Zadovoljna.si
pexels jane doan 936611

Šport in zdravje

Zdrava živila, ki bi jih morali vsi uživati po ali pred treningom

Zadovoljna.si
12. 10. 2022 08.30
0

Ne glede na to, ali ste se ravno vrnili s teka, hitre voje ali fitnesa, zaključek vadbe še ne pomeni konec izziva. Znanje o tem, kaj jesti po vadbi, ima lahko ključno vlogo pri okrevanju telesa po vadbi. Prehrana po vadbi je izjemnega pomena, saj bomo s pravilno izbiro hitreje in lažje dosegli želene cilje in bolje izkoristili vse prednosti treninga.

Naporna vadba je končno za vami, vendar se s končanjem vadbe pravo delo šele začne, saj je v času vadbe prehrana izredno pomembna in to, kar jeste po vadbi, lahko resnično vpliva na vašo telesno pripravljenost. Koristi vadbe se namreč pojavijo šele po koncu vadbe, ko si telo opomore in poskuša postati močnejše ali hitrejše.

Prava hrana pred vadbo in po njej lahko izboljša vaše rezultate. Vaše telo za gorivo porablja ogljikove hidrate, tako kot avtomobil uporablja bencin. Ko končate, pa lahko s pravo kombinacijo beljakovin in ogljikovih hidratov obnovite svoje mišice.

Ste pripravljeni, da kar najbolje izkoristite vadbo?

Obrok po vadbi bi moral vsebovati tako ogljikove hidrate kot beljakovine, čeprav morda želite izgubiti nekaj odvečne maščobe. Najbolje bi bilo, če bi ogljikovi hidrati in beljakovine izvirali iz polnovrednih živil, kot so sadje, zelenjava in pusto meso. Te bodo pomagale pri obnovi in izgradnji mišic, ogljikovi hidrati pa bodo stabilizirali krvni sladkor in preprečili, da bi telo razgradilo mišice.

Če svojo vadbo radi opravite že zjutraj, vstanite dovolj zgodaj, da zajtrk pojeste vsaj eno uro pred vadbo. Uživanje ogljikovih hidratov pred vadbo lahko namreč izboljša zmogljivost vadbe in vam omogoči, da vadite dlje časa ali z večjo intenzivnostjo. Če zajtrka ne boste zaužili, boste med vadbo lahko občutili primanjkljaj energije ali omotico.

Če nameravate svojo vadbeno rutino opraviti po zajtrku, pojejte lahek zajtrk. Osredotočite se na ogljikove hidrate, da boste imeli čim več energije.

Kakšna živila izbrati po treningu?

Obrok po vadbi ni nujno zapleten, prav tako ne zahteva dragih sestavin ali dodatkov. Najpomembnejši del pravilnega prehranjevanja je načrtovanje in priprava obrokov, vaše telo pa bo cenilo obrok, ki ga boste zaužili, ko bo vadba končana. Dobra izbira so puste beljakovine, losos, stročnice, zdrave maščobe, jajca in mlečni izdelki. Še več zdravil živil, ki so popolna za po vadbi, in navdiha za pripravo zdravega in okusnega obroka pa boste našli v Spar katalogu.

Če to ustreza vašemu življenjskemu slogu, se odločite za priročne beljakovinske napitke ali beljakovinske ploščice. Prav tako se lahko navadite pripravljati obroke in načrtovati nakupovanje živil, pri čemer se osredotočite na hranljiva živila, ideje za zdrava živila pa na tem mestu lahko poiščete v spletnem Spar katalogu. Tako boste imeli pripravljeno zalogo kakovostnih živil, vaše telo pa bo po vadbi ostalo napolnjeno z energijo.

Sponzorirana vsebina

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 324