Zadovoljna.si
Veliko žensk pred in ob menopavzi poroča o vročinskih oblivih, nočnem potenju in nespečnosti, nihanju razpoloženja. Opazi naraščanje telesne teže in se sooča z izzivi v spolnosti, krhkimi kostmi, upadanju mišične mase, večje je tudi tveganje za srčno-žilna in druga obolenja.

Zdravje

Kako omiliti simptome pred in med menopavzo?

Špela Zupan
2023-11-20 05:00
0

Menopavza nastopi po 12 zaporednih mesecih izostanka menstruacije, a že prej se ob perimenopavzi začnejo pojavljati različni simptomi. Obdobje zaznamujejo številne spremembe, tako telesne kot čustvene, ki pa običajno lahko povzročajo več težav v obdobju pred in ne toliko med samo menopavzo, je pojasnila certificirana integrativna zdravstvena trenerka za hormonsko ravnovesje, Simone Godina.

Med tipičnimi in tudi manj značilnimi znaki so spremembe ciklusa z bolj nerednimi, krajšimi ali daljšimi, šibkejšimi ali močnejšimi menstruacijami, vročinski oblivi, nihanje razpoloženja, tesnoba, depresija. Spanje je lahko moteno, pesti pozabljivost, težko se je osredotočiti, utrujenost pride nenapovedano in silovito. 

Ženske poročajo o več težavah v obdobju pred in ne toliko med samo menopavzo, je poudarila certificirana integrativna zdravstvena trenerka za hormonsko ravnovesje, Simone Godina.
Ženske poročajo o več težavah v obdobju pred in ne toliko med samo menopavzo, je poudarila certificirana integrativna zdravstvena trenerka za hormonsko ravnovesje, Simone Godina. FOTO: osebni arhiv

Zaradi oslabitev mišic medeničnega dna se lahko pojavi urinska inkontitenca, pojavijo se težave v spolnosti, manjša sla in suhost nožnice. Lahko je okrnjena proizvodnja solz in sline, kar se izraža v suhosti in pekočem občutku v očeh in ustni votlini. Mišice upadajo in so lahko boleče, kosti so čedalje bolj krhke. Kljub nespremenjeni prehrani narašča telesna masa ter se nabirajo maščobne obloge predvsem okoli trebuha, stegen in zadnjice. Koža je suha in manj elastična, nohti so krhki, lasje izgubijo lesk in pospešeno izpadajo.

Certificirana integrativna zdravstvena trenerka za hormonsko ravnovesje, Simone Godina, ki že vrsto let na naraven način pomaga uravnati hormonsko neravnovesje in svetuje ob ginekoloških težavah, zaznava, da vse več žensk že v mlajših letih poroča o simptomih. Tudi v menopavzo vstopajo bolj zgodaj, nekatere že pri 40. letu. 

Vzroki so različni in eden ključnih je (pre)hiter življenjski slog z veliko stresa, skrbi, obremenitvami. Zaradi nanizanega so izčrpane nadledvične žleze, ki so manj sposobne nadomestiti ugašanje jajčnikov in zagotoviti prehod v menopavzo. Moderna ženska je povsem izgubila naravni hormonski ritem, z vsem pa so povezana tudi razna avtoimunska obolenja, nihanje sladkorja v krvi in prekomerno izgorevanje, je opozorila.

Kako se v menopavzi znebiti maščobe okoli trebuha?
Preberi še
Kako se v menopavzi znebiti maščobe okoli trebuha?

Večina žensk izgublja progesteron se že nekje po 35. letu kar povzroča boleče in obilne mesečne periode. Lahko se pojavi napihnjenost, upada mišična masa in na njen račun narašča količina maščobe. Raste telesna teža, opazimo več maščobnih blazinic po telesu, nihanje estrogenov niha tudi razpoloženje. Znak približujoče se menopavze je tudi povečanje telesne mase ob nespremenjeni prehrani, kar je predvsem posledica upočasnjene presnove, pa tudi vse večje inzulinske rezistence. 

