Zadovoljna.si
bolečine med menstruacijo

Zdravje

Spremembe, ki se zgodijo po 40. letu

J.V.
01. 06. 2020 08.00
0

Pravijo, da so štirideseta nova trideseta, ko gre za menstruacijo, pa bi lahko rekli, da so štirideseta čas, ko večina žensk doživlja drugo puberteto. Takrat namreč marsikatera opaža spremembe v menstrualnem ciklu, kot so akne, neredna in daljša menstruacija, bolečina ...

Medtem ko bi večina mislila, da se bo menstrualni cikel do petega desetletja že uredil, je ravno to obdobje, ko se številne pripadnice spopadajo s spremembami, saj se z leti telo začne vesti drugače. In to posledično vpliva tudi na menstruacijo.

Neredna menstruacija

Spremembe mesečnega perila, kjer so krvavitve lahko pogostejše ali redkejše. Sprva so lahko obilnejše, nato pa šibkejše. Gre za tako imenovano obdobje klimakterija, ki ga mora preživeti vsaka ženska in s seboj prinaša nekaj neprijetnosti. Faza nastopi od dve do deset let pred menopavzo, ko začnejo jajčniki proizvajati manj estrogena.

Vročinski valovi

Ker spremembe nivoja estrogena motijo hipotalamus v možganih, ki je odgovoren za uravnavanje telesne temperature, se pojavijo neprijetni vročinski valovi. Poleg tega se lahko pojavijo še nočno potenje, godrnjavost, nespečnost, neredne menstruacije in suha nožnica.

Daljši menstrualni cikli

Ko gre za menstruacijo, ni pravila. In prav zaradi tega so v štiridesetih letih menstrualni cikli lahko daljši, čas med njimi pa krajši. 

Imate med menstruacijo vedno mozolje? Potem morate to vedeti!
Preberi še
Imate med menstruacijo vedno mozolje? Potem morate to vedeti!

Izostanek menstruacije

Če je od vaše zadnje menstruacije minilo že 12 mesecev, ste vstopili v menopavzo. To pomeni, da so jajčniki nehali proizvajati estrogen in progesteron. V povprečju ženske v menopavzo vstopijo okrog 51. leta starosti. Dobra novica je, da vam ni več treba uporabljati kontracepcije, slaba pa, da z znižanjem nivoja estrogena izgubite tudi večjo zaščito pred srčno-žilnimi boleznimi, bolj pa ste nagnjene tudi k osteoporozi. 

Spremembe mesečnega perila, ko so krvavitve lahko pogostejše ali redkejše.
Spremembe mesečnega perila, ko so krvavitve lahko pogostejše ali redkejše.FOTO: iStockphoto

Boleča menstruacija

Slaba novica je, da je menstruacija boleča tudi v štiridesetih letih, zato bodite pripravljene, da so krči, ki jo spremljajo, lahko v določenih trenutkih še močnejši. Zlasti v perimenopavzi. S tem, ko boste vedno bližje menopavzi, bodo vedno manj redne in boleče tudi menstruacije. 

Akne

Kot smo že omenili, bi lahko menstruacijo v štiridesetih lahko primerjali s puberteto, ko se telo zaradi hormonskih sprememb začne drugače vesti. Zato nikar ne bodite presenečene, če na obrazu opazite kakšen mozolj, za kar so krivi hormoni. 

4 stvari, ki se zgodijo, če ne zamenjate tampona
Preberi še
4 stvari, ki se zgodijo, če ne zamenjate tampona

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493