Zadovoljna.si
Bezgovi cvetovi

Zdravje

Bezeg je ena izmed najbolj zdravilnih rastlin

Zadovoljna.si
21. 05. 2020 08.00
0

Prišla je sezona bezga, zato so mnogi že pohiteli z nabiranjem cvetov, Uporabljajo se namreč tudi za pripravo okusnega soka oziroma sirupa, ki krepi imunski sistem.

Če želite sami nabirati cvetove, ki jih lahko uporabite za čaj, sirup ali liker, jih naberite na sončne dneve.
Če želite sami nabirati cvetove, ki jih lahko uporabite za čaj, sirup ali liker, jih naberite na sončne dneve. FOTO: iStock

Bezeg velja za eno najbolj zdravilnih rastlin v Evropi. Še več, celo Hipokrat je rekel, da lahko bezeg nadomesti vsa njegova zdravila, stari Evropejci pa so ga uporabljali za zdravljenje vnetja, prebavnih težav, zlatenice, ginekoloških bolezni in gripe. Cvetovi so bogati z glikozidi, tanini, flavonoidi, karoteni, rutinom in vitaminom C, se tako uporabljajo tudi za pripravo različnih okusnih pripravkov. 

Bezeg pomaga pri izkašljevanju in olajša dihanje, ima protivirusne in antibakterijske učinke. Je močan diuretik in pomaga pri prebavnih težavah. Poleg tega krepi imunski sistem, pomaga pri različnih okužbah telesa, pospešuje potenje in po navedbah pomaga celo pri astmi in vnetjih dihalnih poti. 

Če želite sami nabirati cvetove, ki jih lahko uporabite za čaj, sirup ali liker, jih naberite na sončne dneve. Če jih želite za čaj, jih cel dan pustite na soncu in jih nato popolnoma posušite na temnem in zračnem mestu. Pomembno pa je vedeti, da je bezeg nekoliko strupen, če ga predhodno toplotno ne obdelamo. Če ga uživamo surovega, lahko povzroči slabost. Prav tako se čaj iz bezga ne priporoča nosečnicam in doječim ženskam.

Najbolj priljubljen je recept za bezgov sirup

Čeprav obstajajo različne različice, za osnovni recept potrebujete:

- 30 starejših cvetov

- 3 litre vode

- 3 kg sladkorja

- 4 dag citronske kisline

Postopek:

1. Cvetje splahnite pod vodo in ga namočite v vodi. Pustite stati 24 ur.
2. Cvetje odcedite skozi dvojno gazo ali zelo fino cedilo.
3. V nastali sok dodajte sladkor in citronsko kislino ter mešajte, dokler se sladkor ne raztopi. Pustite mešanico stati še 24 ur.
4. Sok nalijemo v čiste in kuhane steklenice. Nalijemo do vrha steklenice, tako da po zaprtju ne ostane v steklenici zrak. Shranjujte na hladnem in temnem mestu.

Ta izvleček je ponavadi bezgovo olje, ki ga pridobivajo iz svežih cvetov in enakega razmerja bezgovih listov.
Ta izvleček je ponavadi bezgovo olje, ki ga pridobivajo iz svežih cvetov in enakega razmerja bezgovih listov.FOTO: iStock

Kot  orožje proti celulitu

Če ste bezeg do sedaj uporabljale le za pripravo okusnega napitka, je sedaj pravi čas, da ga izkoristite tudi za lajšanje dihalnih težav, vnetih, vročine in ene izmed najbolj pogostih ženskih preglavic – odpravljanje celulita. Čeprav obstajajo različne vrste bezga, sta pri nas najbolj razširjena divji in črni bezeg. In prav slednji se je izkazal kot zelo učinkovito orožje proti celulitu. Izvlečki črnega bezga so zaradi tega pogosto tudi ena izmed sestavin različnih krem in oblog proti celulitu. Ta izvleček je ponavadi bezgovo olje, ki ga pridobivajo iz svežih cvetov in enakega razmerja bezgovih listov.

Odličen je za detoks telesa

Bezeg slovi po svojem aromatičnem vonju, njegove cvetove pa nabiramo junija. Ko so enkrat nabrani, jih posušimo na naravni svetlobi. a nikoli direktno na soncu. Na uporabo cvetov v različne namene so prisegale že naše babice, ki so iz njih pripravljale okusen bezgov čaj. Ta pospeši izločanje urina in pomaga pri postenju, saj iz telesa odstrani vse strupe. 

Negovalna maska za obraz

Iz bezga si lahko pripravite tudi masko za obraz, ki bo kožo nežno očistila. Maska je še posebej priporočljiva za nego opečene in poškodovane kože. Naredimo jo tako, da uporabimo pest posušenih bezgovih cvetov, dodamo 2 žlici medu in 5 žlic čvrstega jogurta. Masko pustimo delovati dobrih 10 minut. 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493