Zadovoljna.si
Če boste potiho ves čas ponavljali 'Ne bom se dotikal obraza', s tem ne boste prav veliko naredili.

Zdravje

5 trikov, kako se prenehati dotikati obraza

J.V.
13. 03. 2020 13.26
0

Poleg tega, da si moramo čim pogosteje umivati roke in jih razkuževati, nas strokovnjaki ves čas opozarjajo tudi na to, da se ne smemo dotikati obraza. Kar pa je lažje reči, kot dejansko narediti. Verjetno se je marsikdo med vami šele zdaj začel zavedati, kako pogosto se tekom dneva dotakne obraza. V nadaljevanju razkrivamo 5 trikov, kako s tem početjem prenehati.

Da bi preprečili širjenje novega koronavirusa, strokovnjaki opozarjajo na to, da se ne smemo dotikati obraza. Kar pa je lažje v teoriji, kot v praksi. To namreč počnemo povsem podzavestno in verjetno ste šele sedaj, ko ste temu začeli namenjati pozornost, ugotovili, kolikokrat se tekom dneva dejansko dokaknete obraza. V raziskavi, ki so jo izvedli na univerzi v Leipzigu, so ugotovili, da naj bi se tudi zdravstveni študenti povprečno 25-krat na uro, dotaknili obraza. Zato sedaj številni strokovnjaki in psihologi delijo nasvete, kako s tem početjem prenehati.

5 predmetov, ki jih nikar ne pozabite razkužiti
Preberi še
5 predmetov, ki jih nikar ne pozabite razkužiti
Če boste potiho ves čas ponavljali 'Ne bom se dotikal obraza', s tem ne boste prav veliko naredili.
Če boste potiho ves čas ponavljali 'Ne bom se dotikal obraza', s tem ne boste prav veliko naredili. FOTO: Dreamstime

Preusmerite navado

Da bi prekinili to navado, psihologi svetujejo, da ko začutite potrebo po tem, da bi se dotaknili obraza, se namesto tega dotaknete drugega dela telesa, kot je na primer roka. Namen preusmeritve navade je, da izberemo nekaj, kar bomo počeli namesto tega - nekaj podobnega, a kar nas obenem preusmeri od izvirne navade.

Ne ignorirajte želje po dotikanju

Če si boste potihem ves čas ponavljali 'Ne bom se dotikal obraza', s tem ne boste prav veliko naredili. Strokovnjaki pravijo, da upiranju želji po tem, da bi se na primer z glavo oprli na roko, takšne navade le še poslabša. Ne zatirajte potrebe po dotikanju obraza, in ko se zalotite pri tem, jo preusmerite na nekaj drugega in se dotaknite roke. To novo navado naj bi vadili vsaj 30 minut na dan, da bi nam prišla v navado.

Izognite se določenim situacijam

Če opazite, da se obraza dotikate ob določenem času ali v določeni situaciji, na primer, če govorite po telefonu ali berete nekaj za mizo, si to zapomnite. Morda bi se lahko bolje izognili dotikanju obraza, če bi najprej prilagodili situacijo. In če se dotaknete obraza zaradi srbečice, suhe kože ali stanja, kot so akne, morate to čimprej pozdraviti.

Zaposlite roke

Če še vedno iščete načine, kako bi roke ohranili na varni razdalji od obraza, je najboljši način, kako to doseči, da se fizično dotikate nečesa drugega. In da roke čim bolj zaposlite. To lahko naredite tako, da v roki stiskate žogico proti stresu, karkoli lahko pomaga. Pazite le, da predmet najprej razkužite.

Žogica proti stresu je odličen način, kako zaposliti roke.
Žogica proti stresu je odličen način, kako zaposliti roke.FOTO: Dreamstime

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493