Zadovoljna.si
Prehranska dopolnila

Zdravje

Na kaj biti pozoren pri nakupu prehranskih dopolnil

Alja Dimic
10. 04. 2020 09.27
0

Uporaba in kupovanje prehranskih dopolnil iz dneva v dan rasteta, ponudba je vedno večja in potrošniki smo vedno bolj zmedeni, katero prehransko dopolnilo je res dobro in katero ne.

Sodoben in hiter način življenja, želja po mladostnemu videzu, zdravemu staranju, veliko energije in delovnega elana, nas je privedlo do vsakodnevne uporabe različnih prehranskih dopolnil. Dopolnila, ki jih večina izmed nas kupuje, poleg vitaminov, vsebujejo tudi minerale, antioksidante, izvlečke zelišč, encime, aminokisline in številne druge sestavine.  Prehranska dopolnila se nahajajo v  različnih oblikah, v kapsulah, tabletah, praških, tekočinah, pa tudi v hrani, ki je z njimi obogatena. Večina izmed nas ne poseže le po enemu prehranskemu dopolnilu, vendar po različnih vrstah, glede na njihov namen in pričakovan učinek.

Prehranska dopolnila so namenjena dopolnjevanju naših telesnih vrednosti določenega hranila, kadar zaradi različnih vzrokov, pride do pomanjkanja. 

Zelo pogosta dopolnila so npr. potrebne omega 3 maščobne kisline, ki varujejo in ohranjajo zdravo delovanje srca in ožilja, pa folna kislina, ki se jo priporoča v nosečnosti, D vitamin in kalcij, ki pomagata pri ohranjanju zdravja zob in kosti,  skupna kombinacija vitaminov C in E, cinka, bakra, luteina in zeaksantina, delujejo na upočasnjevanje izgube vida pri ljudeh s starostno degeneracijo makule. Zadnje čase je tudi velik porast dopolnil, kot je hidrokolagen, ki spodbuja tvorbo molekule, ki predstavlja kar 30 % našega telesa - kolagen. 

 

Alja Dimic
Alja Dimic FOTO: osebni arhiv

Številna dopolnila se prodajajo kot izvrstni dodatki, ki upočasnjujejo ali preprečujejo določene zdravstvene težave, vendar vedeti moramo, da temu ni tako. Vsa prehranska dopolnila vedno samo dopolnjujejo sicer zdravo in uravnoteženo prehrano, ki vsa ta hranila, vitamine, minerale, encime, maščobe in beljakovine, že sicer vsebuje. Prav tako mnogi določena prehranska dopolnila tržijo kot superiorna, ko pa pogledamo sestavo, kmalu ugotovimo, da temu ni tako. Evropska agencija za varno hrano zato določenim hranilnim skupinam, mikro hranilom, odobri ali zavrne določene trditve. Pa vseeno to še ne pomeni, da je neko prehransko dopolnilo, ki neko sestavino vsebuje, avtomatično dobro in ustrezno ter pripomore k našemu zdravju.

Mnoga dopolnila vsebujejo le minimalni potrebni odstotek določenega hranila.

Zato vedno poglejte, kolikšen odmerek določenega hranila vsebuje vaš prehranski dodatek. In ne le to. Poglejte tudi, kakšna oblika dodatka se nahaja v vašemu dopolnilu.

Minerali največkrat nastopajo v obliki soli, v telesu so zelo potrebni za sintezo določenih vitaminov in v telesu so del številnih encimskih procesov. Magnezij npr. je zelo pomemben za zdrave kosti in zobe, sodeluje pri dobremu delovanju mišic ter živcev, preprečuje utrujenost in izčrpanost in na sploh skrbi za več kot 300 kemičnih reakcij v telesu. Glede na raziskave se v telesu najbolje absorbira citratna oblika magnezija, zato ni vseeno, kakšno obliko soli ima vaše prehransko dopolnilo. Prav tako igra npr. magnezij pomembno vlogo pri absorpciji kalcija, ki je spet pomembno, kakšne oblike je, najbolje se je izkazal koralni kalcij, naraven vir kalcija, pridobljen iz koral. Če je zraven dodana še potrebna oblika vitamina D, D3, ki prispeva k zdravi absorpciji kalcija, je izdelek še boljši. In na tak način preverite vsako prehransko dopolnilo, ki ga kupujete, da so sestavine v njemu sinergične in kompatibilne med seboj. 

