Zadovoljna.si
Telovadba

Zdravje

Telovadba lahko pripomore k zdravi, sijoči in mladostni koži

Špela Zupan
11. 11. 2023 05.00
0

Kako na videz in zdravje kože vpliva redna telesna aktivnost, katera vadba je najboljša za bolj čvrsto, napeto in elastično kožo ter kakšna je ustrezna nega preznojene kože? Odgovarjata priznan dermatolog Igor Bartenjev in specializantka dermatologije Ana Benkovič.

Ženske želijo zdravo, sijočo in mladostno kožo. Številne vedo, kako pomembna je pravilna nega z ustreznimi kremami, losjoni in drugimi kozmetičnimi preparati ter tretmaji. Manj jih morda ve, da lahko na stanje kože močno vpliva tudi telesna aktivnost

Vzroki so različni; ob vadbi se denimo pospešita srčni utrip in pretok krvi po telesu ter se posledično poveča dotok kisika in hranilnih snovi v kožo. Izločajo se toksini iz telesa, zmanjšuje se raven stresa in poveča proizvodnja kolagena, vse navedeno pa ugodno deluje tudi na kožo.

"Telesna vadba naj bi vplivala na nivo krožečih signalnih molekul in hormonov v telesu, ki delujejo kot posredniki med telesno vadbo in njenimi (pozitivnimi) učinki na kožo," sta obrazložila prof. dr. Igor Bartenjev, dr. med., specialist dermatovenerologije, in Ana Benkovič, dr. med., specializantka dermatovenerologije. 

'Skinny fat': vitko ni vedno tudi zdravo
Preberi še
'Skinny fat': vitko ni vedno tudi zdravo

Zaradi spremenjenega metabolizma in ugodnega vpliva na krvni sladkor, naj bi prav tako nastajalo manj končnih produktov glikacije – molekul, ki lahko okvarijo številna tkiva (tudi kožo), sta pojasnila. 

Na stanje kože močno vpliva tudi telesna aktivnost, opozarja dr. Igor Bartnejev.
Na stanje kože močno vpliva tudi telesna aktivnost, opozarja dr. Igor Bartnejev.FOTO: osebni arhiv

Hkrati sta opozorila, da je lahko tudi obratno. Namreč, dolgoročna in zelo intenzivna vadba recimo pri nekaterih profesionalnih športih lahko celo vodi v prekomeren oksidativni stres in posledično v okvare tkiv. A – kot že omenjeno – slednje velja za pretirano vadbo, medtem ko zmerna in prilagojena posameznikovim zmožnostim prekomerni stres kvečjemu zmanjša.

Prof. dr. Igor Bartenjev, dr. med., specialist dermatovenerologije, in Ana Benkovič, dr. med., specializantka dermatovenerologije poudarjata: "Telesna aktivnost, tako aerobna kot treningi za moč, naj bi ugodno vplivala na metabolizem, s tem pa tudi na kožo, recimo na elastičnost in zgradbo kože, pa tudi njeno staranje naj bi se upočasnilo, je pokazala nedavna japonska raziskava."

Kakšna vadba pa je boljša za zdravo, sijočo in mladostno kožo – vaje za moč ali aerobna? 

"Zdi se, da trening z utežmi in aerobna vadba vplivata na različne faktorje in imata posledično nekoliko drugačne učinke na kožo. Obe telovadbi lahko vplivata na sestavo medceličnine v sloju kože, ki ji pravimo usnjica, in sicer preko povečanega izražanja genov, ki kodirajo biomolekule medceličnine. S tem se ohranja prožnost in napetost kože. Vadba z utežmi pa še dodatno spodbuja nastanek biomolekule biglikana, ki je prav tako ena od gradnikov usnjice. Ravno biglikan naj bi bil zelo pomemben za debelino usnjice, saj so pri gensko modificiranih miših, ki so jim odvzeli genski zapis za biglikan, opažali zelo stanjšano usnjico," sta opisala zdravnika. 

Ob telovadbi se pospešita srčni utrip in pretok krvi po telesu, ob čemer se poveča tudi dotok kisika in hranilnih snovi v kožo.
Ob telovadbi se pospešita srčni utrip in pretok krvi po telesu, ob čemer se poveča tudi dotok kisika in hranilnih snovi v kožo.FOTO: Adobe Stock

Oba tipa vadbe torej ugodno vplivata na elastičnost kože in na zgradbo zgornjega dela usnjice, pri čemer pa bi lahko morda vendarle izpostavili malce boljši učinek vaj za moč.

