Zadovoljna.si
Mandarina

Zdravje

Pozitivni učinki, zaradi katerih jih je dobro jesti vsak dan

S.V.
18. 11. 2022 05.00
0

V času hladnejših dni je še toliko bolj pomembno, da se na našem jedilniku znajde raznoliko sadje, ki naj bo sveže in sezonsko. Trenutno so to zagotovo pomaranče, limone, grenivke, mandarine, limete in pomelo, ki slovijo kot nekateri izmed najboljših virov naravnega vitamina C, vsebujejo pa tudi druge koristne snovi za optimalno delovanje našega telesa.

Kaj vsebujejo agrumi in kakšne učinke imajo?

Poleg vitamina C agrumi vsebujejo tudi številne druge koristne vitamine in minerale, med drugim vitamin B, kalij, fosfor, magnezij in baker. Telo jih potrebuje za optimalno delovanje, pri krepitvi imunskega sistema pa zagotovo igra pomembno vlogo vitamin C. Že ena sama srednje velika pomaranča vsebuje toliko vitamina C, kot ga dnevno potrebuje naše telo. 

Pomaranče, limone, grenivke, mandarine, limete in pomelo so najboljši vir naravnega vitamina C.
Pomaranče, limone, grenivke, mandarine, limete in pomelo so najboljši vir naravnega vitamina C.FOTO: Thinkstock

Agrumi oziroma citrusi so bogati tudi z rastlinskimi spojinami, ki imajo različne koristi za zdravje, vključno s protivnetnimi in antioksidativnimi učinki. Te spojine vključujejo več kot 60 vrst flavonoidov, karotenoidov in eteričnih olj. Flavonoidi lahko pomagajo preprečevati nevrodegenerativne bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen, bolezni, ki sta lahko tudi posledica vnetij. Flavonoidi pa imajo protivnetne lastnosti, ki naj bi pomagale zaščititi pred verigo dogodkov, ki povzročajo poslabšanje živčnega sistema. Več študij pri starejših odraslih je tudi pokazalo, da sokovi agrumov lahko povečajo delovanje možganov.

Priporočljivo je, da zaužijemo 14 gramov vlaknin na vsakih 1000 zaužitih kalorij, in verjetno nikoli niste pomislili, da so pomaranče, mandarine in drugi citrusi dober vir vlaknin. Samo ena skodelica pomarančnih krhljev jih namreč vsebuje štiri grame, vlaknine pa imajo pri tem več koristi za zdravje, vključno z izboljšanjem prebavnega zdravja, poleg tega pa pomagajo pri izgubljanju kilogramov. Pomaranče so še posebej bogate s topnimi vlakninami, vrstami vlaknin, ki pomagajo zniževati raven holesterola. V primerjavi z drugim sadjem in zelenjavo so agrumi edinstveni v tem, da imajo večje razmerje med topnimi in netopnimi vlakninami.

Naravni pomarančni sok je odlična izbira za zdrav začetek dneva.
Naravni pomarančni sok je odlična izbira za zdrav začetek dneva. FOTO: iStock

Kako jih lahko vključimo v naš vsakdan?

Glede na številne pozitivne učinke agrumov je pomembno, da jih dnevno uvrstimo na jedilnik. Lahko si jih privoščimo za zajtrk, malico ali kosilo. Stisnjen sok iz pomaranč je odlična izbira za zdrav začetek dneva, medtem ko so mandarine priročne za hitro in zdravo malico. Če pa smo kulinarično bolj drzni, se agrumi odlično ujamejo s piščančjimi fileji. Preizkusite spodnji recept in si pripravite vitaminsko kosilo – pomarančni karpačo s piščančjimi fileji. Še več osvežilnih receptov pa si lahko pogledate tukaj.

Pomarančni karpačo s piščančjimi fileji

Sestavine za 4 porcije:

- 4 piščančji fileji OKUS PODEŽELJA (po ca. 130 g)
- repično olje OSANA za peko
- 6 brinovih jagod
- 2 jedilni žlici čajnega masla MILFINA
- 1 vejica rožmarina
- 20 ml gina
- 125 ml goveje jušne osnove iz bio jušne kocke BIO natura
- sol PIRANSKE SOLINE
- poper LE GUSTO

Za karpačo:

- 2 pomaranči
- 2 jedilni žlici slanih neoluščenih pistacij SNACK FUN
- 1 jedilna žlica belega balzamičnega kisa CASTELLO
- 1 čajna žlička cvetličnega medu GRANDESSA
- 1 čajna žlička repičnega olja OSANA
- sol PIRANSKE SOLINE
- poper LE GUSTO

Postopek priprave:

Piščančji fileji:

Piščančje fileje narahlo potolčemo, nato jih solimo in popramo. V ponvi jih na segretem olju na vsaki strani pečemo približno 4 minute, nato dodamo brinove jagode, maslo in rožmarin. Med pečenjem jih večkrat prelijemo z lastno omako. Fileje zalijemo z ginom, prilijemo jušno osnovo, na kratko pokuhamo, nato jih vzamemo iz ponve, omako pa kuhamo še naprej, da del tekočine povre.

Karpačo:

Olupljeni pomaranči narežemo na tanke rezine, oluščene pistacije pa grobo sesekljamo. Iz balzamičnega kisa, medu, olja, pistacij ter malo soli in popra pripravimo preliv. Vanj na hitro pomočimo rezine pomaranč, ki jih nato v krogu razporedimo po krožniku tako, da se rahlo prekrivajo. Piščančje fileje razrežemo na večje kose, položimo na pomarančne rezine in prelijemo z masleno omako.

Svežina agrumov v trgovinah HOFER

Poleg svežih pomaranč, limon, limet, grenivk in ostalih citrusov v trgovinah HOFER najdete  številno drugo sezonsko sadje ter zelenjavo po vedno najboljši HOFER ceni. V vsakem letnem času namreč poskrbijo za pestro ponudbo vedno svežega sadja in zelenjave najvišje kakovosti. Da se dragoceni vitamini in hranilne snovi, ki jih najdemo v citrusih in drugih izdelkih, na poti do trgovin HOFER ne bi izgubili, sveže sadje in zelenjavo v trgovine dostavijo vsak dan sproti. Skupaj s skrbno izbranimi lokalnimi pridelovalci zagotavljajo konstantno visoko kakovost pridelkov, ki jih najdete na policah HOFER tržnice, saj pridelki HOFER Tržnice z lokalnega polja ali njive do trgovin HOFER prispejo v manj kot 24 urah. 

Sponzorirana vsebina 

ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 604