Telesne spremembe in nihanje hormonov, predvsem stresnega kortozola, vplivajo na povečano in pogosto neukrotljivo željo po sladkem, višek hidratov, pa se vztrajno nabira na trebuhu in povzroča obročke okrog pasu. Nihanje sladkorja pa prav tako vodi v pomanjkanje energije oziroma izgorelost.

Veliko žensk pred in ob menopavzi poroča o vročinskih oblivih, nočnem potenju in nespečnosti, nihanju razpoloženja. Opazi naraščanje telesne teže in se sooča z izzivi v spolnosti, krhkimi kostmi, upadanju mišične mase, večje je tudi tveganje za srčno-žilna in druga obolenja.
Veliko žensk pred in ob menopavzi poroča o vročinskih oblivih, nočnem potenju in nespečnosti, nihanju razpoloženja. Opazi naraščanje telesne teže in se sooča z izzivi v spolnosti, krhkimi kostmi, upadanju mišične mase, večje je tudi tveganje za srčno-žilna in druga obolenja.FOTO: Adobe Stock

Kako si pomagati, da bo življenje v zrelejših letih kakovostno?

Na prehod v menopavzo se je treba primerno in pravočasno pripraviti, da so tegobe čim manjše. Ključno je negovati nadledvične žleze, da lahko še vskočijo in pravočasno uravnavajo progesteron in estrogen, ko jajčniki pešajo. Priprava ni enostavna, kajti dandanes imamo ženske zaradi stresnega življenja že dokaj mlade lahko zelo izčrpane nadledvične žleze, a je vseeno mogoče lepo in kakovostno živeti tudi v zrelejših letih.

Simone Godina ne vidi rešitve v dodajanju estrogena, ker lahko vodi v še večje težave in bolj izražene simptome. Opaža namreč, da ženske velikokrat niso zadovoljne z dopolnili za menopavzo, ki so načeloma bolj namenjena posameznicam z nizkim estrogenom in ne učinkujejo ob inzulinski rezistenci in presnovi. 

Menopavza: kdaj nastopi, kakšni so simptomi in kako se z njo spopasti
Preberi še
Menopavza: kdaj nastopi, kakšni so simptomi in kako se z njo spopasti

Bolj kot dodajanje estrogena priporoča prehranska dopolnila, ki podpirajo delovanje nadledvičnih žlez in žensko podprejo v stresu, kot so ašvaganda, rožni koren, tulsi, medicinske gobe. Svetuje uživanje vitaminov – B kompleksa, C vitamina, magnezija, omega 3 maščob – in zelišč za uravnavanje sladkorja v krvi, kot so cimet, berberin, kromov pikolinat.

Z leti se upočasni presnova in je potrebno prilagoditi prehrano. Obroki morajo biti manjši, uravnoteženi in redni.
Z leti se upočasni presnova in je potrebno prilagoditi prehrano. Obroki morajo biti manjši, uravnoteženi in redni.FOTO: Adobe Stock

Strokovnjakinja svetuje skrb za zdravje, predvsem jeter, in naravno čiščenje telesa. Priporoča uživanje uravnotežene, zdrave in raznolike prehrane ter odsvetuje alkohol, sladko, predelano. Omejiti je treba vnos praznih ogljikovih hidratov, testenin, kruha in tudi sadja, mleka in mlečnih izdelkov. Poudarek naj bo na beljakovinah in vlakninah, na jedilniku naj bo manj maščob. Zelo je primerna mediterantska prehrana z malo mesa in ribami ter z veliko surove in kuhane zelenjave. 

