Zadovoljna.si
Vitamin D-1

Zdravje

Poznate biotin? Pomanjkanje lahko povzroči izpadanje las

Zadovoljna.si
09. 10. 2023 05.00
0

Biotin, znan tudi kot vitamin B7 ali vitamin H, je v vodi topen vitamin, ki ima ključno vlogo pri ohranjanju splošnega zdravja in dobrega počutja. Je član družine vitaminov B in je bistvenega pomena za različne telesne funkcije. Kakšne so njegove prednosti in njegov pomen v telesu in kateri so najboljši prehranski viri, ki jih lahko vključite v svojo prehrano?

Kaj je biotin - vitamin B7?

Biotin je vodotopen vitamin B, ki vsebuje žveplo in ga mnogi poznajo kot vitamin B7, nekateri pa ga imenujejo tudi vitamin H. Nahaja se v nekaterih živilih ter prehranskih dodatkih. Vsebujejo ga živila, kot so jajca, mleko in banane. Pomanjkanje biotina lahko povzroči redčenje las in izpuščaje na obrazu.

Učinki biotina

V telesu opravlja vlogo koencima, obenem pa je biotin pomembna pomoč encimom pri razgradnji maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin v hrani. Vse to pomaga spremeniti v potrebno energijo, prav tako pa pomaga pri uravnavanju signalov, ki jih pošiljajo celice in aktivnosti genov. Biotin deluje močneje ob hkratnem jemanju vitaminov B2, B6, niancina in vitamina A. 

- preprečuje sivenje las

- preprečuje izpadanje las

- blaži bolečine v mišicah

- pomaga odpravjati ekceme in dermatitis

Čemu služi vitamin E in zakaj je tako pomemben?
Preberi še
Čemu služi vitamin E in zakaj je tako pomemben?
Biotin skrbi za zdravje las, kože in nohtov.
Biotin skrbi za zdravje las, kože in nohtov.FOTO: Shutterstock

Biotin je bistvenega pomena za več telesnih funkcij, vključno z:

Proizvodnja energije: Biotin pomaga pretvoriti ogljikove hidrate, maščobe in beljakovine v uporabno energijo in tako telesu zagotavlja gorivo.

Zdravi lasje, koža in nohti: Biotin skrbi za zdravje las, kože in nohtov, saj podpira proizvodnjo keratina, beljakovine, ki je strukturni temelj teh tkiv.

Metabolizem in prebava: Biotin sodeluje pri presnovi ogljikovih hidratov in maščob ter pomaga telesu pri njihovi razgradnji in učinkoviti uporabi.

Uravnavanje sladkorja v krvi: Biotin sodeluje pri vzdrževanju stabilne ravni sladkorja v krvi, saj podpira proizvodnjo in sproščanje inzulina, hormona, ki uravnava glukozo v krvi.

Podpira delovanje možganov: Biotin sodeluje pri sintezi nevrotransmiterjev, ki so bistveni za pravilno delovanje možganov.

Vitamin B7 in zdravje

Dodatki v obliki vitamina B7 so pogosto se pogosto priporočajo kot pomoč proti izpadanju las in spodbujanju zdravih las, kože in nohtov. Čeprav lahko pomanjkanje biotina povzroči izpadanje las in težave s kožo ali nohti, pa so dokazi, ki kažejo na korist biotina za zdaj neprepričljivi.

Zato je beta karoten tako koristen za naše zdravje
Preberi še
Zato je beta karoten tako koristen za naše zdravje
Jajčni rumenjaki so odličen vir biotina.
Jajčni rumenjaki so odličen vir biotina. FOTO: Profimedia

Vir biotina

Za vzdrževanje optimalne ravni biotina je pomembno, da v svojo prehrano vključite živila, bogata z biotinom. Nekateri odlični viri biotina vključujejo:

Jajca: Jajčni rumenjaki so odličen vir biotina. Z vključitvijo jajc v prehrano lahko zagotovite znatno količino biotina.

Oreščki in semena: Mandlji, orehi, sončnična semena in arašidi so bogati z biotinom. S prigrizkom teh oreščkov in semen ali z dodajanjem k obrokom lahko povečate vnos biotina.

Meso in ribe: Meso z organi, kot so jetra in ledvice, vsebuje veliko biotina. Poleg tega so dober vir tega vitamina tudi losos, tuna in druge mastne ribe.

Mlečni izdelki: Mleko, sir in jogurt vsebujejo biotin. Za bolj zdravo izbiro se odločite za nemastne ali nemastne mlečne izdelke.

Sadje in zelenjava: Avokado, banane, jagodičevje, gobe in cvetača so živila, bogata z biotinom, ki jih lahko enostavno vključite v svojo prehrano.

Vitamin D: zakaj je pomemben, kakšen mora biti dnevni vnos in kje ga najdemo?
Preberi še
Vitamin D: zakaj je pomemben, kakšen mora biti dnevni vnos in kje ga najdemo?

Dnevni vnos vitamina B7

Priporočen dnevni vnos vitamina B7 je za odrasle osebe do 65. leta starosti je 50 g na dan, za doječe mame in nosečnice pa od 30 do 60 g na dan.

Znaki pomanjkanja biotina

- izpadanje las

- luskasti kožni izpuščaji okoli oči, nosu, ust

- krhki in lomljivi nohti

Biotin, znan tudi kot vitamin B7, je pomembno hranilo, ki ima ključno vlogo pri različnih telesnih funkcijah. Podpira proizvodnjo energije, skrbi za zdrave lase, kožo in nohte, uravnava raven sladkorja v krvi ter ohranja delovanje možganov. Z vključitvijo živil, bogatih z biotinom, kot so jajca, oreščki, semena, meso, ribe, mlečni izdelki, sadje in zelenjava, v svojo prehrano lahko zagotovite zadostno količino tega bistvenega vitamina. Ne pozabite se posvetovati z zdravstvenim delavcem, preden bistveno spremenite svojo prehrano ali začnete uživati nova prehranska dopolnila.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375