Zadovoljna.si
Ženska na morju

Zdravje

Ali lahko plavate v morju, če imate menstruacijo?

N. Č.
11. 07. 2023 05.00
0

Ko se med letnim dopustom začne menstruacija, sta žalost in strah pred kopanjem globoko zasidrana v misli vsake ženske. Samo kopanje ni problem, če je morje prijetno in se upoštevajo določena pravila. Katera? Razkrivamo v nadaljevanju.

V poletnem času se mnogo žensk sooča s številnimi dilemami, ki se navezujejo na kopanje v morju in menstruacijo. Da bi te dileme razrešile, smo se odločili, da poklepetamo z diplomirano medicinsko sestro Alison Kogoj.

S tem, da se številne ženske odločajo za kopanje v morju tudi v času menstruacije, ni v osnovi nič narobe, toda kljub temu, da številni strokovnjaki opozarjajo, da je pomembno le, da tampon takoj po kopanju skupaj s kopalkami zamenjate, pa Alison njegovo uporabo med kopanjem v celoti odsvetuje. Zakaj? Preberite v nadaljevanju. 

Z Alison smo se pogovarjali tudi o tem, kakšen vpliv ima sonce na naš menstrualni cikel, ali se ta v poletnem času lahko spremeni, zakaj je temu tako, na kratko pa smo poklepetali tudi o tem, kako lahko omilimo PMS, da nam ta ne pokvari dolgo pričakovanega letnega dopusta. 

To mora o menstruaciji vedeti vsaka ženska
Preberi še
To mora o menstruaciji vedeti vsaka ženska

Ali se je v času menstruacije priporočljivo kopati v morju? 

Kopanje v morju v času menstruacije ni nevarno ali škodljivo. Mislim, da ta tiha miselnost glede škodljivosti kopanja izvira še iz "davnih časov", ko je veljalo, da se ženska med menstruacijo ne sme zmočiti, saj obstaja tveganje, da bi se zato prehladila. 

Res pa je, da je večini žensk kopanje med menstruacijo neprijetno, še posebej prvi in drugi dan menstrualnega ciklusa, ko je krvavitev bolj obilna. Takrat so raje na suhem nekje v prijetni senci kot pa v vodi. Prav je, da vsaka posluša svoje telo. 

Si želite tudi med menstruacijo skočiti v morje?
Si želite tudi med menstruacijo skočiti v morje?FOTO: Dreamstime

Kako pravilno ukrepati, v kolikor se odločimo za kopanje? Kako se na kopanje pripravimo, na kaj moramo biti pozorne med samim kopanjem in kako postopamo, ko pridemo iz vode? 

Danes obstaja kar nekaj ustreznih higienskih pripomočkov, ki jih ženske lahko uporabimo med kopanjem v času menstruacije, to so: menstrualna skodelica, menstrualni disk in celo kopalke za čas menstruacije. 

Alison Kogoj odsvetuje uporabo tampona med kopanjem v morju.
Alison Kogoj odsvetuje uporabo tampona med kopanjem v morju. FOTO: osebni arhiv

Številne ženske se še vedno poslužujejo tudi uporabe tampona, a jih jaz osebno odsvetujem. Tampon namreč ne omogoča iztekanja krvi, ampak omogoči le to, da se s krvjo prepoji v nožnici. Poleg tega pa se med kopanjem prepoji tudi z vodo in z vsem kar plava v njej, to pride v stik s sluznico, kar lahko predstavlja večje tveganje za vnetje. 

Nič ni narobe niti s tem, če gre ženska v morje brez vsakršnih higienskih pripomočkov. Ponavadi se bojimo ravno tega, da bi drugi opazili, kako med plavanjem kri kar izteka iz nožnice, vendar pa se zgodi ravno obratno, plavanje namreč upočasni menstrualni tok in lahko se zgodi, da ženska še nekaj časa po prihodu iz vode ne bo opazila sledi menstrualne krvi. 

Ko pridemo iz vode, si je treba higienski pripomoček zamenjati ali pa si namestiti vložek ter se preobleči v suhe kopalke. Slednje je pomembno predvsem zato, da se izognemo morebitnemu tveganju za razvoj vaginalnega vnetja ali pa celo vnetja mehurja

Nikoli več ne boste sedele v mokrih kopalkah
Preberi še
Nikoli več ne boste sedele v mokrih kopalkah

Ali obstaja možnost, da si menstruacijo za nekaj dni zamaknemo in se tako izognemo krvavitvi ravno v času morja? Kako to naredimo in ali je to sploh smiselno? 

