Zadovoljna.si
Aktivna ženska

Šport

Osebni trener razkriva, kako prilagoditi vadbo v poletnih mesecih

N. Č.
2023-07-12 05:00
0

V kolikor se odločamo za vadbo v vročini, ki jo prinašajo poletni meseci, je zelo pomembno, da vadbo tudi primerno prilagodimo, saj se lahko le tako izognemo povečanemu tveganju za dehidracijo in izgorelost. Na kakšen način lahko prilagodimo vadbo v poletnih mesecih, razkriva osebni trener Daniel Jelovič.

Kljub temu, da se mnoge vadbi v vročini raje odpovemo, pa se še vedno mnogo žensk odloča za povečanje intenzitete vadbe ravno poleti, saj želijo izkoristiti še zadnje trenutke, preden se odpravijo na dopust in smuknejo v kopalke. Gre za eno izmed bolj osnovnih napak, ki jih počnemo, vadbo v vročih poletnih mesecih je namreč treba prilagoditi, sploh če jo izvajamo na prostem v sredini dneva, ko sonce najbolj pripeka. 

Na kakšen način lahko to storimo, razkriva osebni trener Daniel Jelovič, ki stoji za programom za ženske, ki je specializiran fitnes program za začetnice, katerega cilj je pomagati ženskam doseči želene cilje na zdrav, učinkovit in dolgoročen način. Razkril je, kako lahko v poletnih mesecih ohranimo svojo fit postavo in kondicijo, ne da bi za to žrtvovale svoje zdravje in tvegale dehidracijo. Spregovoril pa je tudi o prednostih savnanja po vadbi, razkril priporočljivo dolžino zadrževanja v savni in pa razrešil dilemo, ali je savnanje po vadbi priporočljivo tudi poleti. 

Previdno z vadbo v poletni vročini
Preberi še
Previdno z vadbo v poletni vročini

Tukaj so najbolj vroči meseci tega leta. Kako se lotiti vadbe v tej vročini? Je bolje, da počakamo do večera, da se malce shladi, ali se naj raje odpravimo v dobro ohlajen fitnes?

Vadba v vročini zahteva previdnost in prilagoditev glede na osebne preference. Če se odločite vaditi zunaj, je priporočljivo izbrati čas zgodaj zjutraj ali pozno popoldne, ko so temperature bolj prijetne. Če vam bolj ustreza, se lahko odpravite v dobro ohlajen fitnes, kjer je klimatiziran prostor in vam ni treba skrbeti za visoke temperature. 

Jaz osebno se raje poslužujem druge možnosti, saj je trening v fitnesu drugačen kot trening zunaj, ki je omejen na določene vaje in lastno težo. Uživam v tenisu, košarki in različnih aktivnostih zunaj, a trening za moč je bolj učinkovit in kakovosten v samem fitnesu zaradi različnih dejavnikov.

Daniel Jelovič opozarja, da vadba v vročini zahteva previdnost in prilagoditev.
Daniel Jelovič opozarja, da vadba v vročini zahteva previdnost in prilagoditev. FOTO: Anže Lovšin

Na kakšen način lahko treninge v teh mesecih prilagodimo? Je morda bolje, da jih zaradi vročine kar opustimo ali preskočimo ali je to zgolj zmotno prepričanje mnogih?

Sam se ne vidim, da bi na 35 stopinjah izvajal trening zaradi različnih razlogov. Eden teh je tudi ta, da mi enostavno ni. Zakaj bi trpel na vročini, ko pa grem lahko v ohlajen prostor in opravim sprehod ali kaj podobnega v večernih ali zgodnjih urah. Hkrati pa nisem največji oboževalec komarjev in drugih insektov, ki se prilepijo na prepoteno kožo. Sem ter tja pa tudi kaj "poješ".

Osebni trener trdi, da štetje kalorij ni pomembno
Preberi še
Osebni trener trdi, da štetje kalorij ni pomembno

Šalo na stran, če imate željo trenirati zunaj, je treninge v vročih mesecih treba prilagoditi, da se izognete pretirani izpostavljenosti vročini. Izbirate lahko manj intenzivne vadbe, kot so plavanje, joga, pilates ali kolesarjenje v senci.

