Zadovoljna.si
Karantena

Zdravje

Napotki proti širjenju koronavirusa: Uporabno je, vzemite si čas za branje.

zadovoljna.si
14. 03. 2020 09.15
0

"Tu so nove informacije raziskovalca iz Shenzhena, premeščenega v Wuhan, da bi sodeloval z delovno skupino za epidemijo koronavirusa," piše v sporočilu, ki te dni kroži po spletu in smo ga prejeli po eletronski pošti tudi v naše uredništvo.

"Naslednji podatki so jasni, preprosti in dostopni vsem, natančno opisujejo, kaj je virus, kako se širi od osebe do osebe in kako ga je mogoče nevtralizirati v vsakdanjem življenju. Okužba s koronavirusom se ne kaže kot običajni prehlad, z izcedekom iz nosu ali kašljem s katarjem in sputumom (izpljunkom), ampak nasprotno s suhim kašljem. To je prvi signal za prepoznavanje.

Priporočljivo je, da čez dan zaužijete vse možne tople napitke, kot so čaj, zeliščni čaj, juha ali preprosto samo vroča voda in da čim več pijete na splošno.

Pomembno: Še posebej se izogibajte pitju ledene vode ali sesanju ledu. To velja še posebej za tiste, ki se nahajajo v gorah, še zlasti za otroke.

Za tiste, ki imajo to možnost,, je pomembno, da se čim bolj izpostavljate soncu v skladu s svojimi trenutnimi podnebnimi razmerami.

Št. 1: Koronavirus je precej velik, ima premer od približno 400 do 500 nm. To pomeni, da ga lahko ustavi katera koli vrsta maske. V običajnem življenju zato ni treba imeti posebnih mask.

Situacija je drugačna, če ste zdravnik ali zdravstveno osebje in ste izpostavljeni velikim količinam  virusa in v tem primeru je ključnega pomena uporaba posebnih mask.

Če nekdo, ki je že okužen, kihne pred vami in je na razdalji 3 m, bo virus padel na tla in s tem boste preprečili, da bi vas dosegel. To je razlog, da je med ljudmi pomembna varnostna razdalja.

Št. 2:  Na kovinskih površinah virus preživi približno 12 ur! Zato je izredno pomembno, ko se dotikate kovinskih površin, kot so vrata ali kljuke na vratih, gospodinjski aparati, podporni ročaji v javnem prevozu, ograje stopnišč, naslonjali stolov itd., da si umijte roke in se skrbno razkužite.

 Št. 3: Virus lahko živi skrit v oblačilih in tkaninah približno 6 do 12 ur. Običajni detergenti ga lahko uničijo. Oblačila, ki jih ne morete prati vsak dan, jih izpostavite soncu ali vročini, ki uniči virus.

Preberite še:

Kakšna mora biti protivirusna domača zaloga hrane?

Zakaj moramo nemudoma ukrepati?

Koronavirus: kdaj nositi zaščitno masko?

Kaj ugotovimo, če primerjamo koronavirus s sezonsko gripo?

Odkrivamo recept za doma narejen antibakterijski gel

Roke si umivajte vsaj 20 sekund.
Roke si umivajte vsaj 20 sekund.FOTO: Thinkstock

Kako se virus manifestira:

1. Virus se najprej naseli v grlu, kar povzroča vnetje in občutek suhega grla: ta simptom lahko traja 3 do 4 dni.

2. Virus potuje z vlago, ki je prisotna v dihalih, in se spusti v sapnik in se nato naseli v pljučih, kar povzroča pljučnico. Ta prehod traja približno 5 do 6 dni.

 3. Pljučnica se manifestira z visoko vročino in oteženim dihanjem in ni popolnoma nič podobna navadnemu prehladu. Lahko se celo počutite, kot da se utapljate zaradi oteženega dihanja. V tem primeru je nujno, da takoj pokličete službo za nujno pomoč.

5 trikov, kako se prenehati dotikati obraza
Preberi še
5 trikov, kako se prenehati dotikati obraza

Kako se izogniti virusu:

1. Prenos virusa se v večini primerov zgodi z neposrednim stikom, z dotikom tkanin ali materialov, na katerih je virus prisoten, zato je pogosto umivanje rok nujno.

Virus preživi na vaših rokah približno 10 minut, v teh 10 minutah pa se lahko zgodi marsikaj: polaganje nohtov ali prstov v usta, drgnjenje oči ali praskanje po nosu, in s tem omogočite virusu, da pride v grlo.

Torej, za vaše dobro počutje in zdravje drugih ustavite te kretnje in si umivajte roke čim pogosteje in jih razkužite!

2. Razkužujte tipkovnico računalnika (in klavirja) in miško, ravno tako tudi svoj mobilni in stacionarni telefon. Pazite na tipkovnice za kreditne kartice in na gumbe dvigala (nataknite si pralne rokavice ali papirnat robček katerega je potrebno potem hitro zavreči).

Vsi moramo biti pozorni in skrbeti za svoje dobro počutje in za druge."

5 predmetov, ki jih nikar ne pozabite razkužiti
Preberi še
5 predmetov, ki jih nikar ne pozabite razkužiti


 
Vir: Združenje za boj proti trombozi in srčno-žilnim boleznim. Milano. www.trombosi.org / Dr.sse Lidia Rota Vender

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493