Zadovoljna.si
Prebujanje

Šport in zdravje

To je najpomembnejši trik za boljši spanec

L. E.
06. 04. 2020 08.20
0

Saj veste, kako dobro se počutite, če dan začnete, potem ko ste se dobro naspale. Vse se zdi lažje in svet deluje lepši. Toda, kako prav vsak dan do tega magičnega počutja? Ameriški specialist za spanje dr. W. Christopher Winter ima preprost nasvet, ki ima po njegovem mnenju odličen učinek. Vsak dan vstanite ob isti uri, ne glede na to, kdaj ste se odpravile spat. Na začetku predlaga, da si navijete budilko. Nato pa bo vaše telo po vaši budilki naravnalo svojo notranjo uro in se ob tej uri začelo prebujati povsem samo. To pomeni, da se ne boste več prebujale sredi ciklusa.

Leta in leta me že vsi sprašujejo naslednje vprašanje, pripoveduje specialist za spanje dr. W. Christopher Winter, ameriški zdravnik. "Kaj je tvoj res najpomembnejši nasvet, da bi se človek dobro naspal? Zame je odgovor enostaven. To, da si izberemo uro, ko se bomo zbujali, in se je držimo. Ko vas kdo vpraša, kdaj zjutraj vstajate, morate torej takoj odgovoriti kot iz topa. Če je vaš odgovor: ob 6.45, ko grem po navadi v telovadnico ali tečem zunaj, si zaslužite pohvalo."

Preberite si še: Šest najpogostejših mitov o kakovostnem spancu

Moram imeti uro bujenja – kdaj pa naj potem zaspim?

Konsistentna ura bujenja je za vaše spanje koristna, ker ji telo prilagodi notranjo uro in vas tako budilka ne bo več prebujala sredi cikla spanja. Zaradi tega se boste prebudile bolj čile, spočite, dan boste začele boljše volje. In če boste pojedle še zdrav obilen zajtrk, boste dan res začele tudi polne energije. Če se boste prebujale ob istem času, pa bo tudi vaše telo samo izbralo uro, ko je za vas najbolje, da se odpravite v posteljo. Če ga boste poslušale, boste ugotovile, kdaj postanete zaspane. Ljudje namreč potrebujemo različno količino spanja, zato ni nujno, da potrebujete ravno tistih povprečnih osem. Ko boste zakoličile uro bujenja, vam bo telo samo povedalo, koliko spanja potrebuje. Nato je idealno, če tudi hodite spat ob približno istem času.

Ura
UraFOTO: iStock

Kaj pa, ko sem primorana ponočevati?

Včasih seveda enostavno ni mogoče oditi spat ob običajni uri. A tudi v tem primeru dr. Winter meni, da je bolje, da vstanete ob tisti uri kot vedno. Četudi ste ponočevale in ste morda zaspale šele ob treh zjutraj, bo za vas najbolje, da se še vedno zbudite ob 6.45, če je to vaša običajna ura zbujanja. Res si boste želele poležavati, a to lahko kot kakšen jetlag zmoti vašo notranjo uro in poslabša vaš spanec v naslednjih nočeh. Zato se dr. Winter šali, da je vojska najboljše okolje za dober spanec, saj običajno zahtevajo, da zaspiš ob določeni uri in se nato ob določeni uri tudi zbudiš. Opravičil ni. Treba je vstati, ko zazvoni budilka. Prav tako nato čez dan ni možnosti, da bi se malo odpočili, kar zdravnik odsvetuje tudi vsem nam običajnim smrtnikom. Četudi smo ponočevali in smo utrujeni, je za nas najbolje, da počakamo na svojo običajno uro, ko zaspimo. Da bi to dosegle, je sicer pametno, da denimo ne ležete na kavč in gledate televizijo, ker boste tako zagotovo samo postale še bolj zaspane. Bolje je, da poskušate čim več stati ali – če sedite – sedeti vzravnano. Dr. Winter pa še dodaja, da vojska dobro vpliva na spanec tudi, ker so vojaki zelo fizično aktivni. "Mnogi pacienti mi pravijo, da zvečer ne morejo zaspati, ker jim po glavi roji toliko misli. Naj poskusijo čez dan ogromno telovaditi in vidijo, ali jim bo še težko zaspati, četudi jim bo po glavi rojilo še nešteto več misli," pravi.

Preberite si še: Res ni treba, da trpite zaradi stresa

Jutro
JutroFOTO: iStock

Poleg tega se zjutraj izpostavite dnevni svetlobi

Če se kljub upoštevanju dosedanjih nasvetov zjutraj, ko vstanete, ne počutite najboljše, pa je tu še en. Oziroma dva. Najprej si pustite čas za prijetno počasno prebujanje. Naj se vam ne mudi. Če boste dan že začeli s hitenjem … kakšen vendar šele bo! Naj se vsaj prične z uživanjem in mirom. Drug pomemben nasvet pa je, da se izpostavite dnevni svetlobi. Ponoči bi morali spati v temi. Zjutraj pa čim prej spustite v svoj dom čim več dnevne svetlobe. Spomladi je morda najbolje. da če lahko, spijete kavo ali čaj kar zunaj na vrtu ali balkonu. Morda je lahko to tudi trenutek, ki ga delite s partnerjem, družino, otroki, cimri … Tudi to bo pomagalo, da boste dan začeli bolje in lažje. 

Preberite si še: Superženska? Ne, hvala!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471