Fotografija limon lahko ženskam reši življenje, zato jo mora videti vsaka

J.V./STA
11.10.2019, 10:42
0
Pred dvema letoma je po spletu zaokrožila fotografij limon, ki še danes najbolje prikazuje znake raka dojke. Ker je trenutno rožnati oktober, mesec osveščanja o raku dojk, fotografija ponovno priteguje pozornost.

Rak dojke
Rak dojkeFOTO: Dreamstime

Fotografija limon v škatli za jajca je v kratkem času pritegnila pozornost žensk po celem svetu, saj prikazuje vse tisto, česar jih večina ne ve. Na limonah so namreč prikazane posledice, ki jih rak lahko povzroči na dojkah in po katerih lahko bolezen prepoznajo. Delila jo je Erin Smith Chieze in glede na to, da je oktober mesec raka dojke, je bilo fotografijo v zadnjih dneh ponovno lahko zaslediti na spletu.

»Nekdo je nekoč na Facebook objavil fotografijo, kako naj bi izgledal rak. Ne čutil, ampak izgledal. In 15. decembra 2015. ko sem videla spremembo, ki je bila podobna tisti na fotografiji, sem v trenutku vedela, da imam raka dojke. Poskusila sem otipati tumor, a ga nisem našla. Pet dni kasneje sem prejela diagnozo, da imam četrto stopnjo raka dojke,« je zapisala Erin. »Vse sem vedela o samopregledovanju, toda fotografija tega na kar moram biti pozorna, mi je pomagala prepoznati znak, da imam bolezen. Brez nje tega ne bi vedela. Ta fotografija je podobna tisti, ki sem jo takrat videla sama. Če želite resnično pomagati ljudem z rakom ali tistim, ki ga bodo dobili, delite fotografije, kot je ta,« je še dodala Erin in delila fotografijo limon. Ta ima do danes kar 50 tisoč delitev in je odličen način osvečanja o bolezni, za katero tudi v Sloveniji vsako leto zboli skoraj 1300 žensk in okoli deset moških. Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Za zmanjševanje obolevnosti je zato pomembno osveščanje o zdravem načinu življenja in zgodnjem odkrivanju bolezni.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Številne raziskave kažejo povezavo med zdravim načinom življenja in manjšim tveganjem za razvoj raka dojk je pritrdil tudi zdravnik Vedran Hadžić z ljubljanske fakultete za šport. Prekomerni telesni teži in pomanjkanju telesne aktivnosti se namreč pripisuje od 25 do 33 odstotkov vseh primerov raka dojk. "Tu smo z namenom, da osvetlimo komponento življenjskega sloga, ki se nanaša na telesno dejavnost. Z aparati ocenjujemo telesno sestavo, ki je zelo pomembna, kajti odstotek mišične mase zelo pomembno vpliva na zdravje, pa tudi na obolevnost posameznika," je pojasnil.

Redno gibanje, zdrava in uravnotežena prehrana ter ohranjanje primerne telesne teže predstavljajo tri preproste, a ključne odločitve za zdravje. Ženske, ki so že prebolele raka dojk, lahko z ohranjanjem ustrezne telesne teže pomagajo zmanjšati tveganje za ponovitev bolezni.

Rak dojke
Rak dojkeFOTO: Shutterstock

"Telesna dejavnost ni samo šport, kot si običajno predstavljamo, ampak lahko za zdravje poskrbimo tudi s hojo, vrtnarjenjem, gospodinjskimi opravili, plesom," je pojasnil in dodal, da redna telesna dejavnost prispeva tudi k ohranjanju primerne telesne teže, saj tudi prekomerna telesna teža in velika količina trebušne maščobe povečata tveganje za nastanek raka dojk.

Za ohranjanje zdravja naj bi vsak dan v svojo prehrano vključili sveže sadje in zelenjavo. S prilagoditvijo energetskega vnosa hrane poskrbimo za ohranjanje primerne teže. Med priporočili proti raku so še omejitev vnosa rdečega in predelanega mesa, izogibanje hrani in pijači z visoko vsebnostjo sladkorja ter pitju alkohola.

Če ste med samopregledovanjem ali med prhanjem v dojki začutile bulico, nikar takoj ne zganjajte panike. Od 80 do 85 odstotkov bulic je benignih, torej niso rakave, to pa še posebej velja za ženske, ki so mlajše od 40 let. A vendarle je povsem normalno, da se vsaka ženska ob takšnem odkritju prestraši in jo pomiri šele zdravniški pregled in strokovna diagnoza. Če opazite spremembo, tudi strokovnjaki priporočajo čimprejšnji obisk pri zdravniku, ki bo bulo pregledal in ugotovil, za kakšne vrste tvorbo gre.

Rak dojke
Rak dojkeFOTO: Shutterstock