Zadovoljna.si
Glivice

Zdravje

Strokovnjakinja svetuje, kako si pomagati ob glivični okužbi nožnice

Špela Zupan
17. 05. 2023 05.00
0

Kdaj je treba zaradi glivične okužbe nožnice obiskati zdravnika in kako si lahko pomagamo same, tudi s preventivnim ravnanjem? Z vrsto uporabnih nasvetov odgovarja licencirana svetovalka za naravno plodnost, RDT-terapevtka in diplomirana medicinska sestra Alison Kogoj.

Večina žensk se vsaj enkrat v življenju sreča z glivičnimi ali bakterijskimi vaginalnimi okužbami, katerih simptomi negativno vplivajo na kakovost življenja. Ne gre za slabo higieno, temveč za posledico več različnih dejavnikov, ki lahko povzročajo zelo neprijetne težave. 

"Vaginalna vnetja lahko odpravimo ali vsaj omilimo na različne načine," pravi  licencirana svetovalka za naravno plodnost, RDT-terapevtka in diplomirana medicinska sestra Alison Kogoj.
"Vaginalna vnetja lahko odpravimo ali vsaj omilimo na različne načine," pravi licencirana svetovalka za naravno plodnost, RDT-terapevtka in diplomirana medicinska sestra Alison Kogoj. FOTO: osebni arhiv

Vzroki za glivično okužbo nožnice

Eden najpogostejših vzrokov vaginitisa je vnetje, ki nastane zaradi prekomerne rasti glivic. Najbolj pogosti znaki glivičnega vnetja so razdraženost nožnice in zunanjega dela spolovila, pordela in otekla nožnica, lahko tudi razjede na spolovilu in izcedek bele, rumene ali zelenkaste barve, ki spominja na sesirjeno mleko. Pogosto srbi in peče, med uriniranjem in spolnim odnosom je praviloma še huje, je opisala licencirana svetovalka za naravno plodnost, RDT-terapevtka in diplomirana medicinska sestra Alison Kogoj.

Zakaj pa pride do glivičnega vnetja? 

V nožnici je naravno prisotna manjša količina glivic, ki se v normalnih pogojih ne razmnožuje in ne povzroča težav. A vaginalno mikrofloro lahko porušijo številni dejavniki, čemur sledi razrast glivic in glivično vnetje. 

Vzroki so različni, med drugim:

- hormonske spremembe denimo v nosečnosti, 

- menopavzi, 

- ob uporabi hormonske kontracepcije. 

Širjenje glivic v nožnici lahko povzročijo tudi obolenja in bolezni, k težavam so bolj nagnjene ženske s sladkorno boleznijo, s slabšo imunsko odpornostjo, zdravljene s kemoterapevtiki in antibiotiki, pa tudi stres. Naravno nožnično floro prav tako poruši uporaba agresivnih mil, izpostavljenost vlagi, uporaba tamponov in nekaterih vložkov za enkratno uporabo, je nanizala.

Najpogostejše vaginalne težave, s katerimi se vsaj enkrat v življenju sreča večina žensk, so vaginalna vnetja.
Najpogostejše vaginalne težave, s katerimi se vsaj enkrat v življenju sreča večina žensk, so vaginalna vnetja. FOTO: Adobe Stock

Kdaj je nujno treba obiskati zdravnika?

Težave so neprijetne in lahko ponavljajoče. Včasih sicer ni potreben obisk zdravnika, saj so razni preparati za zdravljenje glivičnega vnetja tudi prosto dostopni v lekarnah. "Zdravniško pomoč pa je treba poiskati, če se glivično vnetje kar naprej ponavlja (štirikrat in več na leto), če se simptomi stopnjujejo oziroma se stanje slabša (pojavijo se tudi razjede po spolovilu, na sluznici, na koži), če sumimo, da je okužen tudi partner. Čeprav moški velikokrat nimajo izraženih simptomov, pa je lahko vendarle pordela glavica penisa, ima izcedek, ga srbi, in tedaj se bo zdravnik najverjetneje odločil za zdravljenje obeh. Prav tako je potrebno obiskati zdravnika v nosečnosti," je poudarila.

Zdravnik bo na podlagi simptomov in pregleda predpisal zdravljenje, pri čemer bo največkrat predpisal uporabo mazila ali vaginalet in v hujših primerih lahko jemanje tablet. Stanje se mora izboljšati po nekaj dneh uporabe, če ni sprememb ali se stanje slabša, pa terapija ni bila ustrezna oziroma verjetno ni bila ciljno usmerjena v prave glivice oziroma bakterije. 

"Tedaj je treba poskusiti z drugo terapijo oziroma opraviti nadaljnje mikrobiološke preiskave, ki bodo pokazale, za kakšno vrsto vnetja gre in kateri mikroorganizmi ga povzročajo," je izpostavila in dodala, da je "pomembno podrobneje raziskati, zakaj zdravljenje ni dovolj učinkovito, kaj natančno povzroča vnetje oziroma zaradi česa ne izzveni ali se ponavlja." Po odkritju razloga je namreč tudi praviloma lažje predpisati pravilno zdravljenje in odpraviti težave.

