Zadovoljna.si
Skinny fat

Zdravje

'Skinny fat': vitko ni vedno tudi zdravo

Špela Zupan
03. 11. 2023 05.00
0

Suha ženska ni nujno zdrava in fit. Mogoče je namreč, da ima preveč telesne maščobe in premalo mišične mase, kar je ravno tako nevarno za zdravje kot debelost pri povišanem indeksu telesne mase. Na kakšen način lahko preverite, ali ste "skinny fat", in kako lahko dosežete zdravo telesno sestavo, je obrazložil klinični dietetik in športni nutricionist Luka Roter, mag. dietet., CISSN.

"Vitka debelost" je tako nevarna kot debelost pri povišanem indeksu telesne mase. Predstavlja tveganje za nastanek različnih presnovnih bolezni, kot so inzulinska rezistenca, ki vodi v razvoj sladkorne bolezni tipa 2, povišan krvni pritisk in povišan holesterol v krvi, je opozoril klinični dietetik in športni nutricionist Luka Roter, mag. dietet., CISSN.
"Vitka debelost" je tako nevarna kot debelost pri povišanem indeksu telesne mase. Predstavlja tveganje za nastanek različnih presnovnih bolezni, kot so inzulinska rezistenca, ki vodi v razvoj sladkorne bolezni tipa 2, povišan krvni pritisk in povišan holesterol v krvi, je opozoril klinični dietetik in športni nutricionist Luka Roter, mag. dietet., CISSN. FOTO: osebni arhiv

Med ljudmi še vedno velja zmotno prepričanje, da so suhi ljudje zdravi in fit. A ni nujno, saj je treba za presojo o zdravju upoštevati telesno sestavo, predvsem razmerje med maščobo in mišicami. Telo je namreč sestavljeno iz telesne maščobe in puste telesne mase, ki jo lahko razčlenimo na mišično in kostno maso ter vodo. 

Pri izračunu indeksa telesne mase (ITM) se upošteva zgolj telesno težo in višino, ne pa tudi drugih sestavnih delov telesa, in ko z izračunom ITM-ja dobimo število med 18,5 in 24,9, velja, da ima oseba normalno telesno težo in da naj bi bila zdrava. A po naknadni analizi telesne sestave se lahko izkaže, da ima oseba z normalnim ITM-jem previsok odstotek maščobe in premalo mišične mase, je pojasnil klinični dietetik in športni nutricionist Luka Roter, mag. dietet., CISSN.

Strokovnjakinja razkriva, kako bolečine v prsih vplivajo na naše zdravje
Preberi še
Strokovnjakinja razkriva, kako bolečine v prsih vplivajo na naše zdravje

Priporočen odstotek maščobe za zdravo žensko je med 21 in 33 in višji delež lahko tudi pri sicer normalni telesni teži predstavlja debelost. Tovrstno stanje, ki ga označujemo z izrazom "vitka debelost" oziroma angleško "skinny fat", je enako nevarno za zdravje kot debelost. Maščoba namreč ni vedno navzven opazna, saj se "ne shranjuje le na vidnem mestu na telesu (v podkožju), ampak obstaja še ena vrsta maščobe, ki se shrani v trebušni votlini okrog notranjih organov (ledvic, črevesja, jeter ...)". 

Napaka, ki jo delamo vsi in škodi našemu zdravju
Preberi še
Napaka, ki jo delamo vsi in škodi našemu zdravju

Gre za tako imenovano visceralno maščobo, ki je za zdravje precej bolj škodljiva kot podkožna, in če ustrezate izrazu "skinny fat", imate verjetno povečano količino ravno te vrste maščobe. "To predstavlja zdravstveno tveganje, saj več visceralne maščobe pomeni večje tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja, povišan holesterol, inzulinsko rezistenco, ki vodi v sladkorno bolezen tipa 2, tudi nižjo mineralno gostoto kosti in izgubo kognitivnih funkcij. Zato so lahko navzven suhi in vsaj na prvi pogled zdravi ljudje tudi presenečeni, ko izvedo, da imajo lahko enake zdravstvene težave kot ljudje z debelostjo," je opozoril Luka Roter.

"Izraz "vitka debelost" oziroma angleško "skinny fat" je v znanstveni literaturi znan tudi pod imeni "debelost pri normalni teži", "presnovna debelost" in "sarkopenična debelost" ter opisuje osebo s sicer normalno telesno težo, ocenjeno z indeksom telesne mase (ITM), vendar z visokim odstotkom telesne maščobe in premalo mišične mase."

Velika težava je, ker so primeri vitke debelosti dostikrat spregledani; ne izdata jih niti ogledalo niti navadna tehtnica, pa tudi zdravniki pri običajnih zdravstvenih pregledih preverjajo zgolj ITM in ne opravljajo bioimpedančne analize telesne sestave. Tovrstno testiranje opravljajo denimo klinični dietetiki in Luka Roter ga priporoča vsem, še predvsem pa osebam, ki večino časa presedijo in niso redno telesno aktivne. "Celodnevno sedenje, nezdrava prehrana (večji vnos maščob in enostavnih ogljikovih hidratov ter nizek vnos beljakovin) in premalo rekreacije so namreč recept za izgubo mišic in pridobivanje maščobe," je orisal.