Strokovnjakinja razkriva, kako bolečine v prsih vplivajo na naše zdravje
Preberi še
Strokovnjakinja razkriva, kako bolečine v prsih vplivajo na naše zdravje

Kakšna pa je ustrezna nega preznojene kože?

Koža se spreminja s starostjo ter na njeno stanje med drugim vplivajo genska zasnova, hormonske spremembe, stres, poškodbe, izpostavljenost sončnim žarkom in drugi zunanji vplivi in dejavniki. Znoj na koži vsebuje soli in nekatere produkte presnove, tako da ga je dobro s kože odstraniti. Kožo očistimo, pri čemer priporočljivo uporabiti vodo in ustrezna mila ali sindete.

Prof. dr. Igor Bartenjev in Ana Benkovič svetujeta dvojno čiščenje obraza predvsem, če so na koži še ostanki ličil ali oziroma in sredstva za zaščito pred soncem. "V prvem koraku uporabite micelarno raztopino ali čistilec na oljni osnovi (olja in balzami), v drugem pa čistilec na vodni osnovi (tonik, gel, pena). Čiščenju naj sledi nega, ki naj bo prilagojena posameznikovim lastnostim kože," sta pozvala. 

Z znojenjem se izločajo »strupi« iz telesa, odprejo se pore, kar ugodno vpliva na zdravje kože.
Z znojenjem se izločajo »strupi« iz telesa, odprejo se pore, kar ugodno vpliva na zdravje kože. FOTO: Adobe Stock

Zatem je treba kožo navlažiti "s pripravki, ki nase zelo dobro vežejo vodo (humektanti), in z emolienti, ki nato preprečujejo izhlapevanje vode iz kože. Najbolj znana humektanta sta hialuronska kislina in glicerin, emoliensi pa razna olja in ceramidi, zatorej uporabljajte izdelke z omenjenimi sestavinamiZa suho kožo so primerne bolj kremaste teksture, medtem ko se pri mastni koži bolje obnesejo gelaste teksture in losjoni, pri čemer vlažilne kozmetične proizvode vedno nanašajte na vlažno in ne popolnoma suho kožo."

Kako negovati intimne predele, da ne pride do vnetja?
Preberi še
Kako negovati intimne predele, da ne pride do vnetja?

Čeprav je vadba načeloma blagodejna, se lahko ob športni aktivnosti tudi pojavijo kožne bolezni in obolenja, kot so na primer "acne mechanica, ki nastanejo zaradi kombinacije toplote, trenja in pritiskov zlasti pri kontaktnih športih. Redno in pretirano raztegovanje kože pri denimo gimnastiki, nogometu, jogi, bodybuildingu lahko vodi v strije, ki jim pravimo striae distensae. Plavalci imajo velikokrat zelo suho kožo, kar imenujemo xerosis. Nastane zaradi razredčenja protektivnega maščobnega sloja in zmanjšane vsebnosti vode v koži, do česar pride med rednim kopanjem."

Redna vadba spodbuja proizvodnjo kolagena, ki pripomore k mladostnem videzu, preprečuje nastanek gubic ter skrbi za večjo čvrstost in elastičnost.
Redna vadba spodbuja proizvodnjo kolagena, ki pripomore k mladostnem videzu, preprečuje nastanek gubic ter skrbi za večjo čvrstost in elastičnost.FOTO: Adobe Stock

Praviloma bo ob ustrezni negi ter z zmerno in redno vadbo koža bolj sijoča, zdrava in mladostna, saj je telesna aktivnost vsekakor priporočljiva tudi za boljše zdravje, počutje, zadovoljstvo. In konec koncev ni treba nujno izbirati med vadbo za moč in aerobnimi vajami, temveč je odlično, če lahko oba tipa vadbe vključite v življenjsko rutino. 

Če lahko vztrajate pri redni telesni aktivnosti, se raznoliko in uravnoteženo prehranjujete, pijete dovolj tekočine, se negujete in skrbite zase, boste ogromno naredili za ohranitev zdravja in mladostnega videza.

Mailing

Koža

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Koža in telovadba sta v resnici tesno povezana koncepta.
Koža in telovadba sta v resnici tesno povezana koncepta. FOTO: Dreamstime
Napaka, ki jo delamo vsi in škodi našemu zdravju
Preberi še
Napaka, ki jo delamo vsi in škodi našemu zdravju
Ali veste, čemu služi žepek v ženskih spodnjicah?
Preberi še
Ali veste, čemu služi žepek v ženskih spodnjicah?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471