za popolne začetnike bo dovolj že 30 sekund teka, čemur naj sledijo tri minute hoje. To ponovimo 10-krat, kar je za prve treninge čisto dovolj. Nato pa postopoma daljšamo faze teka in krajšamo faze hoje, dokler nismo sposobni odteči celotne proge. 

Ko med tekom začne boleti pod rebri … 

Nenadno neprijetno zbadanje pod rebri, ki se najpogosteje pojavi med hitrejšim tekom, je lahko posledica uživanja hrane tik pred tekom, plitkega, pretežno prsnega dihanja, slabše telesne pripravljenosti od zadanega tempa ali manj stabilne drže telesa med tekom. Najlažje ga preprečimo tako, da vsaj dve uri pred tekom ne uživamo večjih količin hrane in si vzamemo dovolj časa za ogrevanje ter postopno stopnjevanje tempa. 

Za tek potrebujemo le ustrezno opremo in veliko dobre volje, za piko na i pa je dobrodošla še dobra družba.
Za tek potrebujemo le ustrezno opremo in veliko dobre volje, za piko na i pa je dobrodošla še dobra družba. FOTO: Arhiv naročnika

Naj vam jo ne zagode motivacija

Ne glede na to, kako strastni tekači smo, se prav vsi kdaj soočimo s pomanjkanjem motivacije. V takih trenutkih se je dobro vprašati, zakaj smo se sploh odločili za to obliko rekreacije in kako se počutimo, ko tečemo. Dodatno nas lahko motivira tudi neki cilj ali pa ljudje, ki nas pri teku spodbujajo. Obojega bo zagotovo v izobilju v soboto, 11. junija, ko se bo v ljubljanskem parku Tivoli odvijal že 16. dm tek za ženske.

Tekaški praznik za ženske postaja zabava za celotno družino

Letošnji tradicionalni tekaški dogodek bo prav poseben, saj bo namenjen druženju in zabavi za celotno družino. Poleg klasičnega teka za ženske na pet- in 10-kilometrskih progah se tokrat prvič uvaja še nova kategorija dm trail tek – gre za razgiban tek po približno 3,2 km dolgem terenu, ki je prvič v zgodovini dm teka namenjen tudi moškim, ne le ženskam. Ob tem bodo svoje tekaške sposobnosti lahko ponovno preizkusili tudi najmlajši tekači v kategoriji Oskarjev tek, ki bodo sklenili tekmovalni del tekaškega praznika. 

11. junija je čas za tek!
11. junija je čas za tek! FOTO: Arhiv naročnika

Sledila bosta zaslužen premor in kosilo, nato pa bodo okrog 14. ure oder že tradicionalno zavzeli Čuki, ki bodo poskrbeli za sproščeno vzdušje in najboljšo zabavo v mestu. A to še ni vse! Ob 16. uri bo za glasbeno poslastico premierno na dm teku za ženske poskrbela še Nina Pušlar, velika ljubiteljica športa in ženske energije, ki bo športne copate zamenjala za mikrofon in tekačicam ter tekačem zagotovo pričarala čudovito popoldne z obilico dobre volje v izvrstni družbi. 

Še vedno je čas za prijavo!

Če še vedno kolebate, ali bi se udeležile tega edinstvenega tekaškega dogodka v Sloveniji, naj vam zagotovimo, da je na vsakem dm teku pozitivne energije v izobilju in tudi letošnji 16. dm tek za ženske v tem pogledu zagotovo ne bo izjema! Prepričani smo, da bo park Tivoli vnovič prizorišče, kjer boste spletli nova prijateljstva, postavili nove hitrostne rekorde, predvsem pa ustvarili nove nepozabne spomine. Drugo soboto v juniju si torej rezervirajte za jubilejni 16. dm tek za ženske. Če se še niste prijavile, lahko to storite TUKAJ ali pa se fizično prijavite v kateri koli dm prodajalni v Sloveniji – vendar le še do 4. junija do 12. ure. 

Povsem brezplačno pa si lahko svojo prijavo zagotovite tako, da izpolnite spodnji obrazec. Dvema srečnicama, ki bosta izpolnili prijavnico, bomo namreč podarili prijavnino in jima omogočili nepozabno aktivno obarvano soboto. Veliko sreče in se vidimo 11. junija v Tivoliju!

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sponzorirana objava

ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 357