Zadovoljna.si
Spanje

Zdravje

Osebe, ki rade dolgo spijo, so inteligentnejše

J.V.
19. 09. 2021 05.00
0

Ste jutranja oseba ali sodite med tiste, ki bedijo pozno v noč in radi spijo kakšno uro več? Sodeč po nedavni raziskavi, je to dober znak, saj naj bi bile osebe, ki rade dolgo spijo, bolj inteligentne.

Strokovnjaki so namreč v nedavni raziskavi prišli do ugotovitve, da so ljudje, ki hodijo spat pozno ponoči in zjutraj radi dlje spijo, inteligentnejši.
Strokovnjaki so namreč v nedavni raziskavi prišli do ugotovitve, da so ljudje, ki hodijo spat pozno ponoči in zjutraj radi dlje spijo, inteligentnejši. FOTO: iStock

Ali ste vedeli, da v postelji preživimo kar tretjino svojega življenja? Spanje je v današnjem hitrem tempu življenja še kako pomembno, a kaj, ko si zanj velikokrat ne vzamemo dovolj časa. 

Če zjutraj ne morete vstati brez tega, da bi se večkrat sprožil alarm na vaši budilki, potem imamo za vas dobro novico. Strokovnjaki so namreč v nedavni raziskavi prišli do ugotovitve, da so ljudje, ki hodijo spat pozno ponoči in zjutraj radi dlje spijo, inteligentnejši.

V raziskavi so primerjali osebe, ki hodijo spat ob normalnih urah in se zjutraj zgodaj zbudijo, s tistimi, ki bedijo pozno v noč in zaradi tega zjutraj težje vstanejo. Odstopanje od normalnega urnika spanja naj bi bil znak inteligentne osebe. Sodeč po ugotovitvah raziskovalcev z univerze v Madridu, ki so analizirali spalne vzorce na tisoč študentih, tisti, ki hodijo spat kasneje (in se posledične tudi pozneje zbudijo), na izpitih dosegajo boljše rezultate, kar povezujejo s splošno inteligenco. 

Motnje spanja so sicer na splošno zelo pogoste in predstavljajo globalen zdravstveni problem, saj po statistikah prizadenejo več kot 30 odstotkov celotne populacije in s tem pomembno vplivajo na kakovost življenja.
Motnje spanja so sicer na splošno zelo pogoste in predstavljajo globalen zdravstveni problem, saj po statistikah prizadenejo več kot 30 odstotkov celotne populacije in s tem pomembno vplivajo na kakovost življenja.FOTO:

Pomembno je predvsem to, da dobro spite

Ne glede na to, ali sodite med jutranje osebe ali nočne ptice, najbolj pomembno je to, da se zbudite spočiti in da dobro spite. Med spanjem namreč telo proizvaja hormon melatonin, ki pomaga pri uravnavanju ciklusa spanja in budnosti. Če je spanje moteno, je proizvodnja melatonina posledično manjša, kar pomeni, da razgradi manj škodljivih prostih radikalov, ki lahko povzročajo celo rakava obolenja.

Motnje spanja so sicer na splošno zelo pogoste in predstavljajo globalen zdravstveni problem, saj po statistikah prizadenejo več kot 30 odstotkov celotne populacije in s tem pomembno vplivajo na kakovost življenja. Do sedaj je prepoznanih in opisanih okrog 80 različnih motenj spanja, ki lahko prizadenejo vsakega od nas. Največja krivca motenj spanja sta najpogosteje neprimerna spalna površina in narobe urejen spalni prostor. Za slednjega je priporočljivo, da vsebuje čim manj električnih pripomočkov in ima stalno temperaturo med 16 in 22 stopinjami Celzija, vse to pa mora dopolniti še mir. Nevarnosti pomanjkanja spanja se mnogokrat sploh ne zavedamo. Tako številni ne vedo, da pogosto 'krajšanje' spanja lahko vpliva na človekovo presnovo in poveča tveganje za debelost in sladkorno bolezen tipa 2.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493