"Celodnevno sedenje, nezdrava prehrana (večji vnos maščob in enostavnih ogljikovih hidratov ter nizek vnos beljakovin) in premalo rekreacije so namreč recept za izgubo mišic in pridobivanje maščobe," je orisal Luka Roter.
"Celodnevno sedenje, nezdrava prehrana (večji vnos maščob in enostavnih ogljikovih hidratov ter nizek vnos beljakovin) in premalo rekreacije so namreč recept za izgubo mišic in pridobivanje maščobe," je orisal Luka Roter.FOTO: Adobe Stock

Mišice prav tako upadajo s starostjo, lahko pa jih izgubljate in na njihov račun pridobivate maščobo tudi "zaradi neustreznega načina hujšanja. Če pretirano zmanjšate vnos kalorij in hkrati na primer tečete na tekalni stezi uro na dan petkrat na teden, vaše telo za samo vadbo nima dovolj energije iz pravih virov in bo po določenem času začelo presnavljati mišice. Izguba teže pri takšnem neustreznem načinu hujšanja se bo torej zgodila na račun izgube maščobe in tudi mišic, kar bo povzročilo neustrezno telesno sestavo."

Velik apetit: Zakaj smo nekatere ves čas lačne?
Preberi še
Velik apetit: Zakaj smo nekatere ves čas lačne?

Kako od 'vitke debelosti' do optimalne telesne sestave?

Kaj pa naj stori ženska, ki želi izgubiti maščobo in pridobiti mišično maso? Odgovor se skriva v prehrani in vadbi. "Raziskave so pokazale, da lahko ženske s "skinny fat" sestavo uspešno dosežejo spremembo v telesni sestavi z visoko beljakovinsko prehrano ob energijsko uravnoteženi prehrani," je razložil klinični dietetik Luka Roter. 

"Telesna teža se ob energijsko uravnoteženi prehrani in visokem deležu beljakovin v prehrani ne bo povečala, spremenila pa se bo sestava telesa na način, da se bo zmanjšala količina telesne maščobe in zvečala količina mišične mase," je ponazoril. Kakšen točno je odstotek in koliko beljakovin je treba zaužiti v vsakodnevni prehrani, pa lahko najbolje oceni klinični dietetik v individualni obravnavi, ko naredi tudi analizo telesne sestave.

Ker ogledalo in navadna tehtnica ne izdata, ali je nekdo "skinny fat" ali ne, je smiselno opraviti analizo telesne sestave oziroma izmeriti odstotek telesne maščobe in mišične mase. Predvsem, če veliko sedite in se ne gibljete dovolj, vam namreč grozi, da ste "debeli", čeprav ste videti vitki.
Ker ogledalo in navadna tehtnica ne izdata, ali je nekdo "skinny fat" ali ne, je smiselno opraviti analizo telesne sestave oziroma izmeriti odstotek telesne maščobe in mišične mase. Predvsem, če veliko sedite in se ne gibljete dovolj, vam namreč grozi, da ste "debeli", čeprav ste videti vitki.FOTO: Adobe Stock

Luka Roter medtem kot najboljšo aktivnost za povečanje mišične mase priporoča vadbo za moč z utežmi ali z lastno težo in intenzivnejšo intervalno telovadbo. In naj vas ne skrbi, da boste zaradi pridobivanja mišic videti obilnejši. Mišice so namreč težje od maščobe in ženska z več mišicami je videti bolj suha kot z več maščobe, čeprav številka na (običajni) tehtnici obema pokaže enako. Prva je hkrati tudi bolj zdrava in ima lepšo postavo, pa tudi hitreje bo okrevala ob bolezni ali poškodbi. 

"Količina mišične mase v telesu pomeni tudi zalogo beljakovin in aminokislin, ki jih telo nujno potrebuje med okrevanjem in jih samo s prehrano ne moremo zaužiti, prebaviti in presnoviti v količinah, ki so potrebne v akutnih fazah bolezni," je poudaril Luka Roter. Mišice torej pomagajo tudi v primeru hujših zdravstvenih zapletov ter nenazadnje poskrbijo za presnovo in pokurijo več kalorij.

Kaj bi morale jesti po 50. in 60. letu starosti?
Preberi še
Kaj bi morale jesti po 50. in 60. letu starosti?

Če povzamemo – "skinny fat" je nevarno stanje; za splošno zdravje je bistvena pravilna telesna sestava ter ne videz v ogledalu in številka na običajni tehtnici. "Ne težite k temu, da bi bili suhi, ampak k temu, da bi bili zdravi. Navsezadnje je tisti, ki je zdrav, tudi videti privlačno," je poudaril Luka Roter. Kako zelo prav ima, kajne?

Mailing

Zadovoljna fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
"Ne težite k temu, da bi bili suhi, ampak k temu, da bi bili zdravi," pravi Luka Roter.
"Ne težite k temu, da bi bili suhi, ampak k temu, da bi bili zdravi," pravi Luka Roter.FOTO: iStock
Kako skrbeti za svoje telo glede na obliko telesa?
Preberi še
Kako skrbeti za svoje telo glede na obliko telesa?
Stara je 64 let in ima štiri otroke, a tudi zavidanja vredno postavo
Preberi še
Stara je 64 let in ima štiri otroke, a tudi zavidanja vredno postavo

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493