Zadovoljna.si
Intimni predeli

Zdravje

Kako si lahko pomagate pri vaginalnih težavah?

Špela Zupan
14. 06. 2022 05.00
0

Pravilna nega in higiena intimnih delov z blagimi mili brez dišav, izbira naravnih materialov, zdrav način življenja, varna spolnost, redni ginekološki pregledi in na splošno skrb za vaginalno zdravje so v življenju vsake ženske zelo pomembni. A pri vsaki obstaja tveganje za vaginalne težave, ki lahko močno prekrojijo naš vsakdanjik. Na vprašanja, katere so najpogostejše "težave tam spodaj", kako jih prepoznati, kako si lahko pomagamo same in kdaj je nujno poiskati zdravniško pomoč, je odgovorila licencirana svetovalka za naravno plodnost, RDT-terapevtka in dipl. med. sestra Alison Kogoj.

Najpogostejše vaginalne težave so vaginalna vnetja, ki so največkrat bakterijskega ali glivičnega izvora, lahko pa gre za skupek obojega. "Pravzaprav se z vaginalnim vnetjem vsaj enkrat v življenju sreča vsaka ženska. Je posledica sprememb v vaginalni flori, ko se pH nožnice zviša, kar daje prostor za razrast slabih bakterij in gliv. Prav to je razlog za nastop neprijetnih simptomov na področju nožnice in za vnetje," je pojasnila licencirana svetovalka za naravno plodnost, RDT-terapevtka in dipl. med. sestra Alison Kogoj.

Skrivnosti intimne nege
Preberi še
Skrivnosti intimne nege

Pri pojavu vaginalnega vnetja je smiselno najprej pomisliti in razumeti, kje bi lahko bil vzrok za nastanek vaginalnih težav, da bi jih lahko nato posledično tudi hitreje in lažje odpravili. Obenem je pametno pričeti uporabljati pralne vložke (tudi dnevne), redno umivati nožnico z mlačno vodo in jo dobro osušiti, uživati spodbujevalce dobrih mlečnokislinskih bakterij, ki skrbijo, da se slabe bakterije v nožnici ne razrastejo, in živila, ki pripomorejo k bazičnosti telesa (kokosova voda, rozine, špinača, česen, čebula, regrat, koprive, cimet, ingver), se izogibati tesnim oblačilom, nositi krila zaradi boljšega zračenja, urinirati po spolnem odnosu ter umivati spolovilo pred spolnim odnosom in po njem, je naštela.

 "Značilnost glivičnega vaginalnega vnetja je povečan vaginalni izcedek, ki je navadno siraste konsistence in bele ali rumenkaste barve, lahko je podoben skuti," je pojasnila licencirana svetovalka za naravno plodnost, RDT-terapevtka in dipl. med. sestra Alison Kogoj.
"Značilnost glivičnega vaginalnega vnetja je povečan vaginalni izcedek, ki je navadno siraste konsistence in bele ali rumenkaste barve, lahko je podoben skuti," je pojasnila licencirana svetovalka za naravno plodnost, RDT-terapevtka in dipl. med. sestra Alison Kogoj. FOTO: osebni arhiv

"Najpogostejši vzroki za vnetja so slab imunski sistem, nezdrav življenjski slog: nezdrava prehrana (predvsem sladkor), kajenje, uživanje sladkih pijač, pogosto pitje kave, zdravljenje z antibiotiki, uporaba vložkov in tamponov za enkratno uporabo, (pretirana) uporaba intimnih mil in olj, pogosto nošenje tesnih oblačil in pogosta menjava spolnih partnerjev," je nanizala. Vnetja pa se pojavijo tudi zaradi hormonskih sprememb. "Nekaterim se lahko pojavljajo po menstruaciji, ko je nivo estrogena v telesu nekoliko nižji. Prav tako so za vaginalna vnetja ravno zaradi hormonskih sprememb v telesu dovzetnejše nosečnice, ženske v menopavzi in ženske, ki uporabljajo hormonsko kontracepcijo. Našli so tudi povezavo med uporabo materničnega vložka in ponavljajočim se bakterijskim vnetjem nožnice," je opozorila.

Tudi glivična vnetja so pogosta. "Značilnost glivičnega vaginalnega vnetja je povečan vaginalni izcedek, ki je navadno siraste konsistence in bele ali rumenkaste barve, lahko je podoben skuti. Izcedek je prisoten zunaj nožnice in v njej, prisotna je lahko srbečica ali pekoč občutek. Včasih na nožnici ni nobenih vidnih sprmemb ali pa je otekla in pordela, na zunanjem spolovilu so lahko prisotne razjede. Ženska ima lahko težave pri uriniranju, pri čemer se pojavi pekoč občutek, tudi spolni odnos je lahko pekoč ali boleč," je razložila.

Pomagamo si lahko na različne načine. "Glivice imajo rade vlažno okolje, zato je pomembno, da poskrbimo za suhost na področju zunanjega spolovila. Odsvetujemo oprijeta oblačila in oblačila iz umetnih, sintetičnih materialov ter vložke za enkratno uporabo, ki vsebujejo umetne materiale, barvila in dišave in povzročajo še bolj vlažno okolje na področju nožnice. Za žensko, ki se pogosteje srečuje z glivičnim vnetjem, je dobro, da se zgornjih priporočil ves čas drži, saj tako pripomore k preprečevanju glivičnega vnetja," je poudarila.