Pomembno je, da poslušate svoje telo in se ne preobremenjujete v ekstremni vročini. Če je vročina premočna, je bolje, da prilagodite svojo vadbo ali poiščete alternativne aktivnosti v zaprtih prostorih.

Če telovadite zunaj, se odločite za manj intenzivno vadbo, opozarja osebni trener Daniel Jelovič.
Če telovadite zunaj, se odločite za manj intenzivno vadbo, opozarja osebni trener Daniel Jelovič. FOTO: Adobe Stock

Kakšen tip treninga bi svetovali ženskam, ki želijo v poletnih mesecih ohraniti svojo fit postavo in kondicijo?

Za ohranjanje fit postave in kondicije v poletnih mesecih bi svetoval kombinacijo kardio vadbe in vadbe moči tako kot vsak mesec v letu. Kardio vadba, kot je tek, plavanje, kolesarjenje, različni športi z žogo in tako dalje, bo pomagala pri kurjenju kalorij in izboljšanju srčno-žilnega sistema. Vadba moči, kot so vaje z utežmi ali uporaba lastne telesne teže, pa bo pomagala oblikovati mišice in povečati moč, hkrati pa bo pomagala pri "kurjenju" kalorij, saj mora telo proizvesti veliko energije, da premaga določen napor. Prilagodite vadbo glede na svoje sposobnosti in cilje ter se posvetujte s strokovnjakom, če potrebujete dodatno usmeritev.

Vadba, s katero lahko pokurite kar 1000 kalorij na trening
Preberi še
Vadba, s katero lahko pokurite kar 1000 kalorij na trening

Bi pa poudaril, da močno priporočam, da na dopustu zgolj uživate in se ne obremenjujete s prekomerno aktivnostjo in treningi. Teden ali dva ne bosta naredila razlike. Seveda je priporočljivo, da se gibate čim več tudi na morju, a vseeno si vzemite čas zase in družino ter uživajte v lenarjenju in sladoledu.

Marsikatera ženska se po vadbi odpravi še v savno. Kakšne so koristi savne po vadbi? Kako pogosto lahko zahajamo vanjo oz. koliko časa je priporočljivo, da se tam zadržimo? Je savnanje po vadbi sploh primerno za vsakogar?

Savna po vadbi ima lahko kar nekaj koristi. Pomaga pri sprostitvi mišic, zmanjšuje napetost in izboljšuje cirkulacijo. Prav tako pomaga pri izločanju toksinov skozi potenje. 

Čas zadrževanja v savni je odvisen od posameznika, vendar je običajno priporočljivo, da se v njej zadržite največ 10 do 15 minut in se medtem hidrirate. Pomembno je tudi, da upoštevate svoje zdravstveno stanje, saj savna ni primerna za vse, še posebej pa ne za ljudi s srčnimi težavami ali visokim krvnim tlakom. Najbolje bi bilo, da se pred uporabo savne posvetujete z osebnim zdravnikom, v kolikor imate kakršne koli zdravstvene pomisleke.

Kako skrbeti za svoje telo glede na obliko telesa?
Preberi še
Kako skrbeti za svoje telo glede na obliko telesa?

Ali bi savnanje po vadbi v poletnih mesecih odsvetovali? Zakaj?

V poletnih mesecih je treba biti previden pri savnanju po vadbi, saj lahko vročina in visoka vlažnost zunaj povečata tveganje za pregrevanje telesa. Če ste že izpostavljeni visokim temperaturam med vadbo, je priporočljivo, da se izognete savni ali omejite čas zadrževanja. Pomembno je, da poslušate svoje telo in se ne izpostavljate nepotrebnemu tveganju za pregrevanje ali dehidracijo.

Mailing

Zadovoljna fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
V kolikor se odločate za savnanje po vadbi, morate biti v poletnih mesecih še posebej previdne, opozarja Daniel Jelovič.
V kolikor se odločate za savnanje po vadbi, morate biti v poletnih mesecih še posebej previdne, opozarja Daniel Jelovič. FOTO: Shutterstock
Zakaj bi morale vse ženske telovaditi z utežmi?
Preberi še
Zakaj bi morale vse ženske telovaditi z utežmi?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 133