Zadovoljna.si
Trebušne mišice

Šport

Osebni trener priporoča 5 top vaj za bolj izklesan trebuh

Špela Zupan
10. 08. 2023 09.55
0

Lep, raven in ravno prav izklesan trebušček pristoji vsaki ženski in lahko ga povečini imamo, če smo le pripravljene vložiti nekaj truda. A videz dejansko ni najbolj pomemben. Močne trebušne mišice je dobro imeti predvsem zaradi lepše drže, boljše podpore hrbtenici in zaščite notranjih organov, je obrazložil osebni trener in prehranski svetovalec Daniel Jelovič. Nanizal je tudi pet najboljših vaj. Preverite!

Močne trebušne mišice so steber telesa. Večini so pomembne zaradi videza, kar je pozitivno za samopodobo in samozavest, a so dejansko ključne tudi zaradi več drugih dejavnikov.

Za najboljši učinek je smiselno izvajati vaje z učinkom na več trebušnih mišic, sčasoma pa lahko vključite tudi uteži.
Za najboljši učinek je smiselno izvajati vaje z učinkom na več trebušnih mišic, sčasoma pa lahko vključite tudi uteži. FOTO: Adobe Stock

Med drugim skrbijo za stabilizacijo trupa, podpirajo hrbtenico in pripomorejo k ohranjanju pravilne in boljše drže telesa. Posledično manjšajo tveganja za poškodbe hrbta, je poudaril osebni trener in prehranski svetovalec Daniel Jelovič. Prav tako omogočajo večjo moč in stabilnost ter nudijo zaščito pred morebitnimi udarci in pomagajo ohranjati stabilnost notranjih organov, kot so želodec, črevesje in ledvice. Znižujejo tudi tveganje za poškodbe pri različnih telesnih dejavnostih, kar je še posebej pomembno pri športih, ki zahtevajo močno jedro telesa, kot so tek, dvigovanje uteži, plavanje in druge aktivnosti, je opisal.

Med petimi najboljšimi in najučinkovitejšimi vajami za trebušne mišice so po njegovem izboru: plank oziroma deska, stranski plank, klasični trebušnjaki oziroma upogib trupa, ki jih za še večji učinek lahko izvajate na bosu žogi, ter nasprotni upogib trupa in rotacija trupa oziroma "russian twists". Svetuje, "da si izberete dve vaji, pri katerih vsakič naredite 4 x 15 ponovitev. Za začetek se osredotočite na lastno težo ter vsako vnovično izvedbo naredite kar se da brez napak in natančno, da "začutite" vsako ponovitev ob izdihu."

Ko do potankosti osvojite tehniko in razvijete občutek "perfektnega" krčenja oziroma ponovitve, lahko napredujete na uteži ali začnete uporabljati tudi naprave za dodaten upor. A le, če nimate zdravstvenih težav ali poškodb, kot je recimo hernija. Dobre so tudi vaje za celotno telo; različne mišice na trebuhu se namreč poleg zgoraj omenjenih vključujejo tudi pri zapletenih vajah. Zato Daniel Jelovič na primer zelo priporoča tudi počep ali mrtvi dvig, ki posredno prav tako pripomoreta do močnejšega trupa.

 

Vedeti je treba tudi, da "krepitev ni enakovredna pridobitvi izklesanega "six packa". Čeprav je videz lep dodatek, se je bolj pomembno osredotočiti na splošno moč, stabilnost in uporabnost trebušnih mišic." Z močnim trupom se boste namreč lažje gibali in opravljali vsakdanja opravila. Lepše se boste držali, manj bo bolečin v križu in sklepih. Imeli boste boljše ravnotežje, zato bo manj tveganja za padce in poškodbe. Vse vaje za trebušne mišice pa je potrebno izvajati pravilno in nadzorovano, kajti sicer se lahko pojavijo bolečine v vratu in hrbtenici.

Dobro se je zavedati, da večinsko vlogo na poti do ravnega in izklesanega trebuščka igra zdrava in uravnotežena prehrana. Ob neustrezni hrani ne bo (vidnih) učinkov, je spomnil Daniel Jelovič, ki je poudaril, da je za opazne trebušne mišice potrebno dvoje – redno telovaditi in se pravilno prehranjevati. Na optimalno telesno sestavo s primerno malo maščobami delno vpliva tudi genetika, a – kot rečeno – bistveno je predvsem uživati pravilno hrano z dovolj beljakovinami in vlakninami ter manj maščobami.

Pridružite se nam na najbolj pričakovanem tekaškem dogodku v Sloveniji - Ljubljanskem maratonu! 

Tek na 10 kilometrov je idealna priložnost za vse tekače, tako za začetnike kot tudi izkušene, da preizkusite svoje zmogljivosti in premagate osebne mejnike. 

Ne glede na vašo raven pripravljenosti, je ta razdalja dovolj zahtevna, da vas spodbudi k še boljšim dosežkom, a ne tako zahtevna, da je ne bi z malo priprav zmogli.

Ne zamudite torej priložnosti in se 22. 10. 2023 pomerite s tekači z vseh koncev sveta in občutite edinstveno energijo tega množičnega tekaškega dogodka. 

Prijave so odprte, zato si zagotovite svoje mesto na štartni črti. Ne odlašajte, temveč se prijavite še danes! Skupaj bomo ustvarili nepozaben dan teka, smeha in navdušenja.

Vidimo se na startu!

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375