Zadovoljna.si
Menstrualni krči

Zdravje

Nasveti za lajšanje menstrualnih krčev

E.R.
07. 10. 2023 05.00
0

Kako hitro in učinkovito odpraviti bolečino, ki jo povzročajo menstrualni krči, ni vprašanje, ki bi ga večina zastavila lahkomiselno.Medtem, ko se v bolečinah zvijate okoli termoforja in imate ob sebi prazen pretisni omot protibolečinskih tablet, bi vsaka za olajšanje naredila skoraj vse. V nadaljevanju pa se razkrivamo tisto, kar v tem slučaju priporočajo ginekologi.

Menstruacijo vsaka ženska doživlja drugače. Nekatere se več dni borijo z bolečim mesečnim opominom in to že preden zakrvavijo, medtem ko imajo druge srečo, da kakršno koli bolečino v trebušnem predelu občutijo le zaradi preintezivnega treninga trebušnih mišic.

Menstrualne bolečine je težko opredeliti v enem samem opisu. Lahko je vseobsegajoča, občasna ali se "neopazno" kaže v spektru simptomov PMS. Da bi razumeli, zakaj pride do menstrualnih krčev, pomaga stopiti korak nazaj in razmisliti, zakaj sploh imamo menstruacijo.

"Kot del normalnega reproduktivnega cikla se žensko telo pripravlja na nosečnost vsak mesec. Morda je najbolj znan del tega procesa menstruacija, imenovana tudi obdobje, ko se maternica prične luščiti," pojasnjuje dr. Borchardt. "Namen tega je pomagati pripraviti maternico za sprejem in hranjenje oplojenega jajčeca."

S tem luščenjem pride do sproščanja krvi in tkiva iz notranjosti maternice.

Toda menstruacije spremljajo tudi simptomi, ki segajo od nadležnih do bolečih, vključno s krči.

Menstrualne krče vsaka ženska občuti drugače.
Menstrualne krče vsaka ženska občuti drugače.FOTO: Profimedia

"Da bi odstranili sluznico, se mišice in krvne žile v maternici skrčijo. Te kontrakcije lahko povzročijo krče v spodnjem delu trebuha in hrbtu," pravi dr. Borchardt. "Menstrualni krči se lahko pri različnih ženskah drugače občutijo. Nekatere imajo le blago nelagodje, medtem ko druge doživljajo hude bolečine, ki lahko otežijo vsakodnevna opravila."

Po menstruaciji - ki traja od tri do sedem dni - vaša maternična sluznica ponovno zraste in se odebeli. Ko mine več časa, pride do ovulacije.

"Če po ovulaciji ni oplojenega jajčeca, je to signal vašemu telesu, da je čas za ponoven začetek menstrualnega ciklusa," dodaja dr. Borchardt. In cikel se nadaljuje.

Peta Wright je še ena ginekologinja in tudi avtorica. V svoji novi knjigi Healing Pelvic Pain dr. Wright razpravlja o številnih načinih, ki lahko prispevajo k menstrualnim bolečinam pri dekletih in ženskah, in deli nekaj nasvetov, kako jih lahko ublažimo. Tem so dodani še nasveti dr. Borchardt.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Torej, ali so bolečine v času menstruacije normalne?

S študijami, ki so pokazale, da 93 odstotkov deklet in žensk, ki imajo menstruacijo, v tem času občuti nelagodje ali bolečino, je potreba po globlji analizi obvladovanja in zdravljenja bolečine najpomembnejša za skupno dobro počutje žensk povsod.  

Toda, da bi bolje razumeli, kako zdraviti in se izogniti bolečini v času mesečnega cikla, dr. Wright pravi, da je pomembno, da resnično razumemo, kaj je menstruacijska bolečina in kaj lahko pomeni za naše telo.  

"Menstruacija je več kot očitno povsem normalna fiziološka stvar, ki se odvija v telesu nekoga, ki ima maternico in jajčnike, pravi dr. Wright. "Toda v naših telesih je veliko prisotnih veliko drugih dejavnikov, ki lahko nekaterim ženskam dodatno poslabšajo stanje."

Ginekologinja pravi, da so dejavniki, ki lahko prispevajo k višjim stopnjam nelagodja in bolečin med menstruacijo:

- večja obremenitev zaradi vnetij v našem telesu,

- živčni sistem, ki je v stanju visoke pripravljenosti zaradi povečanega stresa ali strahu,

- črevesne težave.  

"Obstaja veliko stvari, ki se prekrivajo z normalnim vnetnim odzivom, ki lahko obrnejo številčnico bolečine v tem obdobju bodisi navzgor ali navzdol," pravi. "To sicer ni nevarno, a če doživljate več kot zmerno bolečino, se v preostalem delu vašega telesa dogaja nekaj drugega, kar morda potrebuje pozornost."

Kakšni so torej načini za lajšanje menstrualnih krčev?

Nanesite toploto

Termofor vam s svojo toploto lahko pomaga sprostiti mišice in ublažiti bolečino..
Termofor vam s svojo toploto lahko pomaga sprostiti mišice in ublažiti bolečino..FOTO: Profimedia

"Toplota lahko pomaga sprostiti mišice, ki prispevajo k krčem, zato lahko nanašanje toplote na trebuh ali hrbet pomaga pri lajšanju bolečin," pravi dr. Borchardt. Uporaba grelne blazine ali namakanje v topli kopeli sta odlična načina za lajšanje menstruacijskih bolečin, lahko pa uporabite tudi grelne obliže, če iščete diskreten način za olajšanje na poti.

