Zadovoljna.si
Dolga Menstruacija

Zdravje

Kdaj je dolžina menstruacije lahko razlog za skrb?

Špela Zupan
02. 02. 2024 05.00
0

Menstruacija normalno traja od tri do osem dni in se običajno začne s temnejšo in močnejšo krvavitvijo, ki po nekaj dneh postane šibkejša in na koncu izzveni. O daljših menstruacijah govorimo, če trajajo dlje, lahko pa jih spremljajo tudi obilnejše krvavitve, ko ženska v prvih dneh menja vložek na vsako uro. Kje so lahko vzroki in kako ukrepati, je pojasnila licencirana svetovalka za naravno plodnost, RDT-terapevtka in dipl. med. sestra, Alison Kogoj.

Vzroki za dolgotrajne in obilne krvavitve so različni. Na dolžino menstruacij namreč vpliva več dejavnikov, kot so zdravstvene težave, starost, hormoni, prehrana, življenjski slog in stres, v perimenopavzalnem obdobju pa so lahko spremembe v trajanju menstruacij posledica hormonskih sprememb. 

Dolge krvavitve so lahko zaradi sindroma policističnih jajčnikov, endometrioze, adenomioze ali Von Willebrandove bolezni, ki moti strjevanje krvi. Na menstruacijski cikel lahko vplivajo težave s ščitnico, ki vodijo v neravnovesje ščitničnih hormonov, ter izrastki, med njimi miomi in maternični fibroidi, je opisala licencirana svetovalka za naravno plodnost, RDT-terapevtka in dipl. med. sestra, Alison Kogoj.

Endometrioza – mnogokrat spregledana bolezen žensk
Preberi še
Endometrioza – mnogokrat spregledana bolezen žensk

Skupni imenovalec pa je preveč estrogena. "Presežek estrogena povzroči proliferacijo tkiva maternice, kar pomeni, da tkivo bolj poraste, včasih tudi na mestih, kamor sicer ne sodi (endometrioza), ali začnejo v maternici nastajati razni izrastki (miomi, fibroidi). Zato se mora ob menstruaciji izločiti več tkiva ter so daljše in tudi obilnejše krvavitve," je obrazložila. 

Kako jesti in telovaditi med, po in nekaj dni pred menstruacijo?
Preberi še
Kako jesti in telovaditi med, po in nekaj dni pred menstruacijo?

Tudi nezdrav življenjski slog "lahko pripomore k presežku estrogena in posledično do daljših krvavitev, ki jih povzroča neustrezen način prehranjevanja (predvsem prevelik vnos vnetne prehrane in sladkorja), dolgotrajen stres in presežek kortizola, izpostavljenost hormonskim motilcem ter pomanjkanje naravnih oksidantov, ki jih dobimo z zdravo prehrano in z dovolj kakovostnega spanca." 

Diagnostični postopki, kot so ultrazvok maternice, laparoskopija in histeroskopija, lahko pomagajo pri odkrivanju vzrokov za daljše menstruacije.
Diagnostični postopki, kot so ultrazvok maternice, laparoskopija in histeroskopija, lahko pomagajo pri odkrivanju vzrokov za daljše menstruacije.FOTO: Adobe Stock

Daljše in močnejše krvavitve se pojavijo tudi po spontanem splavu, v zrelejših letih v obdobju predmenopavze pa lahko manj močne ovulacije ali njihova popolna odsotnost povzroči neravnovesje med estrogenom in progesteronom. Posledično so lahko spremembe v ciklu, ko menstruacije postanejo daljše in bolj obilne ali krajše in manj intenzivne, odkrita pa je bila povezava med večjo fizično obremenitvijo v času menstruacije in potem daljšo krvavitvijo.

Vzroki za daljše  in obilnejše menstruacije so lahko:

  • PCOS  oziroma  sindrom policističnih jajčnikov,
  • endometrioza,
  • adenomioza,
  • težave s ščitnico,
  • miomi in maternični fibroidi,
  • Von Willebrandova bolezen oziroma motnja strjevanja krvi,
  • hormonsko neravnovesje,
  • spontani splav
  • in nezdrav življenjski slog.

Treba je poiskati vzrok

Pri raziskovanju vzrokov za daljše menstruacije je treba v prvi vrsti upoštevati reproduktivno obdobje ženske; dolgotrajne krvavitve so običajne po splavu in se lahko pojavijo v zrelejših letih. Naslednji korak je izključitev morebitnih bolezenskih stanj, kot so sindrom policističnih jajčnikov, endometrioza, adenomioza, težave s ščitnico, miomi in fibroidi.

Alison Kogoj svetuje ženskam z daljšimi menstruacijami, naj spremljajo življenjski slog in preverijo zdravstveno stanje. Pomembno je biti pozoren na simptome, ki bi lahko nakazovali na zdravstvene težave in po potrebi poiskati zdravniško pomoč, je poudarila.
Alison Kogoj svetuje ženskam z daljšimi menstruacijami, naj spremljajo življenjski slog in preverijo zdravstveno stanje. Pomembno je biti pozoren na simptome, ki bi lahko nakazovali na zdravstvene težave in po potrebi poiskati zdravniško pomoč, je poudarila.FOTO: osebni arhiv

Zdravnik se lahko odloči za diagnostične postopke, kot so ultrazvok maternice, laparoskopija in histeroskopija, priporočljivo pa je tudi preveriti in po potrebi nadomestiti raven železa v krvi. Dolge in obilne menstruacije lahko namreč vodijo v pomanjkanje železa, kar se kaže v utrujenosti, brezvoljnosti, pomanjkanju energije in celo slabokrvnosti, je izpostavila Alison Kogoj.

Alison Kogoj: "Daljša  in tudi bolj obilna ter včasih boleča menstruacija je posledica nekega vzročnega stanja, ki zahteva obravnavo in zdravljenje. Priporočljivo je izboljšanje življenjskega sloga ter po potrebi redno jemanje predpisane terapije in dodatkov vitaminov. V določenih primerih pa je potreben tudi operativni poseg."

Pomembno je tudi vzeti v obzir življenjski stil, vključno s prehrano, stresom, spanjem in telesno aktivnostjo, saj lahko morda že zgolj z ureditvijo življenja uredite tudi menstruacijo. Nekateri koraki, ki jih lahko sami naredite za uravnavanje cikla, vključujejo uživanje raznolike in uravnotežene prehrane z zmanjšanjem vnosa nezdravih živil in sladkorja, pri uravnavanju hormonov pa pomagata redna telesna aktivnost in učinkovito obvladovanje stresa.

Nasveti za lajšanje menstrualnih krčev
Preberi še
Nasveti za lajšanje menstrualnih krčev

Menstruacija je sicer naraven, a zapleten proces, na katerega lahko vplivajo številni dejavniki. Pomembno je, da prisluhnete svojemu telesu, ukrepate in po potrebi poiščete strokovno pomoč.

Mailing

Zadovoljna fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Za ženske, ki se soočajo z dolgotrajnimi in močnimi krvavitvami, je priporočljiv vnos živil, bogatih z železom.
Za ženske, ki se soočajo z dolgotrajnimi in močnimi krvavitvami, je priporočljiv vnos živil, bogatih z železom.FOTO: Adobe Stock
Ali res obstaja hrana z negativnimi kalorijami?
Preberi še
Ali res obstaja hrana z negativnimi kalorijami?
Naravni viri antioksidantov, ki jih potrebujemo v zimskih mesecih
Preberi še
Naravni viri antioksidantov, ki jih potrebujemo v zimskih mesecih

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375