Hrana naj bo lahka in manj kalorična, saj telo ne potrebuje več toliko kalorij in jih konec koncev tudi ne more več toliko porabiti. Obroki naj bodo manjši in pravilno razporejeni na dve, tri ure, pri čemer jih ne smete izpuščati, saj lahko v nasprotnem primeru telesu povzročate še dodatni stres in dodatno upočasnite presnovo. Celodnevni posti so odsvetovani, medtem ko je dopuščen prekinitveni 8:16 oziroma 10:14, če so obroki pravilno razporejeni. Lahka večerja naj bo najpozneje ob 18., 19. uri.

Strokovnjakinja razkriva, kako bolečine v prsih vplivajo na naše zdravje
Preberi še
Strokovnjakinja razkriva, kako bolečine v prsih vplivajo na naše zdravje

Za ohranitev oziroma upočasnitev izgube mišične mase, za zmanjšanje tveganj poškodb in obolenj, za pospešitev presnove in za splošno boljše počutje pa je poleg skrbi za prehrano seveda ključna telesna aktivnost. "Če zdaj niste telovadili, je zdaj skrajni čas. Kajti z leti mišice slabijo in se na njihov račun veča količina maščob," je poudarila Simone Godina. Najboljše so vaje za moč in mišice, kardio vadba naj bo omejena. Predvsem pa se kolikor je le mogoče izogibate stresu. Umirite in sprostite se, povežite z naravo ter poskrbite za kakovosten in zadosten spanec. Omejite čas pred ekrani ter zmanjšajte motilce in dražljaje iz okolja, je pozvala.

Moderna ženska je utrujena in obremenjena ter ima predvsem zaradi stresa izčrpane nadledvične žleze, ki ne zmorejo vzpostaviti hormonskega ravnovesja.
Moderna ženska je utrujena in obremenjena ter ima predvsem zaradi stresa izčrpane nadledvične žleze, ki ne zmorejo vzpostaviti hormonskega ravnovesja.FOTO: Adobe Stock

Poskrbite zase in uživajte

Da, perimenopavza in menopavza prinašata vrsto izzivov, tako čustvene kot telesne. A ženska, ki ve in razume, kaj jo čaka, se lahko bolje pripravi. Lažje se pravočasno prilagodi in poskrbi, da bo novo poglavje v njenem življenju še lepše. Ob morebitnih vprašanjih se je seveda smiselno obrniti na strokovnjaka, ginekologa ali zdravnika, ki bo znal svetovati in nuditi potrebno podporo pri lajšanju morebitnih težav. Bistveno pa je, da ženska sama pri sebi razčisti, da menopavza ni konec, temveč je lahko začetek nečesa zelo lepega.

Ob upoštevanju zgornjih nasvetov bodo bolj razbremenjene nadledvične žleze in bo bolj uravnoteženo hormonsko ravnovesje. Za dobro počutje veliko delajte na sebi in poskrbite, da boste srečne in zadovoljne. Tako bo višja raven hormona vsega lepega – oksitocina in bo manj stresnega kortizola. "Predvsem naj vam bo prijetno v življenju ... Družite se s prijateljicami, poskrbite za dotike partnerja, pobožajte žival. Ogromno pomenita ljubezen in občutek varnosti. Ob morebitnih diagnozah pa se borite, spremenite in prilagodite prehrano, življenjski stil. In ... sprostite se. Odkrijte zadovoljstvo v življenju, najdite namen, smisel. Uživajte," poziva Simone Godina.

Kako zelo prav ima in govori tudi iz lastnih izkušenj. Z njenimi nasveti boste bolj uravnotežene in Zadovoljne. V vseh obdobjih življenja. To si zaslužite.

Mailing

Zadovoljna fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Menopavza
MenopavzaFOTO: Adobe Stock
Kako negovati intimne predele, da ne pride do vnetja?
Preberi še
Kako negovati intimne predele, da ne pride do vnetja?
'Skinny fat': vitko ni vedno tudi zdravo
Preberi še
'Skinny fat': vitko ni vedno tudi zdravo

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 152