Ta fino mlet zeleni čaj v prahu, osnovna sestavina, na kateri temeljijo tradicionalne japonske čajne ceremonije iz 12. stoletja, je v zadnjem času doživel porast priljubljenosti zaradi svoje vizualne privlačnosti, domnevnih koristi za zdravje in izrazitega okusa. Pravijo, da najboljša matcha prihaja z Japonske, najbolj priljubljena pa prihaja iz regij v južni polovici države: Udži, Nišio, Šizuoka in Kjušu. Matcha se od drugih zelenih čajev najbolj razlikuje po tem, da so njeni grmi pokriti – odkrijejo jih šele 20 dni pred obiranjem – saj so listi tako zaščiteni pred neposredno sončno svetlobo, zaradi tega pa listi rastline vsebujejo več klorofila.
Kaj je matcha?
Matcha je fin zeleni čaj v prahu iz zmletih listov, poznan po svojem bogatem okusu in živahni zeleni barvi. Prihaja iz listov rastline, imenovane Camellia sinensis, ki se uporablja tudi za pripravo črnega čaja, čaja oolong, belega čaja in drugih vrst zelenega čaja. Matcha, ki se uporablja v tradicionalnih japonskih čajnih obredih, je postala zelo priljubljena med poznavalci čaja. V nasprotju z zelenim čajem, ki je pripravljen iz celih listov ali njihovih delov, so listi matche zmleti v fin prah, napitka pa po namakanju ni treba precediti.
Matcha je običajno pripravljena v dveh oblikah, imenovanih usucha in koicha. Usucha v prevodu pomeni "redek čaj". To je tudi najbolj priljubljena vrsta priprave napitka, ki ga strežejo v kavarnah. Koicha pa je "gost čaj", pripravljen s polovično količino vode in dvakratno količino prahu matcha. Koicha je običajno pripravljena med tradicionalnimi čajnimi slovesnostmi in je narejena iz najkakovostnejše matche.
Koristi matche
Matcha se lahko pohvali z večjo antioksidativno močjo kot druge vrste čaja, kar pa je le eden od razlogov, zakaj je napitek tako priljubljen. Matcha je namreč tudi bogat vir polifenolov, ki lahko pomagajo zmanjšati tveganje za pojav raka in bolezni srca ter uravnavati krvni sladkor. Ker uživate prave liste, matchin prah vsebuje tudi nekaj vlaknin, ki lahko pomagajo pri prebavi. Poleg tega matcha, ker jo običajno gojijo v senci, vsebuje več klorofila, za katerega nekateri viri trdijo, da lahko pomaga pri razstrupljanju telesa in hitrejšem celjenju ran.
– visoka vsebnost antioksidantov
– lahko pomaga zmanjšati tveganje za bolezni srca
– lahko pomaga pri izgubi teže
– kofein spodbuja budnost
Matcha in hujšanje
American Journal Of Clinical Nutrition poroča, da je ekstrakt zelenega čaja poln katehinov. Ti imajo termogene lastnosti, kar pomeni, da telesu pomagajo pri 'kurjenju' kalorij. Ta študija je pokazala, da lahko uživanje zelenega čaja poveča vašo stopnjo termogeneze (kurjenje kalorij) z 8 na 10 odstotkov. Pitje zelenega čaja matcha pa ne izboljša le vaše presnove v mirovanju; ločena študija je namreč pokazala, da je pitje matche neposredno pred vadbo povzročilo 25 odstotkov večje izgorevanje maščob med vadbo.
Matcha lajša stres
Matcha vsebuje tudi amino spojino, imenovano L-teanin, ki naj bi imela pomirjujoč in sproščujoč učinek. Pomaga pa tudi pri ustvarjanju in sproščanju gama amino maslene kisline (GABA). GABA spodbuja sproščanje hormonov dopamina in serotonina, ki ustvarjata občutek sreče.
Matcha se bori proti staranju
Ste vedeli, da nekateri najstarejši ljudje na planetu živijo na Okinavi na Japonskem? Da, prav ste slišali in mnogi od njih svoje dolgo življenje pripisujejo prav uživanju matcha čaja. Razlog je vsebnost antioksidantov, ki jih ima 60-krat več kot špinača. Matcha tako lahko pomaga pri boju proti staranju od znotraj navzven, pripomore k bolj sijoči koži in preprečuje nastanek gub.
Kako pripraviti matcho?
Oprema je bistveni del izkušnje in ključ do odlične matche. Začnite s chawanom, skodelica za čaj, ki se uporablja za pripravo in pitje matche. Potreben je tudi chashaku, tradicionalna bambusova čajna žlička, ki se uporablja za zajemanje matche v skodelico.
1. Dodajte prah matche v skodelico z žlico za matcho. Po navadi dodamo 1 žličko.
2. Dodajte malo vroče (60 do 70 stopinj Celzija) vode.
3. Vzemite bambusovo metlico za matcho ali si pomagajte s kakšnim drugim pripomočkom za penjenje ter mešajte z gibom v obliki črke W, dokler tekočina ni penasta, pri čemer se prepričajte, da ob strani skodelice ni ostankov matche.
4. Ko dobite teksturo tekoče paste, napolnite skodelico z vročo vodo ali mlekom.
Koliko kofeina vsebuje matcha?
Matcha vsebuje kar trikrat več kofeina kot običajni zeleni čaj, kar pomeni, da je približno enako močna kot skodelica kave. Razlika je le ta, da ima matcha veliko bolj pomirjujoč učinek na telo. Poleg tega pa naj bi matchina edinstvena kombinacija L-teanina in kofeina izboljšala tudi sposobnost zaznavanja, zmanjšala utrujenost, izboljšala vaš spomin in koncentracijo.
Stranski učinki
Čeprav matcha na splošno velja za varno, pa je pomembno, da z njo ne pretiravate. Napitek ima namreč visoko vsebnost koefina in lahko povzroči nekatere neželene učinke, med drugim glavobol, nespečnost, razdražljivost in drisko, če ga zaužijemo preveč.
Vir: verywellhealth.com, thelist.com, verywellfit.com, eater.com
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV