Zadovoljna.si
Mleko

Zdravje

Razlogov, zakaj bi ga morali uživati, je veliko

Zadovoljna.si
28. 04. 2020 07.45
0

Mleko je eno izmed tistih živil, ki je v prehrani Slovencev prisotno že od nekdaj. Naša vsakodnevna prepletenost z mlekom in drugimi mlečnimi izdelki je zagotovo tudi posledica tega, da slovenski kmetje zagotavljajo 130-odstotno samooskrbo, kar pomeni, da je mleka pri nas dovolj. Uživati ga je priporočljivo kot del pestre in uravnotežene prehrane, saj je dober vir kalcija in vitamina D, ki dobro vplivata na razvoj kosti pri otrocih, pri odraslih pa ohranjata kostno gostoto. Seveda pa so se skozi generacije uživanja mleka pojavili številni miti, povezani z njim. V nadaljevanju razkrivamo 5 najpogostejših mitov o mleku.

Mleko vsebuje antibiotike, rastne hormone in pesticide.

Mit, ki ste ga zagotovo slišali tudi že vi in pri katerem je treba vedeti, da je mleko eno izmed najbolj nadzorovanih živil. To pomeni, da če bi to res vsebovalo antibiotike, rastne hormone ali pesticide, bi to mlekarna takoj zaznala in mleko bi nemudoma izločili iz postopka predelave. Je pa res, da se lahko onesnaženost okolja odrazi na mleku, vendar se vam zaradi relativno nizke onesnaženosti slovenskega podeželja, kakovostnega življenja krav na slovenskih kmetijah in kratke poti od njih do potrošnika tudi za kaj takega v mleku ni treba bati.

Zanimivost: Ste vedeli, da en deciliter mleka vsebuje približno 120 µg kalcija? Podobno količino kalcija vsebuje tudi 15 gramov trdega ali 30 gramov mehkega sira. S pol litra mleka dnevno zaužijemo kar 75 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa kalcija za odrasle.

Ste vedeli, da en deciliter mleka vsebuje približno 120 µg kalcija?
Ste vedeli, da en deciliter mleka vsebuje približno 120 µg kalcija?FOTO: Dreamstime

Trajnemu mleku je umetno podaljšan rok trajanja, zato je nezdravo.

Mit, ki izhaja iz napačnega razumevanja besede 'trajno'. Trajno mleko namreč ne pomeni, da mu je proizvajalec podaljšal rok, ampak, da je pri obdelavi mleka uporabil drugačen postopek, ki pa ne vpliva na njegovo kakovost. Pri trajnemu mleku so namreč temperature pri obdelavi višje, med sterilizacijo pa mu upihnejo paro, kar podaljša obstojnost mleka.

Zanimivost: Mleko in drugi mlečni izdelki so pomemben del uravnotežene prehrane za vse starostne skupine ljudi, saj imajo visoko prehransko vrednost in zaradi pestrosti sestave izjemno dober učinek na zdravje.

Številke na dnu embalaže v resnici označujejo proizvodno linijo embalaže.
Številke na dnu embalaže v resnici označujejo proizvodno linijo embalaže. FOTO: Arhiv naročnika

Številke na dnu kartonske embalaže mleka označujejo, kolikokrat je bilo mleko pred polnjenjem prekuhano.

Če tudi vi sodite med tiste kupce, ki so nezadovoljni z visoko številko, ki je odtisnjena na dnu embalaže mleka, in ste prepričani, da to pomeni, da je bilo mleko tolikokrat prekuhano oziroma recklirano, potem se motite. Številke na dnu embalaže v resnici označujejo proizvodno linijo embalaže, v kateri je mleko pakirano, torej, kje v proizvodnji je bila embalaža natisnjena, in na noben način niso povezane z vsebino embalaže.

Zanimivost: Kravje mleko ima v povprečju 87,5 % vode in 12,5 % suhe snovi, v kateri je v povprečju od 3,6 % do 4,2 % mlečne maščobe, 3,3 % beljakovin, 4,7 % mlečnega sladkorja, 0,7 % mineralov (predvsem kalcija, fosforja in kalija) in vitaminov (A, D, E, K in vitamini B kompleksa).

Tik pred rokom uporabe mlekarne mleko spremenijo v mleko v prahu.

Tako kot vsi drugi mlečni izdelki je tudi mleko v prahu narejeno iz svežega mleka. Prašenja mleka se mlekarne ponavadi lotevajo v primeru viška mleka, torej takrat, ko ga imajo več, kot ga lahko predelajo in prodajo, saj ga je le na takšen način mogoče ohraniti. Mleko v prahu je izdelek z dolgim rokom obstojnosti, zato odlično služi kot en izmed izdelkov v državnih rezervah ali v trenutni situaciji, uporablja pa se ga tudi v otroški prehrani.

Tako kot vsi drugi mlečni izdelki je tudi mleko v prahu narejeno iz svežega mleka.
Tako kot vsi drugi mlečni izdelki je tudi mleko v prahu narejeno iz svežega mleka.FOTO: Shutterstock

Mleko pred iztekom roka uporabe vrnejo v mlekarne, ga reciklirajo in vrnejo v prodajo.

Gre za dejanje, ki je zakonsko prepovedano, obenem pa je tudi neizvedljivo v praksi. Mleko je namreč zelo nežna in občutljiva surovina in postopka ponovne obdelave ne bi preneslo. Kakovostni mlečni izdelki, kot so Alpsko mleko ali jogurti Mu, lahko nastanejo le iz kakovostnega mleka, zato si jih privoščite z največjim užitkom. Ljubljanske mlekarne kakovost mleka vsakodnevno preverjajo na celotni mlekarski verigi, ki se začne pri kravi na kmetiji in se zaključi pri potrošnikih doma. Pri tem pa sledijo vsem določilom kakovosti Evropske unije, ki so predpisana z veljavno zakonodajo. O tem pričajo tudi številna najvišja priznanja za kakovost izdelkov.

Zanimivost: Alpsko mleko je pionir in prvak slovenskega mleka, na katerega mnogi prisegajo že pol stoletja, od samega začetka, leta 1967. Prav ta okus je tisti, ki je najboljši za domačo mizo, naj si bo v kombinaciji s kakavom, v kavi ali smoothieju, kot sestavina v vašem najljubšem pecivu ali pa preprosto kot kozarec čistega Alpskega mleka.

Alpsko mleko je pionir in prvak slovenskega mleka.
Alpsko mleko je pionir in prvak slovenskega mleka.FOTO: Arhiv naročnika

Sponzorirana vsebina

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 658