Zadovoljna.si
Redni spolni odnosi imajo velik učinek na zdravje in počutje.

Zdravje

Navade, ki jih morate spremeniti pred 40. letom

J.V.
24. 10. 2020 06.00
0

Ko smo v dvajsetih letih, imamo občutek, da bo vse trajalo večno. Lahko jemo, kar si poželi naše srce, a nimamo težav z napihnjenim trebuhom ali odvečnimi kilogrami, gubice moramo iskati pod drobnogledom, dovolj imamo le nekaj ur spanca na noč in nikoli nam ne zmanjka energije. Ko pridemo v trideseta leta, opazimo prve spremembe in kar naenkrat se po pici ne počutimo več najboljše, okoli oči nastajajo prve gubice in opazimo prve sive lase. Neizogibno dejstvo je, da če se želite v štiridesetih letih počutiti zdravo in mladostno, morate spremeniti svoje življenjske navade.

Ne spite dovolj

Vse bolj se zavedamo, da spanje ni nekaj, kar bi lahko kar odrinili na stranski tir, da bi lahko ta čas porabili za kaj drugega. Da bi se dobro počutili, da bi naše telo in možgani lahko dobro delovali, potrebujemo spanje. Naše telo se bo seveda potrudilo, da bomo lahko preživeli tudi, če se nam kdaj ne uspe naspati. A če ga tako preizkušate dan za dnem, ste lahko prepričani, da ne boste več vedeli, kaj je optimalno dobro počutje, dolgoročno pa bo to vodilo v bolezen. Premalo spanja je sicer povezano tudi z večjo težo in pa s slabšim razpoloženjem. Pogosteje se pojavljajo motnje razpoloženja, kot je depresija.

Zdravstvene težave, o katerih ne govorimo, a so zelo pogoste
Preberi še
Zdravstvene težave, o katerih ne govorimo, a so zelo pogoste
Glavoboli in zaprtost težijo mnogo ljudi, velikokrat prav zaradi premalo zaužite tekočine.
Glavoboli in zaprtost težijo mnogo ljudi, velikokrat prav zaradi premalo zaužite tekočine. FOTO: Thinkstock

Preskakujete obroke

Strokovnjaki na področju zdrave prehrane poudarjajo, da je glavno pravilo, ki bi se ga morali držati vsi, več obrokov. Če želite kontrolirati občutek lakote, morate jesti vsake 3 do 4 ure. Prvi obrok naj bi zaužili eno uro zatem, ko zjutraj vstanemo, zadnjega pa največ tri ure pred spanjem. Dieta je zato kot nalašč za tiste, ki ne morejo zaspati s praznim želodcem. Prehranjevanje na tri ure pa naj bi pospešilo presnovo in uspešno uravnavalo krvni sladkor. Telo maščobo spremeni v energijo in tako mišična masa ni ogrožena.

Ne pijete dovolj vode

Brez vode lahko človek preživi le do 4 dni, zato lahko pogosto slišimo stavek 'Voda je življenje'. Od prvih bitij na zemlji pa vse do danes je najpomembnejši faktor preživetja prav preprečevanje dehidracije. Voda sestavlja od 75 % telesne mase pri dojenčkih do 55 % pri odraslih in je ključna za vzdrževanje homeostaze, izločanje odpadnih snovi iz telesa, uravnavanje telesne temperature in drugih vitalnih funkcij. Zato poskrbite za zadostno uživanje tekočine, četudi niste žejni. Če ne pijemo dovolj, lahko hitreje postanemo utrujeni in izgubimo koncentracijo. Glavoboli in zaprtost težijo mnogo ljudi, velikokrat prav zaradi premalo zaužite tekočine. Brez vode lahko zdržimo največ 2–4 dni, vendar se že ob kratkotrajni dehidraciji začnejo dogajati spremembe v našem telesu. Posledično tudi do mišic in možganov pride premalo kisika in hranil, kar lahko pusti trajne posledice.

Rešitev niso niti naravni niti dražji izdelki
Preberi še
Rešitev niso niti naravni niti dražji izdelki

Ne gibate se dovolj

Za začetek je koristno začeti s pet ali deset minut sprehoda na dan. Lahko se tudi večkrat na dan sprehodite po pet ali deset minut. Ni treba vsega gibanja v dnevu stlačiti v eno samo uro. Če se boste večkrat gibale po malo, boste to lažje vzdržale in se boste te nove navade dlje držale. Vztrajajte in počasi se bo telo okrepilo. Tudi ne poskušajte takoj teči. Najprej hodite, pa morda malo stecite in spet hodite in stecite. Niti ne bi bilo zdravo takoj začeti s preveč gibanja, saj vaše telo tega ni vajeno. Počasi ga morate krepiti in sčasoma boste presenečene, kaj boste tako dosegle. Prekomerna teža škodi metabolizmu in prek njega srcu in ožilju. Povzroča težave s sklepi in dihali, lahko povzroči apnejo, težave z dihanjem, zaradi katerih ni mogoče dobro spati. Prekomerna teža je tudi dejavnik tveganja za raka.

Redni spolni odnosi imajo velik učinek na zdravje in počutje.
Redni spolni odnosi imajo velik učinek na zdravje in počutje.FOTO: Thinkstock

Ne seksate

Ali ima seks res zdravilne učinke? Zdravniki trdijo, da ima. Ne glede na to, ali vas muči glavobol, bolečine v križu ali se borite z depresijo, dobro spolno življenje ima lahko pozitiven učinek na vse.

To se zgodi z vašim telesom, ko prenehate seksati!
Preberi še
To se zgodi z vašim telesom, ko prenehate seksati!

Sončite se

Prepričanje, da moramo kreme za sonce uporabljati le na morju oziroma v poletnih mesecih, je zmotno. Zaščita pred soncem je pomembna vse leto, zato poskrbite, da boste imeli v torbici poleg kreme za roke vedno tudi manjšo tubo kreme za sonce. Uporabljajte jo vsak dan.  Zaščita kože pred soncem je na vrhu seznama ključnih pravil, ki jih je treba upoštevati pri negi kože ne le po 40. letu, ampak v vseh starostnih obdobjih. Kratkovalovni UVB-žarki ne spodbudijo le tvorbe melanina, ki spodbuja porjavelost, ampak povzročajo sončne opekline in poškodujejo našo DNK. UVA-žarki medtem lahko povzročijo alergije na sonce in dolgoročne poškodbe vezivnega tkiva, vse to pa vpliva na nastajanje gub in prezgodnje staranje kože.

Posegate po gaziranih pijačah

Razni napitki ne nasitijo tako kot hrana, temveč gre pogosto le za prazno energijo, ki dokazano redi. Dokazano je, da so eden izmed glavnih razlogov za debelost v razvitih državah ravno gazirane sladke pijače, ki bi se jim morali povsem izogniti. Tisti, ki si želite shujšati, pijte vodo, čaj in kavo.

Zaščita kože pred soncem je na vrhu seznama ključnih pravil, ki jih je treba upoštevati pri negi kože ne le po 40. letu.
Zaščita kože pred soncem je na vrhu seznama ključnih pravil, ki jih je treba upoštevati pri negi kože ne le po 40. letu.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493