Edini način za prestavitev menstruacije so progesteronske tablete, ki jih predpiše ginekolog.

Če želimo razumeti, kako te tablete zamaknejo menstruacijo, moramo najprej razumeti, kako deluje menstrualni ciklus v fazi po ovulaciji (oz. pred menstruacijo). V času ovulacije oz. neposredno po njej se endometrij (notranja plast maternice) pod vplivom progesterona zadebeli in se tako pripravi na morebitno vgnezditev oplojene jajčne celice. V kolikor do oploditve ni prišlo, prične raven progesterona v krvi padati, endometrij tako ni več hormonsko podprt in pri nizki ravni progesterona nastopi luščenje endometrija v obliki krvavitve: menstruacija. 

Ste si že kdaj zamaknile menstruacijo?
Ste si že kdaj zamaknile menstruacijo?FOTO: Adobe Stock

Tablete, s katerimi želimo menstruacijo prestaviti, so sintetični hormoni, ki posnemajo delovanje telesu lastnega progesterona. Pred menstruacijo ta dodani hormon telo ohranja na višji ravni progesterona, kar maternici sporoča, da ni potrebe po luščenju endometrija, zato krvavitev ne nastopi. Telo tako "misli", da je nastopila nosečnost, krvavitev se ne sproži. 

Tablete za prestavitev menstruacije se pričnejo jemati nekaj dni pred predvidenim začetkom menstruacije (vsaj tri dni prej), zato mora ženska svoj ciklus dobro poznati. Po prekinitvi z jemanjem tablet se bo nivo progesterona v telesu znižal in čez nekaj dni bo nastopila krvavitev. Tovrsten način jemanja NE deluje kot kontracepcijsko sredstvo, zato ženska lahko vseeno zanosi. Tablete lahko zmedejo hormonsko delovanje v telesu, kar bo ženska najverjetneje prepoznala pri spremembah v naslednjem ciklusu.

Za kakšno vrsto kontracepcije se največkrat odločajo Slovenke?
Preberi še
Za kakšno vrsto kontracepcije se največkrat odločajo Slovenke?

Ali se lahko menstrualni ciklus med poletjem spremeni? 

Ni prav redko, da se menstrualni ciklusi v poletnem času spremenijo. Ženske pogosto poročajo o krajših menstrualnih ciklih, pa tudi o manj bolečih menstruacijah. Med poletjem smo namreč dalj časa izpostavljeni dnevni svetlobi, prav tako pa občutimo manj stresa, saj si lahko privoščimo daljši odklop, naša prehrana pa vsebuje več sveže zelenjave in sadja. Vse to pa je tisto, kar ima velik vpliv na delovanje naših hormonov in posledično tudi na menstrualni ciklus. 

Na kakšen način lahko omilimo simptome PMS, da nam ne pokvarijo dopusta? 

Če se ženska srečuje s PMS, je to stvar, ki jo mora pričeti reševati preventivno, že v drugih fazah menstrualnega ciklusa, in ne komaj takrat, ko se znajde nekaj dni pred menstruacijo in PMS že nastopi. 

Kako na naraven način olajšati menstrualne krče?
Preberi še
Kako na naraven način olajšati menstrualne krče?

Velik vpliv na PMS ima prehrana, če je ta zdrava in uravnotežena s čim manj enostavnimi OH, potem bo možnosti za razvoj PMS manj. Prav tako sta pogosto nepogrešljiva dodatka magnezij in vitamin D. Zelo pomembno je tudi, da zna ženska v obdobju po ovulaciji pustiti na strani vse tiste projekte, ki niso tako pomembni in nujni, ter da se poslužuje čimveč tistega, kar jo sprošča in polni. 

Mailing

Zadovoljna fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Uživajte med letnim dopustom tudi v času menstruacije!
Uživajte med letnim dopustom tudi v času menstruacije!FOTO: Dreamstime
Mikro bikini je najbolj vroč trend tega poletja
Preberi še
Mikro bikini je najbolj vroč trend tega poletja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 324