Kako si lahko pomagamo same?

Precej pa lahko obenem naredimo same. Tudi s preventivnimi ukrepi in Alison Kogoj je pripravila vrsto nasvetov "za olajšanje življenja ob (ponavljajočih) vaginalnih vnetjih. Vsi niso znanstveno dokazani in potrjeni, jih je pa dobro preizkusiti, saj so brezplačni in brez stranskih učinkov." 

Tako denimo odsvetuje uporabo vložkov za enkratno uporabo in tamponov (niti za v vodo) ter raje priporoča bombažne pralne vložke za večkratno uporabo in menstrualno skodelico. Intimno milo je treba nanesti samo po zunanjem delu splovila, po sramnih ustnicah, tudi britje splovila ni zaželeno, kajti lahko nastanejo drobne ranice, kar omogoča lažji vdor bakterij in glivic. "Nenazadnje sramne dlake tudi nudijo mehansko zaščito pred vdorom mikroorganizmov, ki tja ne sodijo," je obrazložila.

Vaginalno vnetje je posledica sprememb v vaginalni flori, ko se pH nožnice zviša, kar daje prostor za razrast slabih bakterij in gliv.
Vaginalno vnetje je posledica sprememb v vaginalni flori, ko se pH nožnice zviša, kar daje prostor za razrast slabih bakterij in gliv. FOTO: Adobe Stock

Ob morebitni uporabi krem ali vaginalet zaradi zdravljenja vnetja je ključna ustrezna higiena. "Poskrbite, da nožnico vsak dan dobro umijete z mlačno vodo in tako sperete plasti terapije, ki se od zadnjega nanosa ni vsrkala in je ostala na površini sluznice oziroma kože. Zunanji del splovila po umivanju dobro obrišite in osušite ter oblecite suho bombažno spodnje perilo," je pozvala. 

Svetuje naravne materiale, bombažne udobne spodnjice in odsvetuje tangice, "ki lahko večkrat v dnevu zarežejo v sluznico nožnice, jo še dodatno razdražijo in povzročijo mikropoškodbe. Izogibajte se tudi nošenju oprijetih hlač, raje uporabljajte široke bombažne hlače ali krila, ki omogočajo zračnost." 

Po potrebi večkrat dnevno zamenjajte spodnje perilo in ponoči spite brez. Prav tako ne menjajte spolnih partnerjev, temveč raje izberite enega in edinega. Pred spolnim odnosom je fino, če si lahko oba umijeta in osušita splovili, zatem pa je dobro urinirati ter si umiti splovilo z mlačno vodo in ga dobro osušiti. Odsvetovana je uporaba lubrikantov, če že, pa izberite takega, ki ne spreminja pH nožnice.

Glivične okužbe so najpogostejše v rodni dobi, simptomi pa so srbenje, pekoč občutek, povečan beli tok in neprijeten vonj.
Glivične okužbe so najpogostejše v rodni dobi, simptomi pa so srbenje, pekoč občutek, povečan beli tok in neprijeten vonj.FOTO: Shutterstock

Tudi sprememba prehrane po pojasnilih strokovnjakinje pogosto zelo pomaga izboljšati stanje. Pomembna je zdrava prehrana, ki ne povzroča zakisanosti telesa ob katerem se poruši črevesna in zatem vaginalna mikroflora. Izogibati se je treba procesirani in hitri hrani ter pretiranemu uživanju ogljikovih hidratov (predvsem živil iz pšenice), mesu, sladkarijam in sladkih pijač. Skušajte zmanjšati vnos mlečnih izdelkov, jejte več zelenjave in začimb ter pijte dovolj tekočine, najbolje vode in nesladkanega čaja. 

Med priporočljivimi živili, ki poskrbijo za bazičnost telesa, je Alison Kogoj naštela kokosovo vodo, dateljne, rozine, špinačo, česen, čebulo, zeleni čaj, regrat, koprive, ingver, cimet in svetovala redno uživanje probiotikov ali spodbujevalcev mlečnokislinskih bakterij.

Ker je nožnica naravno vlažna in je temperatura med nogami naravno višja, se je smiselno izogibati vlagi, recimo daljšemu zadrževanju v savni ali nošenju vlažnih in mokrih kopalk. Zato po kopanju v morju, reki, bazenu takoj po prihodu iz vode obrišite in osušite spolovilo in se preoblecite v suhe kopalke ter se izogibajte se kopanja v javnih bazenih, če je le mogoče. Ob vsem svetovanem je dobro spremljati menstrualni ciklus in beležiti, kdaj se pojavijo težave oziroma vnetja, za pomoč odkritja vzorca ponavljajočih se vnetij, recimo po menstruaciji, spolnem odnosu, ob večjih stresnih obremenitvah ... Namreč, tedaj lahko seveda hitreje in lažje odpravimo oziroma lajšamo težavo in se osvobodimo neprijetnih občutkov ob vaginalnih vnetjih.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 314