Zadovoljna.si
Endometrioza

Zdravje

Endometrioza – mnogokrat spregledana bolezen žensk

J.V., Zadovoljna.si
27. 01. 2024 05.00
0

Ste že slišale za endometriozo? Gre za zelo pogosto ginekološko bolezen žensk, ki se kaže kot prisotnost tkiva maternične sluznice zunaj maternične votline.

Endometrioza je kronična ginekološka bolezen, pri kateri se tkivo, podobno sluznici maternice (endometrij), razraste zunaj maternice. To tkivo, imenovano tudi endometrijsko tkivo, se lahko pojavi na jajčnikih, v jajcevodih, na površini maternice, v črevesju ali drugih organih v medenici.

HPV - kako se prenaša in kakšni so znaki okužbe?
Preberi še
HPV - kako se prenaša in kakšni so znaki okužbe?

Kaj je endometrioza?

Endometrioza je stanje, pri katerem začne tkivo, podobno sluznici maternice, rasti na drugih mestih, na primer v jajčnikih in jajcevodih. Je hormonsko odvisna kronična vnetna bolezen. Endometrioza lahko prizadene ženske pri kateri koli starosti. To je dolgotrajno stanje, ki lahko pomembno vpliva na vaše življenje, vendar obstajajo zdravljenja, ki vam lahko pomagajo.

V Evropi ima endometriozo približno 14 milijonov žensk. Najpogostejša je v rodni dobi, kar pomeni, da večinoma prizadene ženske med 30. in 45. letom starosti.  "Pogostost endometrioze v razvitem svetu je ugotovljena na podlagi obsežnih epidemioloških raziskav in vse ugotavljajo, da prizadene vsako 10. žensko (po novih podatkih iz leta 2021 naj bi za endometriozo zbolela kar vsaka 9. ženska), torej 10 %, kar pomeni približno 176 milijonov žensk po vsem svetu. Pri nas do sedaj še ni bila narejena epidemiološka raziskava, zato je pogostost ocenjena na podlagi strokovnih epidemioloških raziskav v razvitem svetu, s katerim se primerjamo, in pomeni okoli 30.000 do 40.000 žensk," pojasnjujejo pri Društvu za osveščanje o endometriozi Endozavest. 

Je vzrok za neplodnost in bolečine, ki pa so pogosto odvisne od menstruacijskega cikla in so lahko tudi neprekinjene.

Preveri, kdaj je neredna menstruacija lahko znak za preplah
Preberi še
Preveri, kdaj je neredna menstruacija lahko znak za preplah

Kaj je povzroči endometriozo?

Retrogradni menstrualni tok je najverjetnejši vzrok za endometriozo. Del tkiva, ki se izloči med menstruacijo, teče skozi jajcevod v druge dele telesa, kot je medenica. Pogosto pa so prisotni tudi genetski dejavniki.

Endometrioza
EndometriozaFOTO: Dreamstime

Simptomi endometrioze

Glavni simptom je bolečina – ta se pojavi pri več kot 80 odstotkih prizadetih žensk. Med simptome se uvrščajo tako močne kot nenormalne menstrualne krvavitve. Bolečina se pojavi pred menstruacijo, nato se stopnjuje in je najmočnejša med menstruacijo, potem pa počasi izzveni. 

Simptomi so še: 

– boleči spolni odnosi,

– krči,

– izmenjujeta se zaprtje in driska,

– boleče odvajanje blata,

– kri v blatu med menstruacijo,

– boleče uriniranje, medtem ko se lahko med menstruacijo pojavi kri v urinu,

– težave z zanositvijo.

Če se torej bližate 30. letu starosti in imate težave z zanositvijo ter boleče menstruacije in spolne odnose, se čim prej posvetujte z zdravnikom oziroma ginekologom. 

To je najpogostejša zdravstvena težava žensk
Preberi še
To je najpogostejša zdravstvena težava žensk

Kako ugotoviti, ali imate endometriozo?

1. Medenični pregled. Med pregledom medenice vaš zdravnik pretipa medenico in išče nenormalnosti, kot so ciste na reproduktivnih organih in brazgotine za maternico.

2. Ultrazvok. 

3. Slikanje z magnetno resonanco (MRI).

4. Laparoskopija.

Glavni simptom je bolečina – ta se pojavi pri več kot 80 odstotkih prizadetih žensk.
Glavni simptom je bolečina – ta se pojavi pri več kot 80 odstotkih prizadetih žensk. FOTO: Dreamstime

Katere so štiri faze endometrioze?