Po 40. letu se lahko pojavijo težave v spolnosti. Naj ne bodo tabu!
Preberi še
Po 40. letu se lahko pojavijo težave v spolnosti. Naj ne bodo tabu!

Včasih preglavice dela tudi beli tok, ki pa je v resnici posledica naravnega čiščenja nožnice. Ženska ga v povprečju vsakodnevno izloči približno po en gram. "Sestavljen je iz vode, elektrolitov, organskih snovi, bakterij in gliv, ki so v nožnici sicer naravno prisotne. Pojavi se v obliki zasušenega, kompaktnega ali grudičastega izločka, ki je navadno motne, bele ali rumenkaste barve. V obdobju plodnih dni in nekaj dni pred ovulacijo se izcedku pridruži še svetlo bela oziroma prozorna raztegljiva sluz, ki naznanja ovulacijo. Po ovulaciji prozorna raztegljiva sluz izgine," je pojasnila Alison Kogoj.

Nožnični izcedki se lahko povečajo oziroma spremenijo barvo in konsistenco, ko se poruši vaginalna flora in se posledično v nožnici namnožijo slabe bakterije oziroma glive. "Povečan beli tok lahko že naznanja, da se v nožnici razvija vnetje. Če gre za razrast bakterij, bo izcedek povečan in sivo obarvan, prisoten bo izrazit vonj po ribah, pri glivičnem vnetju pa bo sirast (bele ali rumene barve), prisotna bo tudi srbečica," je opisala. Večja količina in nenehna prisotnost vodenega ali svetlikajočega se vaginalnega izcedka sta lahko posledica tudi povišane ravni hormona estrogena v krvi, za kar je največkrat kriva nezdrava prehrana, takšni izcedki pa so značilni tudi pri ženskah s policističnimi jajčniki, je dodala.

Vaginalni izcedki imajo lahko tudi neprijeten vonj, ki se lahko še okrepi pred menstruacijo, med njo in po njej. "Poleg rednega in vsakodnevnega umivanja ter sušenja po umivanju svetujemo tudi nošenje bombažnega spodnjega perila. Nekatere ženske so navajene, da v dneh, ko je vonj izrazitejši, spodnje hlačke večkrat dnevno preoblečejo ali nosijo bombažne pralne dnevne vložke. Prav tako velja poskrbeti za čim boljšo zračnost na področju zunanjega spolovila, kar dosežemo z nošenjem širokih bombažnih hlač ali krila. Razne dišave za nožnico odsvetujemo, saj lahko morebitno vnetje še poslabšajo," je obrazložila.

Zdravje intimnih predelov lahko dosežemo s pravilno nego, uporabo naravnih materialov in zdravim načinom življenja.
Zdravje intimnih predelov lahko dosežemo s pravilno nego, uporabo naravnih materialov in zdravim načinom življenja.FOTO: Shutterstock

Vaginalno zdravje je ključno za kakovostno življenje

Vaginalno zdravje je pomembno in ga je treba vzdrževati. Vaginalna vnetja lahko povzročajo težave, kot so pekoč občutek in bolečina pri odvajanju ter bolečine med spolnim odnosom ali po njem. "Nezdravljeno bakterijsko vnetje lahko povzroča težave na področju plodnosti. Tovrstne težave povzročajo predvsem bakterije in okužbe s trihomoniazo kot posledica spolno prenosljivih bolezni. V tem primeru lahko bakterije potujejo v notranjost nožnice, v votlino maternice in jajcevode ter tam povzročajo težave, kot sta zabrazgotinjenost in neprehodnost jajcevodov ... Ženska ob tem ne bo čutila nikakršnih simptomov, se bodo pa pojavile težave, ko si bosta s partnerjem želela spočetja," je opozorila.

Kako izboljšati možnosti za zanositev po 35. letu
Preberi še
Kako izboljšati možnosti za zanositev po 35. letu

"Pri vsem skupaj je zelo pomembno, da najdemo vzrok za navedene težave, da poiščemo, od kod izhajajo simptomi, nato pa je treba vzrok ustrezno zdraviti. Včasih je to mogoče že z nefarmakološkimi ukrepi,  pri večjih in ponavljajočih se težavah pa sta nujno potrebni obravnava pri zdravniku in ustrezna farmakoterapija," je poudarila. Zdravniško pomoč je treba poiskati, ko so simptomi kot posledica vnetja izraziti in nevzdržni ali ko gre za ponavljajoča se vnetja. Takrat se zdravnik po pojasnilih Alison Kogoj lahko odloči za mikrobiološki test vaginalnih izcedkov, da bi ugotovil, kaj natančno vnetje povzroča. Sledi zdravljenje v obliki peroralne terapije, vaginalet ali mazila, odvisno od povzročitelja vnetja, stopnje težav in zapletenosti.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375