Zadovoljna.si
Menstruacija

Zdravje

Menopavza: kdaj nastopi, kakšni so simptomi in kako se z njo spopasti

N. Č.
2023-09-26 05:00
0

Menopavza je pomemben del življenjskega cikla žensk, ki s seboj prinaša številne fizične in čustvene spremembe. Ta običajno nastopi v času tako imenovanih 'srednjih let', na vsako žensko pa vpliva malce drugače. Več o menopavzi in njenih simptomih si lahko preberete v nadaljevanju.

Kaj je menopavza?

Menopavza se uradno definira kot prenehanje menstruacije za vsaj 12 zaporednih mesecev. Običajno se to zgodi med 45. in 55. letom starosti, vendar se lahko pri nekaterih ženskah pojavi tudi že prej ali pozneje. To obdobje običajno traja nekje med 4 in 7 let, vsaka ženska pa se s tem obdobjem spopada drugače. 

Med menopavzo se v telesu ženske dogajajo pomembne hormonske spremembe, ki vplivajo na menstrualni ciklus, plodnost in druge vidike zdravja. Raven estrogena in progesterona se zmanjša, zaradi nižje ravni estrogena lahko pride do vaginalne suhosti, kosti postanejo bolj krhke, jajčniki postopoma prenehajo sproščati jajčeca v maternico, okoli trebuha pa se pričnejo nabirati maščobni obročki. 

Neredni ciklusi, nespečnost, razdražljivost? Tako si lahko pomagate med perimenopavzo
Preberi še
Neredni ciklusi, nespečnost, razdražljivost? Tako si lahko pomagate med perimenopavzo

Kaj je perimenopavza?

Perimenopavza se začne nekaj let, preden nastopi dejanska menopavza, konča pa se eno leto po zadnji menstruaciji. Že v tem času se začnejo pojavljati številni simptomi in hormonske spremembe, ki so značilni za menopavzo.

V tem obdobju se začne zmanjševati proizvodnja estrogena in progesterona, simptomi menopavze pa postajajo iz leta v leto bolj očitni. 

V tem obdobju se začne zmanjševati proizvodnja estrogena in progesterona, simptomi menopavze pa postajajo iz leta v leto bolj očitni.
V tem obdobju se začne zmanjševati proizvodnja estrogena in progesterona, simptomi menopavze pa postajajo iz leta v leto bolj očitni. FOTO: Dreamstime

Vzroki za zgodnjo menopavzo

Zgodnja oz. prezgodnja menopavza se pojavi, ko ženska preneha menstruirati pred pričakovano starostjo. Zgodnja menopavza je lahko za žensko velik izziv, saj lahko povzroči tako zdravstvene kot čustvene težave. 

Do zgodnje menopavze lahko pride zaradi različnih vzrokov. Nekateri izmed njih so našteti spodaj. 

  Najboljši nasveti za ženske starejše od 50 let
Preberi še
Najboljši nasveti za ženske starejše od 50 let

Genetika

Genetika igra pomembno vlogo pri tem, kdaj bo pri posamezni ženski nastopila menopavza. Če se je že pri vaši mami pojavila zgodnja menopavza, obstaja velika verjetnost, da se bo zgodnja menopavza pojavila tudi pri vas. 

Avtoimunske bolezni

Določene avtoimunske bolezni, kot sta revmatoidni artritis in lupus, lahko vplivajo na delovanje jajčnikov in pospešijo menopavzo.

Kirurški posegi

Odstranitev obeh jajčnikov zaradi medicinskih razlogov, kot sta endometrioza ali rak, povzroči tako imenovano prezgodnjo menopavzo.

Kemoterapija in radioterapija

Zdravljenje z obsevanjem ali kemoterapijo lahko poškoduje jajčnike in povzroči prezgodnjo menopavzo.

Kajenje

Kajenje tobaka je povezano z večjim tveganjem za prezgodnjo menopavzo.

Avtoimunske bolezni ščitnice

Avtoimunske bolezni ščitnice, kot je Hashimotov tiroiditis, lahko vplivajo na hormonsko ravnovesje v telesu, posledično pa lahko povzročijo prezgodnjo menopavzo.

Družbeni in okoljski dejavniki

Stres, slaba prehrana ter drugi družbeni in okoljski dejavniki lahko prav tako vplivajo na raven hormonov v telesu in povzročijo prezgodnjo menopavzo.

Do zgodnje menopavze lahko pride zaradi različnih vzrokov.
Do zgodnje menopavze lahko pride zaradi različnih vzrokov. FOTO: iStock

Simptomi menopavze

Neredne menstruacije

V obdobju periomenopavze in menopavze se lahko pojavijo neredne menstruacije, ki so posledica sprememb v hormonskem ravnovesju. Te lahko v tem obdobju trajajo dalj časa kot običajno ali pa manj časa kot običajno. Prav tako so te lahko močnejše ali pa šibkejše.