Delitev na stopnje je osredotočena na lokacijo žarišč, zarastlin in cist, najdenih med operativnim posegom. Klasifikacijski sistem ASRM je glede na število lezij in globino infiltracije razdeljen na štiri stopnje: minimalno (I. stopnja), blago (II. stopnja), zmerno (III. stopnja) in hudo (IV. stopnja). 

Razvrstitev uporablja tudi točkovni sistem za kvantificiranje endometriotičnih lezij.

4 razlogi, zakaj imate lahko močno menstruacijo
Preberi še
4 razlogi, zakaj imate lahko močno menstruacijo

Oblike endometrioze 

Obstajajo  tri različne oblike endometrioze, ki se lahko pojavijo hkrati.

Peritonealna endometrioza 

Pojavi se v različnih oblikah in po klasifikaciji R-AFS jo opredeljujejo kot minimalno oziroma blago. Pojavi se v jajčnikovi kotanji in v sakrouterinih vezeh, po peritoneju, v Douglasovem prostoru (to je med maternico in črevesjem) ter serozi in površini jajčnika.

Endometrioza jajčnika

Gre za obliko endometrioze, pri kateri se ta pojavi v jajčniku, in sicer v obliki cist, ki so napolnjene z rjavo tekočino. Zaradi goste rjave tekočine jih imenujejo tudi čokoladne ciste. Po klasikaciji R-AFS jo opredeljujejo kot endometriozo II., III. ali IV. stopnje.

Globoka infiltrativna endometrioza

Ta oblika endometrioze se pojavi v obliki vozličev, ki so vraščeni globoko pod potrebušnico. Prizadene lahko vse organe v mali medenici, med drugim tudi črevesje, mehur in sečevod.

Neredni ciklusi, nespečnost, razdražljivost? Tako si lahko pomagate med perimenopavzo
Preberi še
Neredni ciklusi, nespečnost, razdražljivost? Tako si lahko pomagate med perimenopavzo
Obstajajo tri različne oblike endometrioze, ki se lahko pojavijo hkrati.
Obstajajo tri različne oblike endometrioze, ki se lahko pojavijo hkrati.FOTO: Dreamstime

 Zdravljenje endometrioze

Čeprav v resnici ni načina, s katerim bi lahko preprečili pojav endometrioze, vam lahko do boljšega počutja in lažjega življenja z boleznijo pomaga prava izbira življenjskega stila. Redna telovadba bo tako pomagala omiliti bolečine, medtem ko lahko pri lajšanju simptomov pomagajo še akupunktura, joga, masaža in meditacija. 

Za večino žensk pomeni konec bolezni menopavza. Naravna ali umetna menopavza namreč zavre proces. Nekatere ženske se od bolečin zaradi endometrioze spočijejo med nosečnostjo. V nekaterih primerih pa lahko simptomi endometrioze preprosto izginejo sami od sebe. To se namreč zgodi pri približno eni tretjini žensk z blago endometriozo.

Kako na naraven način ublažiti menstrualne bolečine?
Preberi še
Kako na naraven način ublažiti menstrualne bolečine?

Endometrioza in plodnost

Večina žensk z endometriozo zanosi brez zdravniške pomoči. Pri ženskah z diagnozo hude endometrioze (stopnja III/IV), ki želijo zanositi, pa bo to uspelo približno 75 % – dve tretjini bosta zanosili naravno in ena tretjina s pomočjo umetne oploditve.

Približno 30 % žensk z endometriozo ima težave z zanositvijo. Menijo, da so razlogi povezani z:

– brazgotinjenjem cevk in jajčnikov zaradi endometrioze;

– slabšo kakovostjo jajčnikov;

– težavami z zarodkom, ki potuje po cevki in se implantira v steno maternice zaradi poškodbe, ki jo povzroči endometrioza;

– spremembami organov v medenici, kot so adhezije z brazgotinami medeničnega tkiva in blokada jajcevodov.

Endometrioza med nosečnostjo

Nosečnost ne ozdravi endometrioze, vendar se lahko njeni simptomi takrat zmanjšajo ali izginejo, ker ženske med nosečnostjo nimajo menstruacije. To izboljšanje simptomov je lahko posledica hormonskih sprememb v nosečnosti. Vseeno pa čutijo nekatere ženske bolečino tudi med nosečnostjo.

Kako izboljšati možnosti za zanositev po 35. letu
Preberi še
Kako izboljšati možnosti za zanositev po 35. letu
Endometrioza se pojavi pri vsaki deseti ženski.
Endometrioza se pojavi pri vsaki deseti ženski.FOTO: Shutterstock

Vir: jeanhailes.org.au, mayoclinic.org, healthline.com, endozavest.si

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 399