Zadovoljna.si
Utrujenost pred računalnikom

Zdravje

3 načini, kako premagati spomladansko utrujenost

Zadovoljna.si
28. 02. 2021 06.00
0

Čeprav po koledarju še nismo vstopili v »pravo« pomlad, pa prijetno tople temperature in pomladno vreme že prinašajo prvo spomladansko tegobo: utrujenost. Topli dnevi in sončni žarki, ki nas te dni lahko dobro pregrejejo, razširijo naše žile. S tem se poveča pretok krvi v organe, pospeši se presnova in telo porablja več energije, zato se lahko hitro ujamemo v zanko pomladne utrujenosti. A premagamo jo lahko hitro.

Strokovnjaki opozarjajo, da spomladanska utrujenost ni bolezen, temveč je popolnoma normalen fiziološki proces, s katerim se spopadamo skoraj vsi. Poraba energije se poveča, preko zime smo izgubili kondicijo, zaradi daljšega dneva pa postanemo bolj aktivni in zato postanemo tudi bolj utrujeni. Če smo pozimi prebolevali še prehlad ali katero drugo bolezen, pa je naše telo lahko še precej izčrpano. A s čisto preprostimi spremembami lahko pomagamo svojemu telesu, da si opomore.

Poraba energije se poveča, preko zime smo izgubili kondicijo, zaradi daljšega dneva pa postanemo bolj aktivni in zato postanemo tudi bolj utrujeni.
Poraba energije se poveča, preko zime smo izgubili kondicijo, zaradi daljšega dneva pa postanemo bolj aktivni in zato postanemo tudi bolj utrujeni.FOTO: iStock

Hrana, ki daje energijo

Če smo pozimi uživali bolj enolično, mastno in kalorično hrano, je zdaj čas, da užijemo več hrane za energijo. Jejte torej uravnoteženo, lahko hrano, bogato z vitamini, minerali, vlakninami in zdravimi maščobami. Za kljubovanje spomladanski utrujenosti so zelo pomembni vitamini B, katerih pomanjkanje je lahko vzrok za slabo delovanje ščitnice, ta pa se kaže v cikličnem upadu energije. Za dobro presnovo so zelo pomembni vitamin C, magnezij, cink, železo in koencim Q10.

Sveža zelenjava in sadje naj bosta tako redno na jedilniku. Na travnikih lahko že naberemo prvi regrat, ki bo telo očistil strupov, ki so se nabrali čez zimo. V prehrano vključite polnozrnate žitarice, pusto meso, ribe, jajca in pijte veliko tople tekočine, kot so nesladkani čaji in juhe. Medtem ko vas grejejo sončni žarki, si privoščite veliko vode in nesladkano limonado. Za boljše počutje si omislite sadni ali sadno-zelenjavni dan ali pa se vsaj potrudite zaužiti čim več presnega sadja in zelenjave.

Zato zjutraj nikoli ne bi smeli najprej spiti kave!
Preberi še
Zato zjutraj nikoli ne bi smeli najprej spiti kave!
Sveža zelenjava in sadje naj bosta tako redno na jedilniku.
Sveža zelenjava in sadje naj bosta tako redno na jedilniku. FOTO: iStock

Gibanje na svežem zraku

Bodite dovolj na soncu, saj svetloba zavre tvorbo melatonina, ki povzroča zaspanost. Z nastavljanjem sončnim žarkom boste pridobili tudi dovolj vitamina D. Svež zrak ter toplejši in daljši dnevi vam ponujajo odlično priložnost za gibanje. Nikar si ne zadajte prehudih ciljev, na svežem zraku se začnite gibati počasi, toda redno. Z gibanjem se bo izboljšalo vaše razpoloženje, saj se med telesno aktivnostjo sproščajo hormoni sreče endorfini.

Bodite dovolj na soncu, saj svetloba zavre tvorbo melatonina, ki povzroča zaspanost.
Bodite dovolj na soncu, saj svetloba zavre tvorbo melatonina, ki povzroča zaspanost. FOTO: Profimedia

Odlična za ta pomladni čas so kolo, hoja ali lahkoten tek. Zakaj se ne bi ob tako lepih dnevih do trgovine odpravili kar s kolesom? In po službi oblekli športna oblačila ter odšli na sprehod? Dihajte globoko, da se vaša pljuča napolnijo s svežim zrakom. Privoščite si lahko tudi nekaj jogijskih vaj, ki jih lahko naredite v parku na blazini ali pa kar doma. Vse, kar potrebujete, sta podlaga in dobra volja.

Dovolite si počivati

Hitre in pogoste spremembe vremena so naporne za organizem. Še posebej nas utrudijo mrzla jutra in že zelo topli popoldnevi. Zato si dovolite tudi počivati. Privoščite si kratek, a krepčilen popoldanski dremež. Ko začutite to potrebo, umirite svoje misli in telo ter napolnite telo z energijo tudi tako, da mu preprosto dovolite odmor.

Popoldanski spanec ne sme biti predolg, idealen čas zanj je nekje od 10 do 20 minut, nikakor pa ne dremajte dlje kot 30 minut. Čeprav kratek, ima veliko koristi: izboljša spomin in našo možnost pomnjenja, povečata se produktivnost in ustvarjalnost. Dremež pozitivno vpliva na motorične sposobnosti, pospeši obnovo celic in izboljša delovanje hormonov.

Triki, da boste videti bolj sveži in spočiti
Preberi še
Triki, da boste videti bolj sveži in spočiti
Popoldanski spanec pa ne sme biti predolg, idealen čas zanj je nekje med 10 in 20 minut, nikakor pa ne dremajte dlje kot 30 minut.
Popoldanski spanec pa ne sme biti predolg, idealen čas zanj je nekje med 10 in 20 minut, nikakor pa ne dremajte dlje kot 30 minut.FOTO: iStock

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493