Koriander je že dolgo poznana začimba, uporabljali so ga namreč že v najstarejših civilizacijah, od Egipta do Kitajske. Njegova semena so bila najdena celo v grobnici faraona Tutankamona.

Nekateri ljudje koriander okusijo drugače
Čeprav je koriander danes nepogrešljiv v številnih svetovnih kuhinjah, ga vsi ljudje ne okusimo enako. Znanstveniki ocenjujejo, da ima od 4 do 14 odstotkov ljudi genetsko variacijo, zaradi katere ima zanje koriander milnat okus. Za večino drugih pa je njegova aroma sveža, citrusna in rahlo pikantna.

Zakladnica hranil in protivnetni učinki
Koriander je bogat z vitaminom C in K, železom ter antioksidanti. Vsebuje tudi fitokemikalije, ki delujejo protivnetno in ščitijo celice pred oksidativnim stresom. Redno vključevanje koriandra v prehrano tako lahko pomaga zmanjšati vnetja in spodbuditi naravno odpornost telesa.

Vpliv na krvni sladkor in presnovo
Nekatere študije nakazujejo, da lahko redno uživanje koriandra znižuje raven glukoze v krvi in celo pomaga izboljšati delovanje inzulina. To prispeva k uravnavanju presnove in zmanjševanju tveganja za nastanek sladkorne bolezni tipa 2.
Poleg tega ima koriander tudi pomirjevalne učinke. Eterična olja v listih in semenih lahko pomagajo zmanjšati občutke napetosti in anksioznosti.

Čeprav je koriander majhna rastlina, v sebi skriva izjemno moč. Njegova dolga zgodovina, širok spekter zdravilnih učinkov in kompleksna aroma ga uvrščajo med najbolj zanimive začimbe na svetu.

Vir: tportal.hr



















Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV