Zadovoljna.si
Napihnjenost

Zdravje

Preprosto se znebite napihnjenosti

S.P.
04. 03. 2024 07.56
0

Nezdrava prehrana, hiter tempo življenja, stres in uživanje antibiotikov lahko kaj hitro porušijo našo prebavo. Pojavijo se prebavne težave, kot so napihnjenost, napenjanje in bolečine v trebuhu. Na srečo lahko že z majhnimi spremembami v svojem življenjskem slogu bistveno pripomoremo k urejeni prebavi in se znebimo težav z napihnjenostjo.

Napihnjenost je pogosta težava, s katero se vsaj občasno srečamo vsi, skoraj 50 odstotkov pa se jih z njo srečuje enkrat mesečno. Ko se pojavi napihnjenost, pride do hudih bolečin v trebuhu, pri nekaterih tudi do vidnega raztezanja trebuha. V tem primeru se obseg trebuha lahko med jutrom in večerom spremeni tudi za deset centimetrov. Največkrat se pojavi takoj po obroku ali šele v popoldanskem času. Če se pojavi takoj po obroku ali vsaj eno uro po obroku, gre verjetno za motnjo, povezano z želodcem. Če se pojavi proti popoldnevu, gre za motnjo v črevesju. Če se izmenjujejo dnevi napihnjenosti in dnevi, ko nimamo težav, so vzrok najpogosteje spremembe ženskih hormonov.

Zakaj prihaja do napihnjenosti?

Stres, čustva, nezdrava prehrana, hormonske spremembe, jemanje določenih zdravil ... Vse to lahko vpliva na to, da pride do napihnjenosti. Prebavila so namreč v tesni povezavi z našimi hormoni, s čustvenim stanjem in seveda s hrano, ki jo vnesemo v telo. Tudi z zdravili. Antibiotiki so na primer tisti, ki lahko zelo hitro porušijo našo prebavo. Poleg tega, da uničijo škodljive bakterije v našem telesu, uničijo tudi tiste zdrave, ki nam pomagajo k dobri prebavi.

Hitra pomoč pri prebavnih težavah.
Hitra pomoč pri prebavnih težavah. FOTO: Arhiv naročnika

Uravnotežena črevesna mikroflora namreč vsebuje človeku koristne bakterije, ki pomagajo ohranjati zdravje črevesja in celotnega organizma. Prav v črevesju je namreč 70 odstotkov našega imunskega sistema, zato je pomembno, da je naša prebava zdrava in uravnotežena. Napihnjenost, bolečine v trebuhu in driska lahko privedejo do slabega počutja, prav tako tudi do upada odpornosti telesa, zaradi česar smo bolj podvrženi infekcijam in okužbam. 

Kaj uživati proti napihnjenosti?

Tudi vas pogosto muči napihnjenost? Da bi izboljšali svojo prebavo, si med drugim lahko pomagate z nekaterimi živili. Za urejeno prebavo so zelo pomembne vlaknine, zato naj se na vašem jedilniku večkrat znajdejo žita, denimo polnozrnati kosmiči in kaše, ki delujejo kot čistilci črevesja. Za pospeševanje prebave in preprečevanje napihnjenosti se priporoča tudi uživanje ingverja, zato redno pijte ingverjev čaj. Zaradi velike vsebnosti karvona je v boju proti napihnjenosti izjemno učinkovita tudi kumina, ki jo lahko potresete po jedeh, ki rade 'napihujejo'. Pomaga tudi čaj iz kamilice, poprove mete ali komarčka, gomolj komarčka pa je denimo idealna zelenjavna priloga. Vaše črevesje vam bo hvaležno tudi, če boste redno uživali kumare, saj so prava zakladnica vode in vlaknin. Tudi sicer pijte dovolj vode, saj je redna in zadostna hidracija ključna v boju proti napihnjenosti. Pri različnih težavah s prebavo se odlično obnesejo tudi probiotični izdelki, ki vsebujejo naravne mlečnokislinske bakterije Lactobacillus acidophilus in Bifidobacterium lactis.

Idealna pomoč pri prebavnih težavah tako za odrasle kot za otroke

Ker pa včasih ne pomaga niti uravnotežena prehrana, je smiselno poseči po prehranskih dopolnilih. A pozor, teh je na trgu malo morje, zato izberite izdelke preverjenega proizvajalca. Med najučinkovitejšimi v boju proti napihnjenosti se je izkazalo prehransko dopolnilo v kapsulah Flonivin FORTE, ki vsebuje skupno kar 10 milijard živih mikroorganizmov (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium longum) skupaj z inulinom. 

Galenika Flonivin FORTE mikrobiološke kulture je idealna izbira, ko vaš mučijo različne želodčno-črevesne težave, denimo zaprtje in napihnjenost; tudi kadar se spopadate s sindromom razdražljivega črevesja, funkcionalno motnjo prebavnega sistema, kjer ni očitnih strukturnih sprememb, vendar lahko pride do težav s prebavo. Dovolj je že ena kapsula na dan, ki jo vzamete z veliko vode. Prehransko dopolnilo je varno tako za odrasle kot otroke, starejše od treh let, in ga lahko brez slabe vesti uživate dlje časa. 

Poskrbite za zdravo prebavo s preprostimi koraki.
Poskrbite za zdravo prebavo s preprostimi koraki.FOTO: iStock

Še nekaj nasvetov, s pomočjo katerih se boste znebili napihnjenosti:

- Hrano dobro prežvečite, med hranjenjem ne govorite preveč in zmanjšajte velikost porcij.

- Gazirane pijače vsebujejo ogljikov dioksid, ki lahko prav tako povzroča napihnjenost, zato se jim izogibajte, še posebej tistim s sladkorjem ali umetnimi sladili. Prav tako ne uporabljajte slamice ali žvečite žvečilnih gumijev, ki ravno tako prispevajo k večjemu požiranju plinov iz zraka

- Če menite, da vam določena živila (npr. tista z vsebnostjo laktoze ali glutena) povzročajo težave, vodite dnevnik prehrane in spremljajte počutje.

- Nato za nekaj časa izločite tovrstne jedi in opazujte, ali se je stanje izboljšalo. Seveda pa ob sumu na razne intolerance obiščite zdravnika in se posvetujte o diagnostičnih metodah za odkritje tovrstnih težav.

- Omejite vnos živil, ki naravno napenjajo, ali jih pred zaužitjem namočite.

Sponzorirana vsebina

ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368