V nosečnosti se priporoča folna kislina.
V nosečnosti se priporoča folna kislina.FOTO: Shutterstock

Določena prehranska dopolnila, kot so A,D, E in K, ki so topna v maščobah in se v telesu skladiščijo, so lahko v prevelikih odmerkih toksični, zato vedno preverite svoje vrednosti, z dopolnili pa jih dopolnite, ko vam jih primanjkuje. Prav tako npr. vitamin K v prevelikih odmerkih zmanjšuje delovanje določenih zdravil za redčenje krvi, izvlečki grenivke lahko preprečujejo dobro učinkovanje določenih zdravil ali antibiotikov, šentjanževka pospešuje razgradnjo zdravil ter s tem zmanjšuje njihovo učinkovitost – tudi npr. antidepresive.

Prav tako se visoki odmerki antioksidantov odsvetujejo pri avtoimunih obolenjih in pri zdravljenju s kemoterapevtiki.

Če jeste zdravo in pestro prehrano, potem so prehranska dopolnila odlična, kadar vam morda zaradi stresa, premalo spanja ali bolezni, določenega hranila primanjkuje. Tudi staranje je velik dejavnik, ki vpliva na pomanjkanje določenih potrebnih hranil v telesu. Tudi npr. najbolj zastopana beljakovina kolagen, s staranjem vedno bolj upada, zato je dopolnjevanje s kakovostnimi kolagenskimi peptidi zelo na mestu. Prav tako kot beljakovine, z leti upada tudi proizvodnja določenih encimov, ki so nujno potrebni za presnovo in absorpcijo hranil, zato je tudi dopolnjevanje z določenimi encimi pri težavah zelo primerno.

Proizvajalci hrane dodajajo določene vitamine, minerale, beljakovine in maščobne kisline hrani, npr. v kosmiče za zajtrk in tako lahko obogatijo njihovo hranilno vrednost. Kar je po eni strani res, saj npr. dodatek omega 3 maščob varuje zdravje srca, vendar ne, če so le te dodane margarini, ki je za srce prej škodljiva, kot zdravilna. In tako moramo paziti pri vseh dopolnilih, pri vsej hrani, ki vsebuje tudi dodatke določenih vitaminov in mineralov. Samo zato, ker imajo kosmiči za zajtrk dodan kalcij, še ne pomeni, da so ti kosmiči tudi sicer zdrava izbira. Poglejte tudi koliko imajo dodanega sladkorja, pa raznih ojačevalcev okusa in drugih aditivov. Več, kot jih določen izdelek vsebuje, slabši je za vaše zdravje. In pri prehranskih dopolnilih je prav tako.

Če jeste zdravo in pestro prehrano, potem so prehranska dopolnila odlična, kadar vam morda zaradi stresa, premalo spanja ali bolezni, določenega hranila primanjkuje.
Če jeste zdravo in pestro prehrano, potem so prehranska dopolnila odlična, kadar vam morda zaradi stresa, premalo spanja ali bolezni, določenega hranila primanjkuje. FOTO: Thinkstock

Vedno si preračunajte, koliko določenega hranila boste ob zaužitju vnesli v telo, kakšne oblike je določeno dopolnilo, koliko ima dodanih sladkorjev, emulgatorjev, veziv …

Prehranska dopolnila  v večini primerov vsebujejo določene aditive, le redkejša in kakovostnejša dopolnila so brez njih. Aditivi so npr. umetna sladila (najbolj pogosta sta aspartam in sorbitol), določena barvila, pa tudi konzervansi, ki so v prehranskih dopolnilih zelo pogosti, npr. benzoat, žveplov dioksid in drugi. Prav tako številna prehranska dopolnila vsebujejo ojačevalce okusa, kot je npr. glutaminat. Vedeti morate, da več kot določeno prehransko dopolnilo vsebuje aditivov in veziv, manj je kakovostno, saj imajo določeni aditivi zdravju škodljive učinke, česar pa si, če prehransko dopolnilo jemljete, zagotovo ne želite. V Evropi je dodajanje določenih aditivov dovoljeno, v Ameriki pa še bolj, zato pred nakupom vedno sami preverite, kaj poleg hranila, ki si ga želite zaužiti, še vsebuje.

Priporočam tudi, da prehranska dopolnila kupujete od preverjenih in znanih ponudnikov, da vedno preverite, koliko dejansko boste ob enemu odmerku zaužili določenega dopolnila, kakšne oblike je dopolnilo, od kod prihaja ter katera so tista hranila, ki jih morebiti še vsebuje. Potrošniki smo tisti, ki sami lahko odločimo, katero prehransko dopolnilo je takšno, ki bo resnično dopolnilo naše zdravje in nam ne bo povzročilo še dodatne škode.

In še nekaj, prehranska dopolnila niso zamenjava za slabo izbiro prehrane. Domača, ekološka zelenjava, sadje, stročnice, semena, polnovredna žita in hladno stiskana olja so tista, ki našo prehrano naredijo zdravo, dobra in kakovostna prehranska dopolnila pa možna pomanjkanja le še dopolnijo.

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493