Kakšni so znaki menopavze in kako si lahko pomagate?
Preberi še
Kakšni so znaki menopavze in kako si lahko pomagate?

Vročinski oblivi

Valovi vročine ali vročinski oblivi so eden izmed najpogostejših simptomov menopavze in perimenopavze. Gre za nenadne občutke intenzivne toplote, ki se običajno začnejo v zgornjem delu telesa (obraz, vrat ali prsi), nato pa se razširijo po celem telesu. Sledijo občutki mrzlice in močno potenje, valovi vročine pa lahko trajajo od nekaj sekund pa vse do nekaj minut.

Intenzivnost in pogostnost vročinskih oblivov se razlikuje od ženske do ženske, nekatere jih namreč doživljajo le občasno, spet druge večkrat na dan. 

Nočno potenje in nespečnost

Ena od težav, ki se lahko prav tako pojavi med menopavzo, je nespečnost. Nespečnost med menopavzo je posledica več različnih dejavnikov, vključno s hormonskimi spremembami, vročinskimi oblivi, tesnobo in stresom.

Pomembno vlogo pri regulaciji spanja ima tudi estrogen, zato njegovo zmanjšanje lahko spodbudi težave z nespečnostjo. 

Nihanje razpoloženja

Menopavzo pogosto povezujemo tudi z nihanjem razpoloženja. Gre za posledico hormonskih sprememb, zlasti zmanjšanja ravni estrogena, ki vpliva na kemijo možganov. 

Nihanje razpoloženja med menopavzo se lahko kaže na različne načine. Ženske se lahko takrat pogosto počutijo žalostne, razdražljive, anksiozne, jezne in obupane, v nekaterih primerih pa se pojavi celo depresija

Ženske v menopavzi se pogosto spopadajo z vročinskimi oblivi, nespečnostjo in nihanji razpoloženja.
Ženske v menopavzi se pogosto spopadajo z vročinskimi oblivi, nespečnostjo in nihanji razpoloženja.FOTO: iStock

Suha koža in vaginalna suhost

Tudi na to vpliva predvsem upad estrogena v telesu, estrogen namreč igra ključno vlogo pri vzdrževanju zdrave vaginalne sluznice in navlaženosti. 

Posledično lahko pride tudi do drugih težav, kot so srbenje, pekoč občutek, bolečine med spolnim odnosom in pogostejše vnetja nožnice.

Občutljiva, suha in razdražena koža
Preberi še
Občutljiva, suha in razdražena koža

Kako se spopasti z menopavzo?

Pogovorite se s svojim zdravnikom

Če imate težave s simptomi menopavze, se posvetujte s svojim zdravnikom. Obstajajo zdravila in terapije, ki vam lahko pomagajo obvladovati simptome.

Zdrav življenjski slog

Redna telesna aktivnost, uravnotežena prehrana in ohranjanje zdrave teže lahko zmanjšajo simptome menopavze.

Hormonska nadomestna terapija

Za nekatere ženske je hormonska nadomestna terapija (HRT) učinkovita metoda za lajšanje simptomov menopavze. Vendar je treba HRT uporabljati previdno in pod nadzorom zdravnika.

Mnoge ženske se odločajo za HRT oz. hormonsko nadomestno terapijo.
Mnoge ženske se odločajo za HRT oz. hormonsko nadomestno terapijo.FOTO: Dreamstime

Naravne metode

Nekatere ženske najdejo olajšanje s pomočjo naravnih metod, kot so zeliščni pripravki, akupunktura in druge sprostitvene tehnike.

Psihološka podpora

Pogovarite s psihoterapevtom ali pa se udeležite skupinske terapije. Psihološka podpora vam lahko pomaga pri obvladovanju čustvenih izzivov menopavze.

Kakšna mora biti nega kože v 20., 30. in 40. letih?
Preberi še
Kakšna mora biti nega kože v 20., 30. in 40. letih?

Z menopavzo se slej kot prej sooči vsaka ženska. Z razumevanjem njenih simptomov se ženske lažje spopadajo z izzivi, ki jih ta prinaša s seboj, zato je zelo pomembno, da se o njej poučite. Za bolj individualen pristop se posvetujte z zdravnikom. 

Mailing

Koža

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Z razumevanjem njenih simptomov se ženske lažje spopadajo z izzivi, ki jih ta prinaša s seboj, zato je zelo pomembno, da se o njej poučite.
Z razumevanjem njenih simptomov se ženske lažje spopadajo z izzivi, ki jih ta prinaša s seboj, zato je zelo pomembno, da se o njej poučite.FOTO: Thinkstock
Pri katerih letih so ženske najbolj privlačne?
Preberi še
Pri katerih letih so ženske najbolj privlačne?
Po 40. letu se lahko pojavijo težave v spolnosti. Naj ne bodo tabu!
Preberi še
Po 40. letu se lahko pojavijo težave v spolnosti. Naj ne bodo tabu!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 152