Vzemite zdravilo proti bolečinam

Ker menstrualni krči povzročajo bolečino, si lahko pomagamo tudi z jemanjem protibolečinskih tablet. Toda, ko gre za menstrualne krče, ali so vse možnosti za lajšanje bolečin enake?

"Različni razredi lajševalcev bolečin delujejo različno. Pri bolečinah v menstruaciji bodo NSAID (nesteroidna protivnetna zdravila) verjetno najbolje delovala, saj lahko zmanjšajo prostaglandine - hormone, ki spodbujajo kontrakcije, ki vodijo do menstrualnih krčev," pojasnjuje dr. Borchardt. "Prepričajte se, da jemljete vsako zdravilo v skladu z navodili na etiketi," še opozarja.

Telovadba

Čeprav lahko nekateri napadi menstruacijskih bolečin povzročijo željo, da bi zlezli pod odejo in zaspali v zimsko spanje, ginekologinja pravi, da lahko ležanje dejansko poslabša stvari in vse ženske spodbuja, da se tudi v času cikla ves dan gibate.

Četudi hudo boli, se ne priklenite na posteljo, ker bo bolečina še hujša.
Četudi hudo boli, se ne priklenite na posteljo, ker bo bolečina še hujša.FOTO: Profimedia

"Ne bodite priklenjeni na posteljo, ker vas bo še bolj bolelo," opominja dr. Wright. Ko vas boli, res morda mislite, da je najbolje, da se sprostite in si privoščite počitek. A telesna aktivnost je pravzaprav naravno sredstvo proti bolečinam. "Telovadba spodbuja sproščanje endorfinov - kemičnih spojin, ki jih proizvaja telo in pomagajo blokirati zaznavanje bolečine," pravi dr. Borchardt. V tem času obe priporočata počasne gibe, kot so sprehodi, nežna joga in raztezanje.  

Sprejmite ukrepe za zmanjšanje stresa

"Stres vpliva na vaše telo na več načinov, vključno z znižanjem praga za bolečino," pravi dr. Borchardt. Zmanjšati stres je seveda lažje reči kot narediti, toda ukrepanje na tem področju vam lahko pomaga najti olajšanje v času menstrualnih krčev.

Zmanjševanje stresa lahko ublaži menstrualne krče.
Zmanjševanje stresa lahko ublaži menstrualne krče.FOTO: Shutterstock

Poleg vadbe obstaja več načinov za zmanjšanje stresa:

- joga,

- vaje za globoko dihanje,

- meditacija,

- svetovanje strokovnjaka.

Sprememba življenjskega sloga

Medtem ko je pomen zdrave prehrane za naše zdravje samoumeven, strokovnjakinja za zdravje žensk ponovno poudarja vlogo, ki jo imajo lahko naše prehranjevalne navade in izbire pri našem menstrualnem izkustvu.  

"To, kar jemo, lahko vpliva na naš črevesni mikrobiom," pravi dr. Wright. "Stremimo k temu, da imamo izjemno raznolik črevesni mikrobiom, ker nam to pomaga pri presnovi hormonov, zdravi prebavi in zmanjševanju vnetij."

Ginekologinja pravi, da so nekatere študije pokazale, da so ženske, ki so doživele izboljšanje črevesnega mikrobioma, posledično opazile zmanjšanje razširjenosti menstruacijskih bolečin. Pravi, da je bila sredozemska, protivnetna dieta povezana s pomembnimi izboljšavami. Strokovnjak pripisuje stebrom prehrane, kot so zdrave maščobe, visoka vsebnost vlaknin in nizka koncentracija predelane hrane, vrsto zdravstvenih koristi.  Več o sredozemski dieti lahko izveste tudi na portalu Okusno.je:

Mediteranska dieta
Preberi še
Mediteranska dieta

Vnesite dovolj vitaminov in mineralov

Uživanje zdrave prehrane je lahko še en način za lajšanje menstrualnih bolečin, saj naj bi nekateri vitamini in minerali pomagali zmanjšati krče.

Poskrbite za zadosten vnos vitaminov in mineralov.
Poskrbite za zadosten vnos vitaminov in mineralov.FOTO: Profimedia

"Potrebnih je več raziskav, vendar nekateri dokazi kažejo, da lahko vitamin B1, imenovan tudi tiamin, in magnezij pomagata zmanjšati menstrualne krče. To sta dva vitamina in minerala, ki ju večina odraslih običajno dobi dovolj z zdravo prehrano," pravi dr. Borchardt.

Živila, bogata z vitaminom B1 in magnezijem, vključujejo:

- oreščki in semena,

- polnozrnate žitarice,

- stročnice, vključno s fižolom, lečo in čičeriko,

- špinača,

- cvetača,

- ohrovt,

- avokado,

- šparglji,

- pomaranče.


Mailing

Zadovoljne e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: www.bodyandsoul.com.au & www.houstonmethodist.org

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413