Zadovoljna.si
Yulia Lipnitskaya

Šport in zdravje

Bila je vzhajajoča zvezda, a je imela eno zelo temačno skrivnost

STA/J.V.
25. 02. 2018 10.27
6

Več umetnostnih drsalk je v preteklih letih priznalo motnje hranjenja, med drugim je nedavno zaradi anoreksije pri komaj 19 letih športno pot končala Rusinja Julija Lipnicka, ki je zasijala v Sočiju 2014. Motnje hranjenja so bile sicer doslej mala umazana skrivnost v tem športu, tudi zato, ker si drsalci in drsalke prizadevajo dobro skriti težave.

Yulia Lipnitskaya
Yulia LipnitskayaFOTO: AP

Lipnicka je imela pred štirimi leti na olimpijskih igrah v Sočiju 15 let in je bila vzhajajoča zvezda umetnostnega drsanja. Skupaj s kolegicami je ekipno tudi osvojila olimpijsko zlato, s svojo mladostjo, krhkostjo in ljubkostjo pa je očarala občinstvo in celo ruskega predsednika Vladimirja Putina, od katerega si je po tekmi prislužila objem. A med tokratnim olimpijskimi igrami je mlada Rusinja v domovini, na njenih drsalkah pa se nabira prah, saj se je septembra upokojila zaradi zdravstvenih težav, povezanih z anoreksijo. Ta je uničevala njeno življenje, januarja je poiskala pomoč na kliniki v Izraelu.

Mlada Rusinja je odkrito spregovorila o svojem boju

Povedala je, da je po naravi sramežljivo dekle in se je težko spoprijemala z nenadno slavo. "Vse od otroštva sem bila izjemno introvertirana. Da bi govorila z neznano osebo, sem se morala pošteno potruditi," je dejala v pogovoru za rusko drsalno zvezo. "Anoreksija je bolezen 21. stoletja in je relativno pogosta. Na žalost se ne morejo vsi z njo spoprijemati," je dejala. Dodala je, da je bilo zanjo zelo težko sprejeti odločitev o koncu kariere, "ampak sem se pogovorila z mamo in skupaj sva se odločili, da začnem novo življenje".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lipnicka pa še zdaleč ni edina drsalka, ki je bodisi priznala bodisi celo končala športno pot zaradi motenj hranjenja

Tudi Kanadčanka Gabrielle Daleman, ki je na tokratnih olimpijskih igrah zasedla 15. mesto, je priznala težave. "Poskušala sem priti do takšnega videza, kot so želeli določeni ljudje, ne pa, da bi se dobro počutila v svoji koži. To je nekaj, kar sem se naučila v preteklih letih," je povedala 20-letnica za francosko tiskovno agencijo AFP.

Kot je dejala, ni vedela, ali je vzrok za njene težave v športu ali v tem, kako se dojema. "Preprosto nisem bila zadovoljna s svojim videzom." Njene motnje hranjenja so se začele v šoli, ko so jo zbadali zaradi težav z učenjem. Po priznanju pa je od svojih kolegic drsalk dobila ogromno sporočil. "Ashley Cain mi je pisala, Gracie Gold tudi, Jevgenija Medvedjeva prav tako," je povedala. "Veliko drsalk je pristopilo do mene in se mi zahvalilo za to, da sem delila zgodbo. Veliko ljudi se namreč ne more odpreti glede tega."

Gabrielle Daleman
Gabrielle DalemanFOTO: AP

Goldova, ki je dvakratna ameriška prvakinja, se je to sezono umaknila, kot razlog pa je navedla motnje hranjenja, depresijo in tesnobnost. Leta 2005 so motnje hranjenja privedle do konca obetajoče se kariere ameriške drsalke Jenny Kirk. Mednarodna drsalna zveza (ISU) je za AFP sporočila, da so zdravstvene smernice, ki vključujejo zdravje, prehrano in poškodbe, objavljene na njihovi spletni strani. "Vsak primer, ki ga dobimo glede zdravstvenih težav športnika, jemljemo zelo resno," so navedli pri krovni mednarodni drsalni organizaciji.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493