Zadovoljna.si
Telovadba doma

Šport

5 vaj za moč za odličen trening doma

S.V.
15. 08. 2023 07.38
1

Počep, izpadni korak na mestu, dvig mosta ali 'hip thrust', plank in nasprotni upogib trupa so top vaje za moč, ki jih lahko izvajate kar doma. Osebni trener Daniel Jelovič nam je pokazal pravilno izvedbo teh petih osnovnih vaj, ki bi jih morali poznati vsi.

Ko damo izgovore na stran, si običajno postavimo visoke cilje in v urnik umestimo številne aktivnosti. Velikokrat želimo vse naenkrat: ''Zdaj se bom lotil joge in fitnesa", ''Treniral bom petkrat na teden'', ''Hišnega ljubljenčka bom štirikrat na teden peljal ven'' in še bi lahko našteval. Na koncu aktivnosti lahko vzdržujemo dva tedna, potem pa motivacija pade, nam je v pogovoru povedal osebni trener Daniel Jelovič. Kot pravi, je za začetek že dovolj, da dvakrat na teden naredimo nekaj zase. In to je lahko kar trening od doma z vajami, ki jih v nadaljevanju pokaže trener. 

Počep, izpadni korak na mestu, dvig mosta ali 'hip thrust', plank in vaja za trebušne mišice so, kot pravi Daniel, vaje za moč, ki imajo veliko modifikacij, so pa osnova za vse vadbene programe. Tudi če jih že nekaj časa izvajate ali če ste začetniki, preverite, ali jih delate pravilno. 

Je boljši kardio ali trening s težo? To pravi osebni trener
Preberi še
Je boljši kardio ali trening s težo? To pravi osebni trener

1. Počep

Počep je najbolj osnovna vaja ali, kot pravi Daniel, kraljica vaj. Začnemo tako, da so kolena oz. noge v širini ramen. Stopite tako široko oziroma ozko, da se boste dobro počutili. Ko gremo v počep, je trup raven, rit pa gre nazaj. Pravilen položaj lahko preverimo preprosto tako, da počep izvedemo ob stolu ali kavču na način, kot da bi se želeli usesti. 

Najboljša vadba za ženske po 40. letu
Preberi še
Najboljša vadba za ženske po 40. letu

2. Izpadni korak na mestu

Postavimo se tako, da imamo noge v širini ramen. Nato naredimo tri korake naprej, se ustavimo in z eno nogo stopimo nazaj na začetno mesto. To je osnovni položaj za izvedbo pravilnega izpadnega koraka. Ko smo v tem položaju, je vse, kar naredimo, da počepnemo navzdol, pri čemer pazimo, da je trup raven in s trupom in nogami ne gremo ne naprej ne nazaj. 

3. Dvig mosta ali 'hip thrust'

To je najbolj popularna vaja za zadnjico, ki je v zadnjih letih obkrožila svet. Lažja izvedba te vaje je izvajanje na tleh, za težjo izvedbo pa potrebujemo klopco. Postavimo se v položaj mosta tako, da se z zgornjim delom hrbta opremo na klopco. Noge so pod kolenom in vse, kar moramo narediti, je, da gremo z ravnim trupom dol. Pri tej vaji je pomembno, da stisnemo trebušne mišice, ki ščitijo hrbtenico, in zavrtimo medenico nazaj. 

Pozabite na počepe, to je najboljša vaja za zadnjico
Preberi še
Pozabite na počepe, to je najboljša vaja za zadnjico

4. Nasprotni upogib trupa   

S številnimi vajami običajno aktiviramo zgornji del trebušnih mišic. Marsikdo bi si želel okrepiti tudi spodnji del mišic in ta vaja je odlična za to. Izvedemo jo tako, da se uležemo na hrbet in noge dvignemo ter pokrčimo v položaj 90 stopinj. Roke postavimo ob stran in vse, kar naredimo, je, da kolena potisnemo k prsnemu košu in jih vrnemo nazaj v začetni položaj. 

5. Plank

Plank je po mnenju Daniela vaja, ki se jo največkrat izvaja doma, zato je dobro, da jo izvajamo pravilno. Za pravilen položaj se postavimo na tla tako, da telo postavimo v ravno linijo. Kako to storimo? Komolce imamo na tleh in pazimo, da so tik pod rameni. Preverimo hrbtni predel, da ni preveč nizko in da ni grbast. Nato zravnamo noge in telo držimo v ravni liniji. Ne pozabimo še na sramnico, ki jo potisnemo k sebi. 

Pridružite se nam na najbolj pričakovanem tekaškem dogodku v Sloveniji - Ljubljanskem maratonu! 

Tek na 10 kilometrov je idealna priložnost za vse tekače, tako za začetnike kot tudi izkušene, da preizkusite svoje zmogljivosti in premagate osebne mejnike. 

Ne glede na vašo raven pripravljenosti, je ta razdalja dovolj zahtevna, da vas spodbudi k še boljšim dosežkom, a ne tako zahtevna, da je ne bi z malo priprav zmogli.

Ne zamudite torej priložnosti in se 22. 10. 2023 pomerite s tekači z vseh koncev sveta in občutite edinstveno energijo tega množičnega tekaškega dogodka. 

Prijave so odprte, zato si zagotovite svoje mesto na štartni črti. Ne odlašajte, temveč se prijavite še danes! Skupaj bomo ustvarili nepozaben dan teka, smeha in navdušenja.

Vidimo se na startu!

6 stvari, ki se zgodijo v telesu, če redno izvajate plank
Preberi še
6 stvari, ki se zgodijo v telesu, če redno izvajate plank

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375